-Ocağa aldığınız yoğurt kaynadığında içerisine tuzunu ve limon suyunu ekleyip 2-3 dakika kaynatın ve ocaktan alın. -Soğumasını bekleyin. -Soğuduğunda bir süzgeçle fazla suyunu da süzdürerek çökeleği dolaba kaldırın. -Fazla yaptıysanız derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Bir tepsiye temiz kağıdın üzerine diziyoruz. 3-4 gün temiz, rüzgarlı zaman zamanda güneşe koyarak kurutuyoruz (çevirerek, ara sıra da ıslanan ve yağlanan kağıdı değiştirerek). Aslında bu kahvaltılık küflendiriliyor ve küflü de tüketiliyor.
Küp küp doğradığımız soğanı tavaya alıyoruz ve sıvı yağ ekleyip kavuruyoruz. Salça ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Daha sonra çökelek, karabiber, pul biber, maydanoz ekleyip karıştırıyoruz.
Kuru çökelek ne? Tuzsuz çökeleğin çeşitli baharatlarla tatlandırılmasıyla hazırlanan Antakya / Hatay mutfağına özgü çok özel bir lezzettir. Çökeleğe çeşitli baharatların eklendiği bu özel karışım genellikle kurutularak veya kurutulmadan zeytinyağının içinde saklanır.
Tavada sıvı yağ ile tereyağı eritilir, biraz kızdıktan sonra çökelek ve kaşar peyniri koyulur. Peynirler kendini bırakana kadar tahta kaşıkla karıştırılır ve bastırılır. Sonra kendi haline bırakılır. Altı kızarıp tavaya hafif yapışana kadar pişirilir.
İlgili 18 soru bulundu
Soğanlar ince ince doğranır. Domateslerin kabukları soyulur ve doğranır. Üzerine doğranmış maydanozlar da eklenerek karıştırılır. Ufalanmış kuru çökelek ve zeytinyağı eklenerek servis edilir.
Lor ve çökelek aynı şey mi? en çok sorulan ve bu anlamda cevap arayan soruların başında gelmektedir. Lor ve çökelek, lezzetleri saklama koşulları ve aromaları ile birbirinden oldukça farklı iki peynir türüdür. En basit anlatımı ile Lor peyniri sütten, Çökelek ise ayrandan yapılır diyerek özetlemek mümkün.
Lor yağsız tuzsuzdur. Halk tabirince "yavan"dır. Çökelek ise biraz daha sarımsıdır (bunun hayvansal yağ oranı) Tabi beyazlarıda var bunda ise bitkisel yağ kullanılmıştır. Bu arada Lor peyniri ucuz gözüyle bakılır.
Çökelek, yağı alınmış ayranın ısıtılması sonucu ortaya çıkan yoğurt parçalarına denir. Buna Silifke'de hamçökelek, Anamur yöresinde keş, Doğu Karadeniz'de minci (ya da "minzi"), Hatay'da sürk, Trakya'da ekşimik, Azerbaycan'da şor denir.
Yoğurdun suyu çıkana kadar tahta kaşık ile karıştırıp kaynamaya bırakıyoruz. Daha sonra iyice kaynayıp yoğurt tane tane lor halini alıp tencerenin üstüne çıktığında biraz daha kaynayıp tel süzgeçten süzüyoruz. Tuzsuz süt kokulu lorumuz hazır, deneyeceklere afiyet olsun.
Öncelikle yoğurdu bir tencerede kaşıkla hafif çırpıyoruz. Çok katı bir yoğurtsa hafif su eklenebilir. Tuzu ekleyip kaynatmaya başladıktan sonra kesilmeye başladığı sırada, önceden kaynatılmış sıcak sütü de ekliyoruz ve karıştırmadan iyice kesilene kadar devam ediyoruz. Temiz bir tülbente koyup süzdürüyoruz.
Genelde kavanozlarda saklanan çökelek 7 gün sonra kağıtlardan arındırılarak üstleri fırçayla silinir ve tekrar 1 gün havalandırılır. Daha sonra tekrar kağıtlara sarılarak kavanozlara yerleştirilir.
Yoğurdumuzun içine su katıp çalkalayalım, ayranı tencereye dökelim.3 çay kaşığı tuz atıp ocağın altını yakalım ve kaynamaya bırakalım. Yeşil suyu çıkana kadar kaynatalım. 5 dk daha kaynadıktan sonra soğumaya bırakalım. Sonra ilistirden geçirelim 5-6 saat suyunu süzdürelim. Sonra saklama kabına koyup dolaba kaldıralım.
Her zaman taze halde bulmak mümkün olmamaktadır. Bundan dolayı kurutulmuş şekilde sürekli kilerinizde ulaşabileceksiniz. Yapmanız gereken sadece sıcak suda bekletip çözülmesini (tanelenme) beklemektir. Dakikalar sonra suyunu süzerek istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.
- A ve C vitamini ile kalsiyum ve fosfor kaynağı olan çökelek gelişim çağındaki çocuklar için oldukça yararlı bir besindir. Yaşlılarda ise kemik erimesi riskini azaltır. - Yağ oranının düşük olması nedeniyle kilo kontrolüne yardımcı olur. - Yüksek protein içeriği ile vücudun kas kütlesinin arttırılmasını sağlar.
Lor, peynirin alt suyundan yapılır. Sütten elde edilen lor benzeri gıdaya çökelek diyoruz.
ÇÖKELEK: İsmi, tadı, dokusu her bölgede değişse de tüm zevklere uygun bir lezzet şölenidir çökelek peyniri. Maya kullanılmadan hazırlanan bir peynirdir.
LOR MU ? Yoğurt altı suyu ya da ayranın kaynatılması ile oluşan pıhtıya "çökelek"; Peynir altı suyunun kaynatılması ile elde edilen pıhtıya "lor" deniyor.
Yağ ile kızdırdığımız tavaya soğanları ekleyerek biraz ölmelerini sağlıyoruz. Yeşil soğanlar öldükten sonra üzerine lor peynirini ve 1-2 yemek kaşığı kadar su ekleyelim (su kıvam almasını sağlıyor. ) 1-2 dakika piştikten sonra üzerine yumurtaları kırıp tuz ve pul biber ekliyoruz. Kahvaltılığımız hazır, afiyet olsun.
Süt kaynayınca önce 1 limonun suyunu ekliyoruz ve sütü kısık ateşte kaynatıyoruz. Süt kesilmeye başlayınca kesikleri kevgir yardımı ile süzgeçe alıyoruz. Bu işlemi tenceredeki süt su halini alıncaya devam ediyoruz, gerektiğinde süte limon suyu ekliyoruz, eğer süt su halini almadan kesilme durduysa.
İstediğiniz kadar biberi halka halka doğruyoruz. Tavaya yeteri kadar sıvı yağ koyup orta ateşte kavuruyoruz, hafif kızarmaya başlayınca içine biraz çökelek veya varsa lor koyup birazcık daha kavurup ateşi kapatıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri