Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir. Yapılan bu eylemlerin ardından duyulan pıt sesi ile birlikte kulak tıkanıklığı açılır.
Östaki tüpü, normalde kapalı olsa da yutkunma, esneme ve çiğneme hareketleri ile açılabilir. Bu hareketler orta kulağa hava geçişini sağlarken, orta kulakta oluşan mukusu dışarı atar. Bu şekilde kulak zarı daha iyi şekilde titreşir.
Kulak tıkanıklığı; işitme kalitesini önemli ölçüde düşüren geçici bir rahatsızlıktır. Basınç değişimi, dış kulak iltihabı ve üst solunum yolu enfeksiyonu gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Kişilerin yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyen kulak tıkanıklığı, kısa bir sürede kendiliğinden düzelme eğilimindedir.
Gribin östaki borusunda meydana getirdiği enfeksiyon yüzünden borunun tıkanması kulakta basınca sebep olmaktadır. Bunun için sıcak bir suyun içine Vicks gibi güçlü kremlerden koyarak buharını teneffüs etmek, tıkanmış halde bulunan kanalların açılması için büyük yardım sağlayacaktır.
İlgili 28 soru bulundu
Kulakta dolgunluk hissini azaltmak için, burun temizliği yapmak, burun spreyi veya burun damlası kullanmak, basıncı dengellemek için yavaşça çene hareketleri yapmak ve basıncı dengelemek için kulak damlaları kullanmak gibi yollar kişiler tarafından uygulanabilir yöntemler olarak sıralanır.
Eğer kulak tıkanıklığı, sinüzit, soğuk algınlığı veya üst solunum yolu enfeksiyonu gibi bir durumun bir sonucuysa, genellikle tıkanıklık enfeksiyonun iyileşmesiyle birlikte kısa sürede ortadan kalkar. Bu süre genellikle birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişebilir.
İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde iyi bir temizleyici görevi gören zeytinyağı, kulağa damlatıldığı takdir de kulak içerisinde yer alan bakteri ve mikropları öldürüyor, iltihaplanmaları önleyerek işitme kaybı olmasının önüne geçiyor.
Kulak tıkanıklığının birinci nedeni kanallara su kaçmasıdır. Suyu çıkarmak için kulak damlası kullanabilir ya da akşamları su kaçan kulağınızın üstüne yatabilirsiniz.
Zamanla tıkanmış kulak işitme yetisini kaybedebilir. Eğer kulak ağrıları kişide bir haftadan uzun sürüyorsa, beraberinde baş dönmesi, burunda kanama, ağrı ve akıntı belirtileri görülüyorsa bir hekime muayene olmakta fayda vardır.
Saline solüsyonu kulak kirini çıkarmak için çok iyi bir seçenektir. Tek yapmanız gereken bir çay kaşığı tuzu (7.5 g) yarım bardak suya (100 ml) koymak. Sonra bir pamuğu bu solüsyona batırın ve kafanızı yana eğip kulağınızın içine bir kaç damla damlatın. Sonra kafanızı diğer yana eğin ve sıvı çıkarken bir bezle alın.
Daha iri böcekler geri dönemez veya geri geri çıkamazlar. Bunlar çırpınmaya başlayabilirler, bu ağrıya ve urkmaya neden olabilir. Böceklerin ılık suyun enjektörle kulak kanalına verilmesi ile dışarıya atılması mümkündür (Arkasından alkol damlatılarak kurutulması unutulmamalıdır).
Sertleşmemiş serumen tıkaçlarının gliserin veya bebek yağı damlatılarak kendiliğinden akması sağlanabilir. Bu şekilde açılmayan serumen tıkaçları ve sertleşmiş buşonlar hekim tarafından özel aletlerle veya vakumla çekilerek temizlenebilir.
Kulakta basınç hissi, genelde kulakta bulunan östaki borusunun tıkanmasından dolayı veya düzgün çalışmayı bırakmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Burada oluşan basınç, kulakta tıkanıklık ve dolgunluk hissinin oluşmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda hastada çınlama ve duymakta zorlanma gibi sorunlar çıkabilmektedir.
Kulak kiri tıkanıklıklarının çoğu kulağa birkaç damla bebek yağı ya da gliserin damlatmakla yumuşatılabilir. Deterjan damlalar (hidrojen peroksid ve carbamide peroksid gibi) kirin alınmasını kolaylaştırabilir. Su ile yıkama sıklıkla kullanılan bir yöntem olup doktor tarafından uygulanabilir.
Bunun için 1 çay kaşığı kadar zeytinyağını hafifçe ısıtmak, ardından aynı miktarda badem yağıyla karıştırıp bir kulak çubuğu yardımıyla çok derine olmayacak şekilde kulak yoluna sürmek yeterli oluyor. Bir süre sonra yumuşayan kirler kolaylıkla çıkıyor, kir sebebiyle oluşan tıkanıklık sorunu da ortadan kalkıyor.
Susam yağında ya da zeytinyağında 1-2 saat bekletilen sarımsak püresi tülbentten süzülerek kulağa 1-2 damla damlatılabilir. Tuz ısıtıldıktan sonra temiz bir çorap veya bez torbaya konulup ucu sıkıca bağlanır. Sonra kulağa 7-8 dakika boyunca tatbik edilir.
1) Zeytinyağı veya Badem Yağı
Isınan zeytinyağını ya da badem yağını tıkanan kulağın içine bir kulak çubuğu yardımı ile sürmeye çalışın. Tıkanan kulak havada kalacak şekilde konuma gelin ve en az 5 dakika kadar bu şekilde bekleyin. Bu esnada koltuğa ya da yatağa uzanabilirsiniz.
Basınç hissedilen kulağın üstüne yüzüstü pozisyonda bir saat yatarak kulaktaki basınca neden olan sıvının dışarı akmasını sağlamak mümkündür. Sakız çiğnemek, kuvvetli bir biçimde yutkunmak veya esneyerek basıncı kontrol atına almaya yardımcı olmaktadır.
Kulağın içine giren toz ve kir, dış kulak yolunda bulunan ve tıp dilinde serumen adı verilen salgıya yapışır ve kurur. Salgının kurumasıyla birlikte kulak kiri, dış kulaktan kulak kepçesine doğru atılır. Tozlu ve kirli ortamlarda çalışan kişilerde kulak kirinin daha sık görülmesinin sebebi de budur.
Evde kulak iltihabı ağrısı için sıcak-soğuk kompres uygulanabilir. Sıcak kompresler sıvının dışarı atılmasına yardımcı olurken, soğuk kompresler ağrıyı hafifletir. Sıcak su şişeleri, sıcak havlular, buz torbaları veya soğuk su gibi malzemeler kullanılabilir.
Uygulayın: “Valsalva manevrası” Burun deliklerinizi kapatın, ağzınız kapalı iken karın kasınızı gererek burnunuzdan üflüyormuş gibi nefes verin. Bu hareket östaki borusunu açarak basıncın dengelenmesini sağlar.
Bol su ve sıvı tüketerek mukus incelir, bağışıklık sisteminiz kuvvetlenir ve kulak basınç hissi ortadan kalkar. Tıkanmayı azaltmak için odanızda nemlendirici ya da buhar makinesi şeklinde cihazlar çalıştırarak veya bir tencere sıcak su üzerine eğilip buhar tedavisi ile kulaktaki basınç sorununa çözüm bulabilirsiniz.
Kulak ağrısı, zonklama şeklinde kimi zamanda şiddetli olabilir ve genellikle uykudan uyandıracak düzeydedir. Ayrıca ağrı aniden başlar. Kulakta dolgunluk hissi eşlik eder ve işitmede azalma veya işitme kaybı olabilir. Bu tabloya kulakta çınlama, uğuldama eşlik edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri