Elmaların serin, karanlık ve yeterince nem alan bir yerde saklanması çok önemlidir. Havalandırması olan bir kiler bu iş için çok uygundur: eğer elmalarınızı saklayacağınız mekanın nem oranı yeterli değilse bu sorunu odaya su dolu kaplar koyarak çözebilirsiniz.
Elmaları nemin bol olduğu serin, karanlık bir yerde saklamak çok önemlidir. Havalandırması olan bir kiler bu işe uygundur. Nem yetersizse, elmaların saklandığı yere su kapları koyarak nemi artırabilirsiniz. Elma çeşitlerinin tümü saklanmaya uygun değildir.
Ocağın harlı gözüne koyup üzerine büyük bir kaşık şeker ilavesiyle elmalar kavrulur rendelenmiş elmaların üzerine tarçın ilave edilir sıcak sıcak kavanozlara konularak kapağı kapatılarak ters çevirip soğuyana kadar bekletilir, soğuyan kavanozlar güneş görmeyen serin yerde muhafaza edilir.
Elma ile yapılan kurabiyeler dışında pekmezi, reçeli, elmalı keki, sirkesi, elmalı tartı, şerbetli tatlısı ve hatta elmanın kereviz ile salatası bile yapılır. Cevizle, tarçınla mis kokulu tadına doyulmayan elmalı kekleri yapılır. Elmalı kek severler ise kurabiyesini sevenler kadar düşkündür bu lezzete.
İlgili 23 soru bulundu
Elmalar su buharında çok yumuşamadan 5 dakika tutulur ve ardından buzlu suya alınarak şoklanır. Bu sayede pişirme işlemi durdurulur. Ardından dondurucuya koymak için istediğiniz porsiyonlarda bölerek ve havasını alarak dondurucuya kaldırılır.
İstediğiniz kadar elmayı rendeleyin üzerine tozşeker koyun ve elmalar suyunu çekene kadar pişirin soğuduktan sonra poşetlere koyup derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Uygun bir tavaya rendelenen elmayı alalım, üzerine toz şekeri ilave edelim, tarçını da koyarak ocağın altını orta ateşte açalım, karıştıralım. Elmalar suyunu salıp çekinceye kadar ara ara karıştırarak pişirelim, ocaktan alalım.
Pişirme kağıdı serdiğiniz bir fırın tepsisine elma dilimlerini üst üste gelmeyecek şekilde, yan yana dizin. Önceden ısıtmaya başladığınız 100 derecedeki fırında kontrollü bir şekilde pişirin. Ortalama 1,5-2 saatin sonunda kuruyan elma dilimlerini fırından çıkarın, oda sıcaklığında tamamen soğumasını bekleyin.
Ticari soğuk muhafaza depolarında elma 0 °C ile 2 °C'de muhafaza edilmektedir. Birçok elma çeşidinin -1 °C ile 0 °C'de ve %85-90 bağıl nem içeren ortamda uzun süre muhafaza edildiği kaydedilmektedir. Elma -2 °C'de donmaktadır.
Evet kış boyunca elma bulabiliyoruz ama bunlar hazırdaki kompostom, elmalı turta için elmam, keklerim için elma harcım, vs alacaklar. Yukarıdaki miktarlarla 3 konserve şişesi doldurdum. Yarım konserve şişesi kadar da arttı. Onu hemen tüketmek için sürahiye alıp üzerini suyla doldurdum, 1 sürahi kompostom oldu.
Elmayı buzdolabının meyve sebze çekmecesinde, üzerine hafif nemli kağıt havlu sererek saklayın. Unutmayın, biri bile azıcık çürük olsa, ürettiği etilen gazı sayesinde diğerlerini de hemencecik bozar.
Tuzlu suda bekletin
Ardından dilimleri hazırladığınız tuzlu suda 10 dakika bekletin, çalkalayın ve buzdolabında hava geçirmez kaplara koyun. Sonrası mucize! Tuzlu suya yatırdığınız elmalar beş gün sonra bile, ilk kesildiği andaki rengini ve tazeliğini korumuş olacaktır.
İçin 5 ila 12 ay gibi bir süre boyunca 0˚Cile 3˚C sıcaklıkta %90-95 nem oranında saklanır diyebiliriz. Ancak elmaların iri olanları depolamaya dayanıklı değildir. Küçük olanları ise ekonomik değildir. Bu nedenle 55 ile 75mm çapında olan elmalar muhafaza edilmelidir.
Elmalar uzun süre saklanabilmesi için hijyenik koşullarda ve iyi bir şekilde kurutulması gerekir. Elmalar güneşte kuruduğunda tüm mineral ve vitaminleri bünyesinde bulunur. Elmaların güneşte kuruması daha iyidir.
1 litre suya 1 su bardağı limon suyu katın. Elmaları bu suda 10 dakika boyunca bekletin.
Elmaları güzelce yıkayıp kurulayın. Daha sonra kabuklarını soyun ve çekirdeklerini çıkartın. Elmaları orta incelikte halka şeklinde dilimleyin ve elmaları fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 100 dereceli fırında 1-2 saate kadar kontrollü bir şekilde pişirin.
Elmalar yıkanır, soyulur ve küçük küpler halinde doğranır. Tencereye konulur ve 200 ml su ve 3 yemek kaşığı şeker eklenir, limon suyu da eklenerek pişmeye bırakılır. 15 dakika gibi bir sürede elmalar yumuşamaya başlar. Sonra püre haline getirilir ve soğumaya bırakılır.
Özellikle taze ve fresh bir tat isteyen kişiler elmaları iyice yıkayıp çekirdeklerini çıkardıktan sonra elmaları dilimlerler. Elma dilimleri katı meyve sıkacağına atılarak sularının çıkması amaçlanır. Çıkan elma suyu bir bardağa konularak servis edilir. En kolay elma suyu yapımı budur.
Hamuru ince açıp pasta dilimi şeklinde keserek içine bir tatlı kaşığı elma harcından koyup sarıyoruz. Fırında 180 derecede üzeri hafif kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Soğuduğunda saklama kabına koyup dondurucu da saklayabilirsiniz.
Bütün bir elma bozulmadan ya da don yanığı olmadan 6 ay dondurucuda saklanabilir.
1 çay kaşığı tuz ve şeker ekleyip karıştırın. Kavanozun üzerini tülbentle kapatıp bağlayın. 30-45 gün arada tahta kaşıkla karıştırarak bekleyin. Sirke sinekleri oluşmaya başladığında elma posasını süzüp atın.
Elma Püresi (Apfelmus) Tarifinin Püf Noktası
Eğer konserve olarak saklamak isterseniz, sıcak suyla yıkanmış kavanozlara sıcak püreyı boşaltın. Elma püresi kavanozun boğum yerini geçmemeli. Kapağını sıkı kapatın ve ters çevirin. 24 saat sonra düz çevirip bu şekilde en az 1 yıl muhafaza edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri