Turşu Suyu Ölçüsü Nedir? Turşu suyu yapımı için sirke ve tuz oranı doğru kullanılmalıdır. Sirke ya da tuzu fazla koyduğunuzda turşunuz daha çabuk olmaz. 1,5 litre suya 2,5 yemek kaşığı kaya ya da deniz tuzu ve sirke ekleyerek turşu suyunuzu hazırlayabilirsiniz.
Buyrunuz efendim, evde turşu yapımı için altın oran bir tarif. Hazırlanışı: Altın oran ;1 litre suya 1 çay bardağı sirke, 2.5 çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu.
Turşu yaparken en önemli konu turşunun suyunu yapmak. Suyun içme suyu olması önemli bir nokta. Altın oran denen su, sirke ve tuz oranı ise 1 litre suya 1 çay bardağı sirke, 2,5 çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu şeklinde olmalı.
Ortalama 1 litrelik bir kavanozda turşu yapacaksanız tuz oranı 1,5 yemek kaşığı kadar olmalı. 3,5 su bardağı içme suyu, 1,5 yemek kaşığı tuz ve 150 ml kadar sirke nefis bir turşu yapmanıza yardımcı olacaktır. Bu oranlara bir de dilerseniz limon suyu, limon tuzu gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Turşu Suyu Ölçüsü Nedir? Turşu suyu yapımı için sirke ve tuz oranı doğru kullanılmalıdır. Sirke ya da tuzu fazla koyduğunuzda turşunuz daha çabuk olmaz. 1,5 litre suya 2,5 yemek kaşığı kaya ya da deniz tuzu ve sirke ekleyerek turşu suyunuzu hazırlayabilirsiniz.
Diğer önemli malzememiz ise su, bildiğiniz gibi çeşme suyu turşu yapımı için tercih edilmiyor. Bunun yerine evde içme suyu olarak kullandığınız suyu kullanabilirsiniz. Çeşme suyu kullanacaksanız kaynatıp soğutabilir ya da daha sıcakken diğer salamura malzemeleri olan sirke ve tuzu içine ekleyerek eritebilirsiniz.
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
Kullandığımız su, kaynayıp soğumuş değil, kaynar halde sıcak su olacak. Merak etmeyin sebzeler yumuşamıyor, bilakis daha çıtır oluyor.
cevabı limon suyu olan soru. cevabı sirke olan soru.
1 litre sıcak suyu uygun büyüklükteki bir ölçü kabına ya da karıştırma kasesine alın. İçine sirke, limon suyu, tuz ve şekeri ilave ederek tuz eriyinceye kadar karıştırın. Tuz eriyince soğuması için kenara alın. Hazırladığınız turşuluk malzemeyi temiz cam kavanoza yerleştirin.
Önce yumurta bir kâsedeki saf suya konur , dibe oturuyorsa tazedir , ölçü için kullanılabilir. Kâseye tuz ilâve edildikçe , yumurta yükselmeye başlar. Yumurtanın SIRTI SU YÜZEYİNE TEĞET OLDUĞU ZAMAN (yumurtanın bütünü suyun içinde kalacak şekilde) , turşu suyunuz ideal tuz oranına ulaşmış demektir.
Turşu kavanozunun içine nohut koymuyorsunuz
Kahraman bakliyatımız nohut burada imdadımıza yetişecek ve turşumuzun hızlı bir şekilde olgunlaşmasını sağlayacak. Turşu kavanozunun dibine koyacağınız ya da aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut turşuyu çabuk olgunlaştıracaktır. Şimdiden ellerinize sağlık!
1 litrelik turşu için; 1 yemek kaşığı iri kaya tuzu. 1 çay bardağı üzüm sirkesi. 1 silme tatlı kaşığı limon tuzu.
Zira tuz ya da sirke gerektiğinden çok fazla veya az olursa tuşunun kıvamı ve lezzetini tutturmak mümkün olmaz. Fazla sirke ve tuz içindeki sebzelerin erimesine, yumuşamasına neden olurken, az sirke ve tuz malzemelerin çok sert ve lezzetsiz olmasına neden olur.
1 buçuk su bardağı sirke. 1 çay kaşığı limon tuzu. 1 yemek kaşığı toz şeker. 5 yemek kaşığı tuz ve sonradan yarım yemek kaşığı üzerine dökmek için tuz.
İşlem basittir. Önce sebzeleri, otları, baharatları, tuzu ve şekeri bir kavanozda birleştirin. Ardından hazırladığınız salamura suyunu kavanoza dökün. Kavanozu kapatın, salamurasını karıştırmak için sallayın ve buzdolabında saklayın.
Ayrıca kullanılan kabın temizliğine ve hava almamasına dikkat edilmeli. Turşusu yapılacak sebze/meyvelerin de kapta tamamen salamura içinde kalması, üst yüzeyde hava ile temas etmemesi sağlanmalı. Hava ile temas eden sebzeler bozulur ve kesinlikle tüketilmemesi gerekir.
Turşu yapımında tuzun miktarını çok iyi ayarlamalısınız. Turşunun tuzu az olursa turşuya koymuş olduğunuz malzemeler yumuşak olur ve zararlı bakteriler üretir. Tuzu fazla olursa da yiyemezsiniz. Turşuya koyduğunuz su kaynatılıp soğutulmuş içme suyu olmalıdır.
"Sirke ve limon turşuyu zararlı hale getirebiliyor"
Ama kaya tuzu ile yapıldıysa yararlı. Sirke ve limonu önermiyorum. Çünkü o zaman probiyotik bir ürün olmuyor.
Eğer turşu suyu içilecekse limondan yapılması gerekiyor. Ama turşu suyu içilmeyecekse sirkeyle yapılmalıdır. Sirke turşuyu eritebilir. Çok fazla limon konursa yine erir.
Kaynatılmış Su Sağlıklı Mıdır? Musluktan almış olduğunuz suyun içerisinde bulunan zararlı maddelerin yok edilmesi için suyun 20 dakika boyunca kaynaması gerekir. Ancak içilecek olan her su da bunu yapmak pratik bir durum olmayacağından dolayı birkaç deneme sonrasında artık bu mümkün olmaktan çıkar.
Turşu tuzsuz, hafif ekşili ve kıtır kıtır oluyor. İlk hazırlandığında malzemeler her bir bibere değmemiş gibi hissettiriyor ama zamanla biberler su salıyor ve içindeki sıvı miktarı artıyor. Kavanoz da sık sık sallanınca malzemeler güzelce karışıyor.
Limon tuzu ve sirke koyun
Turşu hazırlanırken asitlik oranı düşük olan sebzelere (özellikle taze fasulye, bamya vb) limon tuzu eklemek, tuz miktarını çok artırmadan turşu oluşumunu sağlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda turşunun rengini korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri