Akım Korumalı Prizlerin Özellikleri Eğer fazla akımın gönderileceği bir toprak yoksa, akım korumalı prizlerin etkin çalışması maalesef beklenemez. Yani “Evde topraklama yok akım koruyucu priz almak işe yarar mı?”sorusunun cevabı: “Etkili bir performans alamazsınız.” olacaktır.
Akım korumalı prizler toprak hattını kullanmaz, direk geçirirler, topraklanma olmasa da sıkıntı olmaz, çünkü içindeki şebekeye paralel varistör elemanı faz ve nötr arasında çok yüksek voltaj değerlerinde içten bloklama (Bu yüksek voltajı kendi üzerine alıp tüketmek şeklinde) mutlak korumayı yaparlar.
Akım korumalı prizler ekstra bir elektrik harcamaz. Priz üzerinde fişe takılı olan cihazlar, bağlı oldukları sürece elektrik harcar. Ancak kapatma tuşu olan prizleri tercih ederek diğer cihazların da çalışmadıkları zaman enerjilerini keserek tasarruf sağlayabilirsiniz.
Ayrıca akım korumalı prizde voltaj regülatörleri bulunmaz, elektriği düzenli ve dengeli vermezler. Belli voltaj aralıklarında gelen akım olduğu sürece elektriği kesmeden vermeye devam ederler ve dalgalı akımları doğrudan yansıtırlar.
Topraklaması olmayan eski binalarda cihazın Toprak ucu cansız uç olarak tabir edilen Nötr ucuna irtibatlandırılır veya priz içerisinde bağlantı yapılır.
İlgili 15 soru bulundu
► Topraklama direncini düşürmek amacıyla, çukurun içine bentonite ve gem tozundan oluşan bir karışım 0,5 metre seviyesine kadar doldurulur. ► Bu işlemlerin ardından kalan derinlik toprak ile kapatılır. ► Çubuğa bağlanan kablo ise binanın topraklama hattına bağlanır.
Binaların yapımı aşamasında temel topraklama ile veya sonradan topraklama elektrodları ile bir topraklama tesisi elde edilir.
Akım korumalı priz almaya gerek var mı diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Sadece bir tane elektronik cihaz bile kullanıyor olsanız akım korumalı priz tercih etmekte her zaman fayda var. Bahsettiğimiz gibi akım korumalı prizler ani ve düzensiz güç dalgalarına karşı cihazları korur.
Özellikle bilgisayar, tablet, buzdolabı, bulaşık makinesi ya da televizyon gibi sık kullanılan ve maddi değeri yüksek olan elektrikli cihazları akım korumalı prizlerle kullanmak gerekir.
Akım korumalı priz bir önlemdir isteğe bağlı olarak kullanılabilir. İmkan var ise kullanılmasını da tavsiye ederim. Ani gelen akımlar zararlı olabilir, eğer kaliteli bir PSU kullanıyorsan zaten riski en aza indirmiş oluyorsun. Fakat en iyi PSU da olsa her türlü risk var.
Akım Korumalı Priz Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz
Akım korumalı prizlerde yer alan Joule; enerji ölçüm birimidir. Joule değerinin yüksek olması, akım koruması konusunda da daha faydalıdır. Bunun yanı sıra alacağınız akım korumalı prizin kullandığınız cihazların güç değerinin yüksekliğine uygun olması gerekir.
Üç ile beş yıl arasında olduğunu düşünüyorum. Evinizde sık sık elektrik kesintisi yaşanıyor ise, aşırı gerilim koruyucularınızı iki yılda bir değiştirmek isteyebilirsiniz.
Akım korumalı priz, kablolu çalışma sistemine sahip elektronik araçları korumak üzere kullanılabilir. Bu prizin; uzatma kablolu, kablosuz, tekli ve çoklu modelleri mevcuttur. Estetik anlamda bir rahatsızlık yaratmayan elektrik akım korumalı prizlerin üzerinde genellikle bir anahtar düğmesi de mevcuttur.
Akım Koruyucu Priz, elektronik cihazları standardın dışında yüksek voltaj ve akıma maruz kalmasını engeller. Şebekede oluşan yüksek akım ve voltaj dalgalanmaları cihaza ulaşamadan akım koruyucu priz sayesinde söz cihazlara zarar vermez.
akım korumalı prizde topraklama şartı yok. rahatça kullanabilirsin.
Burada kullandığınız akım korumalı priz adı altında satılan ürünler Tip 3 kategorisinde olan hassas koruma ürünleridir. Ve yıldırım darbesine karşı koruma sağlayan ürünler değildir.
Elektronik cihazlara örnek olarak bilgisayar ve benzeri cihazları söyleyebiliriz. Bunların dışında buzdolabı akım koruma prizi de bulunur. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, televizyon ve daha birçok elektronik alet ile kullanımları sağlanabilmektedir.
Çamaşır makinası için akım koruyucu priz, kombi için regülatör almanızı öneririm. Yüksek voltaj geldiyse koruma sağlar ama düşük voltajdan kaynaklıysa akım koruma prizi koruma sağlamaz. Çamaşır makinası için akım koruyucu priz, kombi için regülatör almanızı öneririm.
Prizin iç bileşenlerinin işlevlerini yitirdiği, LED ışığının sönmesi ile anlaşılır. Kısacası bir prizin akım korumalı olup olmadığını anlamak için üzerinde LED ışığı ve prizin kendi sigortasının olması gerekir.
Akım korumalı prizler sadece yüksek voltajdan koruma sağlayabilir. Basit şekilde yüksek voltaj geldiğinde devreyi kesen yapıya sahiptirler. Düşük voltaja ya da sık olarak görülen voltaj dalgalanmalarına ise akım korumalı prizler herhangi bir çözüm sunmaz.
Genel anlamda düşünüldüğünde, tercih edilen akım korumalı prizin en az 750-800 Jul'un üzerinde bir koruma değerine sahip olması korumayı daha güvenilir ve uzun vadeli kılıyor.
Topraklı prizler, topraklama ihtiyacı olan buzdolabı, çamaşır makinesi gibi cihazlarda kullanılmaktadır. Topraksız prizler, topraklama ihtiyacı duyulmayan TV, müzik seti gibi elektronik cihazlarla birlikte kullanılır.
Bu sebeple kaçak akım rölesinin topraklama olmadan kullanılması tavsiye edilmemektedir.
Topraklama Nasıl Yapılır ? Topraklama, bir iletken yardımı ile ana elektrik tesisatının veya elektrikli aletin toprağa bağlanması şeklinde yapılır. Basit olarak topraklama tesisatı yapmak için elektrikli cihazlardan toprağa gömülen iletken bir çubuk veya levhaya kablo ile bağlantı yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri