Pofuduk kıvamlı bir omlet yapmak istiyorsanız içerisine süt ilave edin. Eğer tadının daha hafif olmasını istiyorsanız su, daha yoğun kıvamlı bir omlet istiyorsanız krema ilave edebilirsiniz.
2 adet yumurta. 1/2 çay bardağı süt. 1 tatlı kaşığı tereyağı Az miktar tuz.
Omletinizin çok kabarık olmasını istiyorsanız 1 yemek kaşığı su ve bir çay kaşığı mısır ununu karıştırıp omlet malzemesinin içine ekleyin. Eğer omletin içerine yeşillik ekleyecekseniz, yumurtalara ekledikten sonra tekrar karıştırın.
Süt ve yoğurdun yağ ve su oranları birbirinden farklıdır. Bu nedenle yoğurt kullanılan tariflerde süt, süt kullanılan tariflerde yoğurt bir diğerinin yerini tutmaz, aynı görevi görmez.
Hazırlayacağınız omletin yapışmaması için tavayı iyice ısıtın. Yağı da ekleyip kızdırdıktan sonra omlet karışımını dökün. Böylece malzemeniz tavaya yapışmayacaktır. Tavaya koyulan yağın miktarı da omletin yapışmaması için oldukça önemlidir.
İlgili 32 soru bulundu
İçerisine süt konularak hazırlanan omletler daha nefis kabarıyor, su konulanların lezzeti ise daha bir hafif oluyor.
Derin bir karıştırma kasesinde 4 adet yumurtayı bir kasenin içerisine alın. Yarım çay kaşığı tuz ve biberi birleştirin. Bir çırpıcı yardımıyla alttan üste doğru hava kabarcıkları oluşana kadar güzelce çırpın.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Omlet yaparken kullanılan kabartma tozu bir çay kaşığından fazla olmamalı ve pişirmeden önceki son aşamada tarife ilave edilmelidir.
Omlet yapılırken tereyağı ya da sade yağ tercih edilmeli. Omlet yapılırken yağ miktarı çok önemli, tavaya az yağ koyarsanız omlet yapışır ve parçalanır, çok yağ koyarsanız şekilsiz ve yağlı olur.
Sarılarını kırdığımız kaptaki yumurta sarılarını çatalla çırpıyoruz ve köpük köpük olan yumurta beyazlarıyla aynı kaba alıp biraz karıştırıp tereyağ erittiğimiz tavamıza döküp önlü arkalı pişiriyoruz. Puf puf kabaran omletimiz hazır. Üzerine peynir rendesi ile servis edebiliriz. Afiyet olsun.
Yumurtaları bir kaseye kırın, tuz ve biberini ekleyin ve çırpın. Ama çok çırpmayın, beyazları görünür halde kalsın. Ocağınızı orta ateşte açın, tereyağını bir tavaya atın, hemen üzerine birkaç damla çiçek yağını da ekleyin. Yağ eriyip kızınca(köpürmesini beklemeden) çırptığınız yumurtaları tavaya dökün.
Sütü tavaya koyuyoruz ve fokurdamaya başlayınca içine yumurtaları kırıp tuz ekliyoruz. Yumurtaların sarılarını dağıtıp karıştırıyoruz. Süt ve yumurta koyu bir kıvam alana dek pişiriyoruz.
Yumurtaları bir kaba kırıp biraz çırpın; süt, tuz ve biber katın. Karışımı tavaya boşaltın. Yumurta sertleşmeye başlayınca, tavayı sapından tutarak sallayın. Omletin dibi pembeleşip tavadan kurtulunca, tahta veya plastik bir ıspatula yardımıyla iki kenarını ortaya doğru üst üste kavuşturun ve servis tabağına aktarın.
Ana malzemesi yumurta olan omlet, dünyanın birçok yerinde farklı çeşitleriyle sunulan bir yemektir.
Bilinçli kullanımda faydalı olan kabartma tozu bazı durumlarda zararlı da olabilir. Yoğun kabartma tozu kullanımı tansiyonu yükseltmektedir. Bu nedenle tansiyon hastalarının ölçülü şekilde kabartma tozu içeren yiyecekleri tüketmesi tavsiye edilir.
Yumurta, yoğurt ve tuz bir kasede güzelce çırpılır. Margarin eritilir ve yapışmaz tavaya dökülür. Harika bir tat oluyor. Denemeyen pişman olur yoğurt yemeyen oğlum bu omlete bayılıyor.
Genellikle pişi, çiğ börek ya da sigara böreği gibi kahvaltılarda tüketilen yiyeceklerin ağır olmasını istemiyorsanız mutlaka sirke ekleyerek hafif olmasını aynı zaman da hamurunuzun puf puf kabarmasını sağlar ve çıtır çıtır bir kıvamda olmasına da yardımcı olur.
SÜT: Mayalı hamur işlerinde süt kullanılırsa, hamura daha çok elastikiyet ve yumuşaklık verir, lezzetini artırır. Hamura mutlaka ılık olarak eklenmelidir. Ilık süt veya su hamurun mayalanmasını hızlandırır.
Mayalı poğaça yapılırken, mayanın uygun şekilde canlandırılması ve gerektiği süre kadar beklemesi şarttır. Vaktinden önce diğer malzemelerle karıştırılan maya, çalışmaya yani üremeye devam edeceğinden, kendine has kokusunu yaymaya devam edecektir. Bu da diğer tüm malzemelere sinecek ve yerken kokmaya devam edecektir.
i. (Fr. omlette) İyice çırpıldıktan sonra sâde olarak veya içine peynir, kıyma, mantar vb. şeyler konarak az yağla tavada pişirilmiş yumurta yemeği.
Omlet, tavada sıvı yağ veya margarin ile beraber yumurtanın kırılması ile yapılır. Et, peynir veya sebzelerin katılmasıyla da yapılabilir. Japonya'dan, İspanya'ya ve ABD'ye kadar dünyanın pek çok köşesinde yapılır. İlk omletlerin Antik İran'da yapıldığına inanılmaktadır.
Dünyanın en büyük omleti 110 bin yumurta ve 432 litre sıvı yağ kullanıldı. Omlet yapımında kullanılan yumurtalar likit yumurta, ancak sembolik olarak birkaç yumurta dev tavanın içine kırıldı. 6 ton ağırlığında olması beklenen omlet Rixos Ankara'nın baş aşçısı tarafından pişirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri