Binalarda ısı kaybı en fazla kiriş, kolon ve pencere kenarlarında oluşur.
Yapılarda ısı köprüsü oluşturan kolon, kiriş, perde beton ve döşemeler yapı dış yüzeyinde %20-50 ısı kaybına sebep olur. Bu derece yüksek bir yüzdeye sahip olmasının sebebi; donatılı betonun ısı iletkenlik değerinin 2.1W/mK gibi yüksek bir değere sahip olmasıdır. Dış duvarlar dış yüzeyin %20-25 ısı kaybına sebep olur.
Dış Duvarların Dıştan Yalıtımı
Bir binanın en çok ısı kaybeden yerlerinden biri de dış duvarlardır. Klasik yapı elemanları ile (normal delikli tuğla, beton, ahşap vs.) inşa edilen dış duvarlarda ısı kaybı fazla olur. Dolayısıyla yakıt tüketimi de çok olur.
Su ve nem etkisiyle ya da yapı elemanlarında yeterli önlemlerin alınmaması gibi çeşitli nedenlerle oluşan ısı kayıpları, zaman zaman yapılardaki dış ve iç ısı kazançlarından (aydınlatma, elektrikli ev aletleri vb.) fazla olabilmektedir. Bu da ısısal konfor koşullarının bozulmasına sebep olmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Yalıtımsız binaların duvarlarından yüzde 40, çatılarından yüzde 25, kapı ve pencerelerinden yüzde 20 oranında ısı kaybı olmaktadır. Yalıtım yapılmamış (mantolanmamış) binalarda ısı kayıpları ısı, doğal olarak sıcak bir alandan serin (soğuk) bir alana akar ve evler bu ısı transferinden zarar görür.
BİNAMIZ NERELERDEN ISI KAYBEDER
Özellikle soğuk mevsimlerde, iç mekân ile dış mekân ısı farkının en yüksek olduğu dönemlerde yapı elemanlarında ısı köprüleri (malzemeler arası ısı geçişi) oluşarak yüzey ısısında kayıplar meydana gelir.
PETEKLERDEKİ ISI KAYBINI ÖNLEME YÖNTEMİ
Kalorifer peteğinin arkasına alüminyum folyo koyarak %3'lük bir ısı elde etmiş olursunuz. Peteğin arkasına koyulan bu alüminyum folyo kaplama ile petekten çıkan sıcaklığın duvardan dışarı çıkıp ısı kaybı yaratması önlenir.
Isı yalıtımlı cam ünitelerinde ana unsur iki cam arasında hava boşluğu bırakılmasıdır. İki cam arasındaki hava boşluğu ısı yalıtımı sağladığı gibi, hava yerine argon benzeri gaz ile doldurulması işlemi ısı kaybını azaltmada daha fazla etkilidir. Çift cam uygulamaları sıklıkla kullanılmaktadır.
Isı yalıtımı, binaların çatılarına, dışa veya garaj, depo gibi kullanılmayan bölümlere bakan duvarlarına, toprak veya içerisinde yaşanmayan mahaller ile daireleri ayıran döşemeleri, tesisat boruları ile havalandırma kanallarına yapılır.
Hipotermi, vücudun ürettiğinden daha hızlı ısı kaybetmesi sonucu ortaya çıkar. En yaygın nedenleri ise uzun süre soğuk hava şartlarına ya da soğuk suya maruz kalınmasıdır.
Isı yalıtımı, yapıların farklı sıcaklıklara sahip iç ve dış ortamlar arasındaki ısı geçişlerini azaltmak için yapılan işlemlerdir. Kış aylarında dış ortamdaki soğuk hava, iç mekanlarda ısı kaybına; yaz aylarında ise dış ortamdaki sıcak hava, iç mekanlarda ısı artışına neden olur.
Dış cepheden yapılan ısı yalıtımı ile ısı köprülerinin tamamı için ısı kaybı engellenmiş olur. Isı köprüleri, (kolon, kiriş, perde duvar gibi ) binaların dış yüzeylerinden yalıtım yapılmadıkça tamamen kaplanamaz ve binanın ısı kaybına neden olur.
Binanın dış ve iç ortamlarını birbirinden ayıran duvar, pencere, kapı, tavan, çatı, boru tesisatı ve zemin bölümlerinde ısı yalıtımı gerçekleştirilebilir. Dış cephe yalıtımı en çok bilinen ve en yaygın olarak kullanılan ısı yalıtım çeşididir.
Mantolama, izolasyon , dış cephe mantolama ve dış cephe yalıtım işlemleri en temel ısı yalıtım yöntemidir.
Radyatörün arkasına bir alüminyum folyo yerleştirmek ısı tasarrufu anlamında çok faydalıdır. Radyatörün arkasına yerleştirilen folyo, ısıyı evin duvarlarından gereksiz yere kaçmasına izin vermek yerine odaya geri yansıtacaktır.
Radyatör ile duvar arasında konan radyatör arkalığı sayesinde sıcaklığın dışarı kaçması engellenir. Folyo sayesinde sıcaklığın ortama geri kazandırılması sağlanır.Tüm petek çeşitlerine uyumludur. Petek arkasında 4 - 5mm boşluk olması yeterlidir.
“Peteklerden çıkan ısı yükselerek; pencereden gelen soğuk havayı engeller ve bir nevi odaya yayılmasının önüne geçer. Böylece sıcak hava odanızda yayılırken; soğuk havanın oda içerisinde yayılması önlenmiş olur.”
Sadece dört mumla, 20 metrekarelik bir odayı sıcaktan pişmeyecek şekilde ısıtabiliyor. Mumlar yandıktan 5 dakika sonra oda ısınmaya başlıyor ve 30 dakika sonra sıcaklık 10 derece artıyor. Soğuk havalarda terasta oturmak isteyenler rahatlıkla kullanılabilir.
Fabrika ısıtmasında yüksek tasarruf etmek için, ısıtma sistemleri radyant ısıtıcı kullanılarak tasarlanır. En ekonomik fabrika ısıtma sistemleri borulu tip radyant ve seramik plakalı radyant ısıtıcılardır. Bunun en önemli sebebi ise radyant ısıtma prensibidir.
Halılar, evdeki sıcaklığı ve konforu etkileyen önemli bir unsurdur. Yaz aylarında evlerimizde halı seçimi yapmak, sıcak havalarda rahat ve ferah bir ortam yaratmak için oldukça önemlidir. Halılar, yalnızca zeminin dekorasyonuna katkı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda evin sıcaklığı ve konforu için de büyük bir rol oynar.
İçten ısı yalıtımı uygulamaları ile iç yüzeyin sıcaklığı su buharının doyma sıcaklığının üzerinde tutularak küf, mantar, vb. olusumu engellenir. Ayrıca yapı bileseni içerisinden geçen su buharı miktarı sınırlandırılarak meydana gelebilecek yoğusma miktarının yapı malzemelerine zarar vermesi önlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri