Küf, çevreye yayılan sporları sayesinde hava yoluyla veya temas yoluyla kolayca bulaşabilir. Bu nedenle, küfün olduğu ortamlarda dikkatli olmak ve gerekli önlemleri almak önemlidir. Küf, hem estetik hem de sağlık sorunlarına yol açabilir. Küf, kötü koku, lekeler ve yüzey hasarı gibi estetik sorunlara neden olabilir.
Nem ve küf, solunum yollarına ciddi şekilde zarar verebilir ve bu hasar astım krizine yol açabilir. Tüm bu hastalıkların yanı sıra romatizma ve eklem ağrısı özellikle yaşlı insanlarda yaygındır. Aynı zamanda küf kokusu ve yüksek nem de uyku bozukluklarına neden olabilir.
Boş bir sprey şişesine sirke ve karbonat koyun. (Sirkenin karbonatla etkileşime girip köpürüp taşmaması için sirkeden sonra karbonat koyabilirsiniz.) Sirke ve karbonat oranını lekenin durumuna ya da kullanım alanınıza göre belirleyebilirsiniz. Küflü bölgelere karışımdan sıkarak yarım saat bekletin.
Rutubetli odalarda uyumak, boğazda tahriş, öksürük ve solunum yolu enfeksiyonları riskini artırabilir. Rutubetli ortamlar ayrıca mantar ve bakteri büyümesi için ideal bir zemin sağlar.
Küfün bizzat kendisi zararlı olmasa bile bazı küfler insan ve hayvanlar için zararlı toksinler oluşturabilmektedir. Küflerin gelişebildiği çeşitli gıdalarda küf türüne ve ortam koşullarına bağlı olarak mikotosinlerin oluşabilme ihtimali her zaman bulunmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Mantar ve Küf Tehlikesi
Bu mikroorganizmalar odadaki duvarlarda tavanlarda zeminde ve hatta yataklarda bile büyüyebilir. Mantar ve küf zararlı kimyasallar ve toksinler salgılar. Bu toksinler insan sağlığına ciddi zararlar verebilir ve uzun süreli maruziyet durumunda solunum yolu deri ve göz tahrişine neden olabilir.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Rutubetin zararları arasında küf alerjisi yer alır. Rutubetli duvarların küflenmeye başlamasıyla birlikte küf alerjisi baş gösterir. Küf alerjisi ile birlikte burun akıntısı, göz yaşarması ve hapşırma belirtileri yaşanır. Bu alerji daha sonra öksürük, nefes darlığı ve hatta astıma kadar ilerleyebilir.
Duvardaki küf lekesini çıkarmak için oksijenli su, sabun, çamaşır suyu, hoş kokulu leke çözücüler ve diş macunundan yardım alabilirsiniz. Küfün hafif şiddette olduğu alanlarda alkollü bezle küflü yüzeyi temizleyebilir, odayı daha fresh ve hoş kokulu bir hale dönüştürebilirsiniz.
Karbonatı, evin rutubet oluşabilecek noktalarına yerleştirin. Bu sayede rutubet oluşma riski düşecektir. Son zamanlarda çok popüler olan kaya tuzu lambası, fazla nemi içine çeker. Evin farklı bölgelerine koyabileceğiniz kaya tuzu lambası, hem ortama hoş bir koku yayar, hem de rutubetin azalmasına yardımcı olur.
Beyaz sirke, küf için ev temizliğinin başkahramanıdır. Özellikle duvar küflerinde etkisi yadsınamaz. Sirke küf türlerinin yaklaşık %80'ini öldürür ve sirkeye dayanıklı küflerin yalnızca %20'sini bırakır. Bu nedenle sirkeyi, hidrojen peroksit, karbonat veya tuz gibi başka bileşiklerle karıştırmayı deneyebilirsiniz.
Sirkeli suyun, bir fincan sirke ve bir bardak su kullanılarak kolaylıkla hazırlanabilmesi mümkündür. Daha sonra yapılması gereken; elde edilen karışımı küfün üzerinde dökmek, 10 dakika kadar beklemek ve nemli bir bez kullanarak küflü alanı silmektir.
Ağartıcı sert bir yüzeyde büyüyen küf sporlarını öldürür, ancak küf yüzeyin altına uzarsa, beyaz sirke en iyi seçimdir. Sirke, küfü yok etmek için nüfuz edecek ve dipte küflenen alanların yeniden büyümesini önleyecektir.
Odadaki Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir? Rutubet kokusunun geldiği odayı belirledikten sonra kokuyu gidermek için yarı yarıya hazırladığınız beyaz sirke ve su karışımını tüm dolap, pencere ve yüzeylere püskürtüp silin. Odadaki perde, kilim, yatak takımları gibi diğer eşyaları yıkayın ve mümkünse açık havada kurutun.
Hikmet Tekin Nacaroğlu, 'En çok karanlık ve az havalanan yerler, pencere pervazları, banyo perdeleri, kiler, çöp kutuları, duvar köşeleri, duvar kâğıtları, akvaryum, kuş kafesleri ve ev bitkilerinin yetiştiği saksılarda bulunan küf mantarları sağlık açısından tehlike saçıyor. ' dedi.
Küf mantarı sporları solunum yoluyla alınırsa hapşırma, kaşıntı, gözlerde sulanma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı veya burun, ağız ve dudaklarda kaşıntı gibi belirtiler, ve/veya öksürük, nefes darlığı, hırıltı gibi astım belirtileri tetiklenebilir.
Küflü duvarı temizlemelisin
Hazırladığın karışımı küfün bulunduğu yoğun kısımlara püskürterek karışımın etki etmesini beklemelisin. Çamaşır suyu küfü çözerek küfün oluşmasına neden olan mikrobu temizlemeni kolaylaştıracaktır.
Çamaşır suyu kullanmak küf mantarlarını öldürecektir ve tekrar ortaya çıkmasını engelleyecektir. Çamaşır suyu uyguladığınız bölgeyi 10 dakika gibi süreyle bekletin. Son bir işlem daha... hafif ıslak kalan küflü bölgeyi kuru bir bezle tekrar silin.
Evet. Rutubete maruz kalmak ve rutubetli havayı solumak baş ağrısına neden olabilir.
Çünkü küf içindeki bakteriler sizi halsiz ve yorgun hissettirirler. Sabahları yataktan çıkamayacak hale gelirsiniz, nefes almakta zorlanır hale gelirsiniz. Kafanızda müthiş bir ağırlık ve bitkinlik yaratırlar. Solunum yollarınıza etki eder ve uyku sorunları yaşamanıza sebep olurlar.
Rutubetli alanlarda yaşayan birçok insanda üst solunum yolu rahatsızlıkları veya eklem ve kemik hastalıkları görülebiliyor. Hassas yapıda olan solunum sistemi için büyük sorun teşkil eden rutubet, çocukların sağlıklı gelişimini de olumsuz etkiliyor.
Yaşadığınız yerde sürekli rutubet kokusuna maruz kalmanız halinde solunum yollarınız ciddi şekilde zarar görüyor. Uyku problemlerine de neden olduğu bilinen rutubet kokusu, nefes almanızı zorlaştırıyor. Büyükten küçüğe herkese zararı bulunan rutubet kokusu, belirtildiği üzere sağlığınızı olumsuz etkiliyor.
Rutubetli ortamlarda bulunan küf ve bununla birlikte salgıladığı toksinler kanser riskini artırabilir. Özellikle akciğer kanseri gibi solunum yoluyla ilgili kanserlerle ilişkilendirilen küf türleri uzun süreli maruziyet durumunda sağlık sorunlarına yol açabilir.
Evin içindeki nem, zamanla küf oluşmasına sebep oluyor. Kimyasal reaksiyonlara sebep olan mantar şeklinde tanımlanan küf, nem ve ısının etkisi ile ortaya çıkıyor. Genellikle yeşil renkli olan küf, oluştuğu alanın kötü görünmesine sebep oluyor. Evde küf neden olur derseniz, sebebi rutubet.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri