Suyun soğuk olması, kahvenin köpürtülmesi için püf noktalardan biridir. Cezvenizi ocağa almadan önce kahve, şeker ve suyunuzu yaklaşık 35 saniye kadar karıştırırsanız daha yumuşak ve lezzetli bir kıvam elde edersiniz. Daha sonra cezveyi ocağın üzerine koyun ve kahve pişene kadar hassas şekilde karıştırın.
Kahvenin yüksek ateşte pişirilmesi durumunda köpükler daha büyük şekilde oluşur ve kahveniz taşar. Kahvenin bayatlaması, gereğinden fazla bekleyerek içeriğindeki karbondioksitin azalması anlamına gelir. Bu nedenle de kahve köpüğü oluşmaz.
Öğütülmüş kahve, espresso kaşığına yerleştirilir. Tamper (skıştırma takozu) ile kahve sıkıştırılır. Bu aşamada çok fazla sıkıştırmak kahvenin suyla temas ederken yanmasına sebep olabilir. Az sıkıştırmak ise espressonun yoğunluğunu kaybetmesine, sulu olmasına neden olur.
Malzemeleri koyduktan sonra kahveyi orta ateşte pişiriyoruz, ama kahveyi kesinlikle karıştırmamalısınız. Ne başta ne pişirirken. Kahveyi karıştırırsanız az köpüklü olur.
İlgili 31 soru bulundu
Kahveden önce içilen birkaç yudum su ağzın içini temizliyor, diğer tatlardan arınmasını sağlıyor ve böylelikle kahvenin tadı daha saf bir şekilde alınabiliyor. Kahvenin üzerine su içmek ise acı kahvenin tadını hafifletmek ve ağzı telvelerden arındırmak için, tahmin edebileceğiniz üzere.
Türk kahvesi yaparken kullandığınız su da kahveniz kadar önemlidir. Kireçsiz, klorsuz tatlı su ile kahveden daha iyi sonuç alırsınız. Suyunuzun soğuk olması da önemlidir. Soğuk suyla yapılan kahve daha iyi köpürür.
Karıştırılarak pişirilen Türk kahvesi köpüksüz olur. Tüm malzemeler konulduktan sonra henüz soğukken karıştırılmalı ve bir daha karıştırılmadan pişirilmelidir. Aksi halde Türk kahvesi pişerken karıştırıldığında köpüğü söner.
Öncelikle kahveyi, şekeri ve suyu makinenin içerisine alarak iyice karıştırın ve şekerin erimesini sağlayın. Homojen bir kıvam aldığında, makinenin tuşuna basabilirsiniz. Bu esnadan sonra kahveyi gerekmediği sürece karıştırmayın. Kenarlardan köpükler çıktığında ilk aşamadaki kahvenin yarısını fincana dökün.
Cezvenin içerisine her fincan kahve için bir fincan su koyun ve her fincan kahve için 1 çay kaşığı kahve ve 1 çay kaşığı şeker koyun. İyice karıştırın, cezveyi kısık ateşe yerleştirin. Yerleştirdikten sonra asla karıştırmayın ve yavaşça kaynama derecesine getirin. Yeniden kaynatın ve kalanı fincanlara dağıtın.
Bunun için, presse 1/3 oranında süt koyun. Pistonu hızlıca yukarı aşağı hareket ettirerek sütün köpürmesini sağlayabilirsiniz. Daha kaliteli süt köpüğü için, yüksek yağlı barista sütü veya tam yağlı süt kullanın. French presse göre daha az etkili olan yöntem ise, kavanozdur.
Yumuşak ve daha lezzetli bir Türk kahvesi için musluk suyu yerine içme suyu kullanmak gerekir. Ayrıca soğuk su kullanmak kahvenin daha fazla köpürmesini sağlar. Cezveye konulan tüm malzemeler, ocağa alınmadan önce yaklaşık 30 saniye karıştırılmalıdır. İyice karıştırılan kahve daha lezzetli ve yumuşak olur.
Kahvenin asidik özelliği, karbonat sayesinde gerçekten etkisiz hale gelebiliyor. Çünkü karbonat, bazik özellikler gösterdiğinden bir alkali sayılıyor. Bu da karbonatın asiditeyi azaltmak, dengelemek için kullanılabileceği anlamına geliyor.
Kahvenin sertliği kavurma yöntemine göre değişir: Kahve 400 derecede kavrulurken çekirdeklerin içerisindeki yağ açığa çıkar. Ne kadar yağ açığa çıkarsa tadı o kadar sert olur.
Tam kaynama zamanı gelen kahve ocaktan alınır. Çünkü çok beklenirse kaynayan köpük geri sönebilir. Fakat, ocaktan alınan kahve hemen fincanlara boşaltılmaz. Önce kaşıkla üstünde biriken köpükler fincanlara dağıtılır ve daha sonra tekrar ateşe koyulur.
Cezvenin bakır olması kahveden en iyi tadı almanızı sağlar. Çelik cezvelerde de iyi kahve yapabilirsiniz ancak en iyi kahveler her zaman bakır cezveden çıkar.
- Kahve makinesine su veya süt koyduktan sonra kahvesini eklemeniz lazımdır. Kahveyi sevdiğiniz yoğunluğa göre ekleyebilirsiniz. Kahveyi ekleyip hafifçe karıştırdıktan sonra kahve makinesinin tuşuna basarak çalıştırabilirsiniz. - Kahveniz hazır olduktan sonra kahve makinesi ses çıkaracaktır.
Cezveye şeker ve kahve konulur. Daha sonra 2 fincan su eklenerek karıştırılır ve ocağa konur. Cezvede kaynayan ve kabaran kahvenin köpükleri alınarak fincana azar azar ilave edilir. Daha sonra ocağın altını kapatarak tüm kahve fincanlara dökülür.
Merhabalar en sevdiğimizle içilen bi kahve öncelikle ben bağdat kahvesini kullanıyorum ,cezvemize iki fincan soğuk su koyalım, üzerine iki kaşık Türk kahvesini ekleyip karıştırıp ,çok kısık ateşte pişirelim, kabaran köpüğü ile fincanlarımızı dolduralım, herkese afiyet olsun.
Kahvenizi kesinlikle buzdolabına koymayın. Buzdolabı hem fazla soğuk hem de fazla nemlidir. Türk kahvesi yaparken kullandığınız su da en az kahvenin kendisi kadar önemlidir. Kireçsiz, klorsuz içme suyu kullanmak kahveden daha iyi sonuç almanıza yardımcı olur.
Partikül ne kadar küçük olursa karbondioksitin açığa çıkışı da o kadar hız kazanmaktadır. Türk kahvesi, extra fine olarak da bilinen ekstra ince şeklinde öğütüldüğü için bölünen partikül sayısı çok daha fazladır. Bu durum da daha fazla köpük oluşumuna neden olacaktır.
Gelin adayı eğer damadı hiç beğenmediyse kahvesine şeker yerine tuz koyarmış. Tuzlu kahveyi içen damat adayı, kızın kendisini beğenmediğini anlayıp anasını babasını toplayarak bu işten vazgeçermiş. Tuzlu Türk kahvesi servis etmenin işte böyle subliminal bir özelliği de varmış.
Türk kahvesin taze olup olmadığını anlamanın bir yolu da bir tutam kahveyi elinize alıp kahve zerreciklerinin birbirine yapışıp yapışmadığını kontrol etmek. Eğer birbirine yapışmıyor ve dağılıyorsa o kahve taze demektir, aksi takdirde ise elinizde tuttuğunuz kahvenin bayatlamış olduğunu anlayabilirsiniz.
Bir gün paketi/kavanozu açtığınızda kahve telveleri ya da granüllerini birbirlerine yapışmış halde bulabilirsiniz. Kokusu ve tadı her zamankinden daha ekşi olabilir veya üzerinde beyaz lekeler görebilirsiniz. Eğer bunlar gibi bir veya birden fazla belirti varsa üzgünüz; kahveniz bozulmuş demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri