Kuru temizleme nedir sorusunu pek çok kişi merak etmektedir. Kuru temizleme kumaşlardaki kir ve lekeleri çıkaran bir işlemdir. Bu yöntemde giysilerdeki lekeleri çıkarmak için kimyasallar, ısı ve basınç kullanılır. Kuru temizleme evde veya ticari tesislerde yapılabilir.
Kuru temizleme işlemi genellikle tetrakloroetilen/perkloroetilen (perc) denen apolar, oda sıcaklığında sıvı hâlde bir çözücü ile yapılır. Perkloroetilen, termal olarak stabil olduğundan, tekrar tekrar damıtılıp kullanılır.
Kuru temizleme bu nedenle göründüğünden daha ekolojiktir. Ev temizlik yöntemlerinden farklı olarak yüksek miktarda su veya deterjan gerektirmez.
En iyi para kazandıran sektörlerin başında günümüzde kuru temizleme başı çekiyor. Temizliğin temel ihtiyaç olması, sürekli talebin olması, rekabet ve işin sürdürülebilirliği açısından kar marjı yüksek sektörlerden biri haline geldi.
Kuru temizleme sistemlerinde tüm dünyada en çok kullanılan PERC insan sağlığı ve çevre için toksik bir maddedir. Temizleme esnasında giysinin üzerinden PERC`i tamamen almak mümkün değildir Bu konuda 13.12.2014 tarihinde yayınlanmış olan yönetmelikte "kansere yol açma şüphesi vardır" tanımı yapılmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Genel olarak, kuru temizleme işlemi yani elbiselerinizi teslim almanız 6-48 saat sürer.
Beyaz kıyafetlerin, özellikle beyazlığını koruması ve hijyen sağlanabilmesi için kuru temizleme yöntemi idealdir. Bu yöntem ile tüm beyazlarınızı, güvenilir bir şekilde temizletebilirsiniz.
Sadece kuru temizleme yapılması gereken ürünlerin temizliği, kullanım sıklığına göre değişir. Eğer haftanın 5 günü gibi yoğun bir şekilde kullanıyorsanız yılda yaklaşık 3-4 kere kuru temizlemeye vermeniz gerekir.
Kuru temizlemede kullanılan kimyasallar cilt başta olmak üzere vücutta kalıcı hasarlar oluşturabiliyor, sağlık açısından da büyük risk taşıyor. Zararlı zararsız aslında tüm kimyasalların kuru temizlemede kg tekstil başına 20 mg'ı aşmasının insan sağlığını tehdit ettiği öne sürülüyor.
Kuru Temizleme: Daha sonra ürünler, en hassas ve güvenli bir şekilde kirlerinden arındırılmak üzere kuru temizleme makinasına atılır. Makinede çoğu yıkama işlemi 5-10 dakika, ihtiyaca göre 8-15 dakika, sıkma, kurutma, soğutma ve havalandırmanın da olduğu toplam temizleme süreci ise yaklaşık 35 dakika sürer.
Kuru temizleme işleminde 3 farklı işlem bulunmaktadır. Kuru temizleme sulu yıkama ve son olarak çamaşırhane yıkaması. Kuru temizleme denildiğinde sadece temizlik işlemi değil aynı zamanda giysilerin boyanması, kolalanması ve ütülenmesi işlemleri de ekstra yapılmaktadır.
Evet, Dry Center kuru temizleme, giysi ve tekstil ürünlerindeki kokuları (sinmiş olanlar dahil), koku moleküllerini parçalayan gelişmiş sistemi ile kusursuza yakın giderir.
Kot pantolonların başlıca düşmanları olan ev tipi çamaşır makineleri ve güçlü deterjanlar yerine kot pantolon kuru temizleme uygulamasını tercih etmek hem lekelerin kesin olarak çıkarılmasını hem de kot pantolonun rengini ve dökümünü kaybetmeden ömrünün uzamasını sağlamaktadır.
Kuru Temizleme Solventleri Özellikleri
Kıyafetlerin tüm kirlerinden ve lekelerinden arınabilmesi adına Kuru Temizleme Solventleri kullanılmaktadır. Solvent sıvı bir maddedir. Bu maddenin en önemli özelliği içerisinde su bulunmamasıdır. Bu nedenle de kuru temizleme ismi verilmektedir.
Kuru temizleme yapılması gereken kıyafetler arasında yünlü, ipekli ve pamuklu yapıdaki kıyafetler bulunur. Bu kıyafetler dışındaki diğer bütün kıyafetlerinizi evde kendiniz yıkayabilirsiniz. Giysiler, kuru temizleme sayesinde ve her zaman hassas bir şekilde yıkandığı için giysilerin ömrü daha uzun süreli olur.
Kuru temizlemecilerin her lekeyi çıkarabilen, kusursuz bir kurum olarak görülmemesi gerektiğini kaydeden Erbay, "Müşterilerimizde şöyle bir düşünce var; kuru temizlemeci her lekeyi çıkarır. Öyle bir şey yok. Lekeler garantisizdir.
Temizleme işlemi soğuk solvent ile gerçekleşir. Isı ise sadece kurutma aşamasında verilir ve bu ısı en hassas kumaşlar için bile uygun olan minimum ısı derecesidir. Bu sebeplerden dolayı kuru temizleme işleminde ürünlerinizde çekme olmaz.
Kuru temizleme hijyeniktir: Kuru temizleme işlemi, ısıları ve kimyası gereği; virüs, bakteri ve mikropları öldüren, en hijyenik tekstil temizleme yöntemidir. Kuru temizleme; kullanılan özel çözücüler, yüksek ısıda kurutma ve sıcak buharla ütüleme ile giysilerdeki zararlı mikroorganizmalara karşı hijyen sağlar.
Kıyafetlerin iç bölümlerinde bulunan 'Kuru Temizleme' etiketi, size tercihinizde önceliği kuru temizlemeye vermenizi önerebilir ancak kuru temizlemeye vermeyerek de evde kendiniz giysilerinize gereken bakımı yapabilirsiniz.
Kuru temizleme operatörlerimiz özel kimyasal ilaçları, ekipmanları, eğitim ve tecrübeleri ile bir çok lekeyi çıkarabilmektedirler. Fakat yapılan bütün işlemlere rağmen bazı lekeler yukarıda belirtilen sebeplerden dolayı kumaştan arındırılamamaktadır.
Gelinlikler hassas kumaşlardır. Yıkanırken hassaslığının bozulması, yapısında değişikliğin olmaması için ıslak yıkama yerine kuru temizleme yapılabilir.
Dört mevsime uygun olmaları sebebiyle hayatın her alanında kullanılan ceketler, mümkün olduğunca uzun süre bozulmadan ve canlı kalacaksa, bunu sağlayacak yegane yöntem kuru temizlemedir. Ceket kuru temizleme; bütün takım elbise, klasik, blazer, smokin, kruvaze, spor ceketleri için yapılır.
Çay kahve gibi lekelerin yanı sıra kuru temizlemede pek çok leke çıkarılmaktadır. Dondurma, çikolata, ketçap, çamur, çimen, yağ, kan, ruj, şarap… Bunların hepsi bulaştığı kumaştan çıkarılması oldukça zor maddelerdir. Özellikle yağ lekesi çıkarılması en zor lekelerdendir.
Giysilerin temizlenmesi için kullanılan bir temizleme yöntemi olan kuru temizleme, genellikle su bazlı temizleme yöntemlerinin kullanılmadığı zamanlarda özellikle hassas, kuru temizleme talimatı bulunan giysilerin temizlenmesinde tercih edilmektedir.
Kuru temizleme işlemlerinde boya, kolalama ve ütüleme işlemleri de bulunmaktadır. Giysilerin ya da tekstil ürünlerinin boyanması için de bu tarz salonları başvuru yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri