Yeni düzenleme ile artık yerleşim yeri ve adres şartı aranmaksızın başvurular herhangi bir evlendirme memurluğuna yapılabilecek.
"Nikah için nereye başvurulur" yanıtı en çok merak edilen sorular arasında. Hemen yanıtını verelim: Nikah işlemleri belediyelerin evlendirme dairelerine yapılıyor. Nikahın kıyılacağı yerin bağlı olduğu belediyenin evlendirme dairesine başvuru yapılması gerekiyor.
Nikah için davetli ya da özel bir tören istemeyen çiftler için belediyelerin “oda nikahı” uygulaması bulunuyor. Hafta içi mesai saatleri içinde, belediyenin nikah salonlarında gerçekleşecek ve sadece evlenecek çift ile nikah şahitlerinin katılımının yeterli olduğu törensiz nikah programına oda nikahı adı veriliyor.
İkamet Edilen Yerin Dışında Evlenmek İçin Gerekli Belgeler
Nikah başvuruları, evlendirme memurluklarına, müftülüğe ya da köy muhtarlığına müracaat edilerek yapılıyor. Ancak çiftlerden birinin ikamet ettiği ilçe dışında bir yerde evlenmek için evlenme izin belgesi gerekebiliyor.
ODA NİKAHI ( Hafta içi mesai saatleri içerisinde yapılır.) HAFTA İÇİ SALON NİKAHI (Hafta içi mesai saatleri içerisinde yapılır süresi 1 saattir .) HAFTA SONU SALON NİKAHI ( Hafta sonu belediye nikah salonunda yapılır süresi 1 saattir. ) HAFTA İÇİ DIŞ NİKAH ( Çiftlerin nikah memurlarını istedikleri salona davet etmesi.)
İlgili 15 soru bulundu
Hz. Peygamber (s.a.s.) ile Hz. Âişe (r.a.) iki bayram arasında yer alan Şevval ayında evlenmişlerdir (Müslim, Nikâh, 73 [1423]). Şartlar ve imkânlar müsait olduğu zaman senenin bütün günlerinde ve günün her saatinde düğün yapılabilir, nikâh kıyılabilir. Yani nikâh için belli bir zaman ve vakit yoktur.
Evlendirme Yönetmeliği'nin 42. Maddesi gereği evlenmeye esas olan belgelerin geçerlilik süresi 6 aydır (180 gün). (Evrak düzenlenme tarihi ile nikâhın kıyılacağı tarih arası için geçerlidir.) Mevzuat gereği aynı gün içerisinde nikâh işlemi yapılamaz.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün 29.12.2020 tarih ve 40004962010.07.01/140591 sayılı yazısı ile evlenecek kişilerin yerleşim yeri ve diğer adres şartı aranmazsızın evlendirme müracaatlarının herhangi bir evlendirme memurluğuna yapılması, evlendirme işlemlerinin bu evlendirme memurluğunca yapılmasına karar ...
Bakanlığımız evlenme işlemlerinde çiftlerden birinin ikametinin bulunduğu il ve ilçedeki evlendirme memurluğuna müracaat etme zorunluluğunu kaldırdı. Yeni düzenleme ile artık yerleşim yeri ve adres şartı aranmaksızın başvurular herhangi bir evlendirme memurluğuna yapılabilecek.
HAFTA İÇİ MESAİ DIŞI RESMİ NİKAH ÜCRETİ 150,00 TL. 170,00 TL. HAFTA SONU RESMİ DAİRE NİKAH ÜCRETİ 250,00 TL. 270,00 TL. DIŞ NİKAH ÜCRETİ 400,00 TL. 420,00 TL. 2.
Nikah kıymak için belirli şartlar vardır. Bu şartlar yerine gelmesi halinde kişi kendi nikahını kıyabilir. Nikâh bir akit, sözleşme ve anlaşmadır.
İMAM NİKAHI (DİNİ NİKAH) KIZ EVİNDE Mİ ERKEK EVİNDE Mİ KIYILIR? Nikah akdi için gerekli olan şartlar yerine getirildiğinde nikahın kıyılacağı yerin bir önemi yoktur. İster kız evinde ister erkek evinde ister de camide ya da farklı bir yerde kıyılabilir.
Resmi nikah olmadan imam nikahını hiç bir yerde yapmıyorlar. İmam nikahı için 2 tane şahit bulun erkek sizi tanıyan.
Evlenecek erkek ve kadının ailelerinden izinsiz ya da habersiz evlilik akdi yapmaları durumunda, Hanefi mezhebine göre nikahları sahihtir. ''Velinin izni'' diğer mezheplerde gözetildiğinden önemsenmeli ve elden geldiğince terk edilmemelidir.
İmam, evlenecek kişilerin, şahitlerin isimlerini, anne/baba isimlerini bir kağıda yazar. Kuran'dan ilgili ayet ve hadisler okur. Önce kadına, sonra erkeğe üçer defa "bu kadını/erkeği kabul ettin mi" diye sorar. Şahitlerin huzurunda bu nikahı gerçekleştirir.
Evlenecek erkek, kızın vekâletini alarak, kızı tanıyan şahitlerin yanında nikâh yapabilir.
Artık mevzuatta "yıldırım nikahı" diye bir olgu yok. Yıldırım nikahı ve diğer nikah işlem ve başvuruları aynıdır. Belgeler tamamlandığı taktirde 2-3 gün içinde nikah işlemi yapılabilmektedir. Hatta erken kalkıp programlı davranırsanız, ertesi gün bile evlenmeniz mümkün!
NİKAH BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Evlendirme memuru; belediye bulunan yerlerde belediye başkanı veya bu işle görevlendireceği memur, köylerde muhtardır. Nikah başvurusu yapacak olan çiftler belediyelerin evlendirme memurluklarına ya da müftülüğe başvurabilir. Her belediyenin nikah başvuruus aldığı saat farklılık gösterir.
Nikah Başvurusu Tek Kişi Yapabilir Mi? Nikah başvurusunun yapılması için çiftlerin birlikte müracaatta bulunması gerekir. Doğru olan da budur. Çiftlerden birinin tek başına nikah için müracaatta bulunması söz konusu değildir.
Nikah memuru önce kimlik sorularını soracaktır: “Adınız, soyadınız, anne adınız, baba adınız?” Ve sonra da meşhur sorusunu soracaktır “Hiç kimsenin etkisi altında kalmadan.....” Kimisi sade bir “Evet” diyecektir . Kimisi “Çook istiyorum. Evet, evet, evet” diyecektir.
Nikah için Gereken Evraklar Nelerdir? E devlet üzerinden her ne kadar nikah tarihi sorgulanabilse de nikah için gün almak mümkün değildir. Bunun için bağlı bulunan belediyenin evlendirme dairelerine bizzat başvuru yapmak gerekir. Aynı zamanda, başvuru için gereken çok sayıda evrak vardır.
Bu işlem Noterler tarafından da yapılmaktadır. 9. Evrakların geçerlilik süresi 6 aydır. 10. Nikah süresi belirlenirken en fazla 4 ay sonrasına, en erken ise 1 hafta içerisinde gerçekleştirilmek üzere nikah günü verilmektedir.
Hafta içi mesai saatleri içerisinde belediyelerin nikah salonlarında yapılan törensiz nikah programına oda nikahı adı veriliyor. Oda nikahında gelin, damat ve nikah memurunun yanı sıra iki şahit bulunması gerekiyor.
1- TC.Nüfus Cüzdanı (Fotoğraflı) / TC.Kimlik Kartı : Kimlik kartı aslı'nın ibraz edilmesi zorunludur. (Diğer kurum kimlik kartları, Pasaport, Ehliyet vb. belgelerle kimlik kartında evli ibaresi yazan boşanmış olan çiftlerin yenilemediği kimlik kartları ve eski nüfus cüzdanları ile başvuru kabul edilmez.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri