Bir tencereye veya tavaya su koyup kaynatabilirsiniz. Ardından içine portakal, muz ya da elma kabuğu koyabilirsiniz. Eğer varsa evinizde lavanta gibi hoş kokan bitkiler de olabilir. Hazırladığınız bu karışımı evin içinde gezdirirseniz evinizdeki kötü kokunun gittiğini ve ferah bir koku olduğunu göreceksiniz.
Yumuşatıcımızı, karbonat ve sıcak su ile berabar sprey şişemizin içine yukarıda belirtilen ölçeklerde koyalım ve iyice çalkalayalım. Biraz soğumasını bekledikten sonra ev yapımı oda spreyimiz kullanıma hazırdır. Özelikle kumaş yüzeylerde kalıcı etkisiyle ferahlığını çok net hissedeceksiniz.
İlk olarak 1 litre su ve 2 çay kaşığı karbonatı bir tencereye alıp iyice karıştırmalısınız. Daha sonra oluşan karışımınıza istediğiniz aromada seçtiğiniz yağ veya yağlardan 15 ile 20 damla arasında eklemelisiniz. Hepsini karıştırdıktan sonra oda kokunuz hazır hale gelir.
Lavantanın sakinleştirici ve ferah etkisi tüm evinizi sarsın, gece uykularınız rüyalara bulansın! Su dolu bir kabın içine biraz karbonat ekleyin ve karıştırın. Üzerine birkaç damla lavanta yağı damlatın ve tekrar karıştırın. Karışımı bir şişeye koyup güzelce çalkalayın ve ev yapımı lavanta kokunuza merhaba deyin!
İlgili 34 soru bulundu
Almış olduğunuz yağdan veya parfüm özünden 20 ml kullanacağınız parfüm şişesinin içerisine dökün. Üzerine kokunun bambu çubukları ile yayılmasını sağlamak için 40 ml kadar etil alkol ekleyin. Alkol ve yağların iyice karışması için 2-3 dakika kadar dairesel hareketlerle şişeyi karıştırın.
Rendelenmiş balmumu, zeytinyağı, badem yağı ya da jojoba yağı ve esans yağ, katı formda parfüm yapmak için gereken malzemeler arasında yer alıyor. Tüm malzemeleri gereken miktarda ısıya dayanaklı bir kaba alın ve benmari usulü eritin. Ardından farklı bir kaba alarak katılaşmasını bekleyin. Katı parfümünüz hazır.
Vanilya Yağı
Yarım kahve fincanı zeytinyağı ve badem yağını karıştırın. İçerisine 3 yemek kaşığı toz vanilya ya da 2-3 çubuk taze vanilya ekleyin. Kreminize koku vermek isterseniz 1 limonun, portakalın ya da greyfurtun kabuğunu rendeleyerek içerisine karıştırabilirsiniz.
Bunun için lavanta yağı, portakal yağı, limon yağı, mandalina yağı, yasemin yağı, leylak yağı, zambak yağı, biberiye yağı ve çay ağacı yağı gibi güzel kokulu yağ çeşitlerinden birisi tercih edilebilir.
Çamaşırların yumuşatılmasında sirkeye mesafeli duranlar ise karbonat veya çamaşır sodası kullanarak sirke ile aynı sonuca ulaşabilirler. Bunun için bir fincan kadar karbonat veya çamaşır sodasının yıkama öncesinde kullanılan deterjana karıştırılması yeterlidir.
Eski bir parfüm şişesi ya da bu işlem için satın alacağınız bir cam şişeyi güzelce yıkayın. Bu cam şişe, kullanacağınız ölçü şişesinin üç katı kadar sıvıyı alabilecek hacme sahip olmalıdır. Spreyli cam şişenizin içine bir ölçü doğal esans, bir ölçü etil alkol ve bir ölçü kaynatılıp soğutulmuş su ekleyerek çalkalayın.
Parfüm kullanılmadan önce cildin temiz olması gerekmektedir. Temiz cilde uygulanan parfümün kokusunun kalıcılığını artar. Duş aldıktan sonra vücuda nemlendirici sürmek de aynı şekilde kokuyu hapsedeceğinden kalıcılık artmış olur. Ayrıca parfümü sıktıktan sonra sıktığınız yeri ovup yaymaya çalışmayın.
Evdeki malzemeler bana yeter diyorsanız sirke ve beyaz sabun istediğiniz temizliği verecektir. Beyaz sabun yerine arap sabunu da tercih edebilirsiniz. Sirkeli, sabunlu suyla koltuklarınızı güzelce silin.
En sık kullanılan temizleme yöntemlerinden birini beyaz sirke ve su karışımı oluşturuyor. Bu karışımı tuvaletinize döktükten sonra kokunun büyük ölçüde azaldığını fark edeceksiniz. Karbonat ve limon suyu karışımı da tuvaletteki istenmeyen kokuların giderilmesinde oldukça etkili.
Bu lekeleri bir silgiyle silerek kağıtlarınızı temizleyebilirsiniz. Evinizin güzel kokması için yer silme suyuna birkaç damla parfüm damlatmanız yeterli olacaktır. Evinizin uzun süre mis gibi koktuğunu göreceksiniz. Sigara külünden kararmış tablaları limon suyuyla ovun.
Taze ve canlandırıcı bir kokusu vardır ve portakal, greyfurt, ananas veya çilek yerseniz o koku vücudunuza işler. Meyve tüketen biri değilseniz, içeceğinize biraz limon sıkmayı düşünebilirsiniz.
Eğer kısa boyda bir şişe kullanıyorsanız vanilya çubuklarını şişeye sığacak şekilde enlemesine ikiye de kesebilirsiniz. Üzerine votkayı dökün, kapağını kapatın ve güneş görmeyen bir yerde aklınıza geldikçe sallamak suretiyle 2 ay boyunca bekletin. Bu süre içinde karışım koyulaşacak ve aroması derinleşecektir.
Vanilya çubuklarını cam bir şişe ya da küçük bir sürahiye dik olarak yerleştirin. Üzerine votkayı döküp kapağını sıkıca kapatın. Alkollü bir solüsyon olan karışımı, serin ve karanlık bir ortamda en az 8-10 hafta kadar bekletin. Aralarda çalkalamayı unutmayın, şişenin kapağını açmayın.
Sıcak su kovanın içerisine aktarılır. İçerisine lavanta, nane veya papatya yağı damlatılır. Hafifçe suyun üzerine eğildikten sonra, baş kısmı havlu ile örtülür ve buhar solunur. Masaj: Taşıyıcı yağla karıştırılarak aromaterapi yağlarından herhangi biriyle, cilde nazikçe masaj yapılır.
Öncellikle taze toplanmış olan çiçek yapraklarını cam şişeye doldurmalısınız. Ardından içerisine alkolü ekleyerek birkaç gün dinlenmeye bırakıyorsunuz. Bu yolla çiçeklerin esansı ortaya çıkacaktır. Son olarak esans kazanmış olan alkolü süzüp, diğer yağlar ile karıştırıyorsunuz.
Ben de kendi parfümümü yapmak istiyorum ve evim vanilya kokusu dolsun istiyorum, dediniz. O zaman aynen şunu yapıyoruz, hemen işe koyuluyoruz, bir boş sprey şişesine 10-20 damla vanilya yağı koyuyoruz. Eşit miktarda (10-20 damla) Jojoba Yağı, Avokado Yağı gibi diğer sabit bir yağ ya da suyla karıştırıyoruz.
Uçucu yağları, parfüm yapmak için su ve/veya alkol ile karıştırmışlar. Bu uçucu yağlar, sedir ağacı, lavanta ve tarçın gibi bitkiler, otlar ve baharatlardan elde edilmiş. Aslında günümüzde de temel olarak aynı yol izleniyor diyebiliriz. Uçucu yağlar bitkilerden buharlı damıtma veya presleme ile elde ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri