Ev yoğurdu mayalanırken kullanılan yoğurt kültürü içinde yer alan L. Bulgaricus isimli bir bakterinin fazla olmasıyla yoğurdun tadı daha ekşi olur. Ev yoğurdunun mayalanma sıcaklığının yüksek olması, uzun süre mayalanmak için bekletilmesi gibi nedenler bu bakterinin sayısının artmasına neden olur.
kullanacağınız mayanın içine yarım çay kaşığı şeker, yarım çay kaşığı da tuz koyarsanız yoğurdunuz ekşi olmaz. bunları mayanın içine koyduktan sonra da mayayı iyice karıştırın, özeyin. bir de mayayı lak diye dökmeyin sütün içine, yavaş yavaş kaşık kaşık dökün, bir yandan da karıştırın.
Ekşiliği gidermenin bir çözümü var. Hafif ekşimiş yoğurdun içine bir miktar su ekleyin. Ardından yoğurdu ince bir süzgeç yardımıyla süzün. Yoğurdun ekşiliği gidecektir.
Yeterince taze olmayan sütlerden yoğurt mayaladığınızda çok çabuk ekşiyebiliyor. Yoğurt mayaladığınız maya kültürünüz ekşiyse ve bozulmuşsa, bu mayadan elde ettiğiniz yoğurt ekşi olur ya da çabuk bozulmaya meyillidir.
Yoğurt neden ekşir? Soğuk zincir bozulduğu zaman sıcağa maruz kaldığında üründe ekşime olabilir.Ya da yoğurtta bulunan yararlı bakteriler yavaş ilerleyen fermantasyon sonucu asitlik unsurları ortaya çıktığı için ekşime görülebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Ev yoğurdu ise çok daha çabuk ekşir. Yoğurtta ekşime söz konusu olduğunda sıcaklık kontrolü sağlıklı yapılmamış ve sıcak ortamda daha kolay gelişen lactobacillus hızla çoğalmış demektir. Bu sağlığa zararlı değildir, sadece yoğurdunuzu alışılagelmiş tadından uzaklaştırır.
Yoğurt mayalamak için önceden ayırdığınız 1 tatlı kaşığı yoğurdu, kaynattığınız sütten 3-4 yemek kaşığı alarak başka bir kapta karıştırın. Karışımı fazla çırpmayın. Bu tarifte 1 litre sütten söz ediyor olsak da her bir litre için tepeleme bir tatlı kaşığı yoğurt ile mayalama yapabilirsiniz.
Yoğurt mayalarken kaynatılan sütün sıcaklığı da uygun olmalı. Çok sıcak süt ile yoğurt mayalanırsa, yoğurt fazla sulu olabiliyor veya mayası tutmayabiliyor.
Yoğurt mayası ne kadar sıcak olursa, o kadar ekşi olur. Benzer şekilde, ne kadar uzun süre mayalanırsa, o kadar ekşi olur. Tipik mayalama süresi 8 ila 12 saattir.
Tek başına yeterli olmasada ekşimeye başlaması ilk işaretlerden birisidir. Eğer ekşimtrak tadının yanında keskin, genzi yakan bir durum da söz konusu ise bozulmuş olabilir. Rengi Değişmiş mi Kontrol Et! Eğer yoğurdun rengi değişmiş hatta yer yer de küflenmeler görüyorsanız, yoğurdunuz bozulmuş demektir.
4- İdeal mayalama süresi 45-50 °C sıcaklıktaki bir ortamda ( fırın vb ) 3,5 – 4 saat bekletmektir. Daha uzun süre mayalanması yoğurtta sulanma ve ekşimeye neden olabilir. 5- Mayaladığınız yoğurt tutmuş ise 8-10 °C sıcaklıkta buzdolabında 24 saat bekletiniz.
Her yaştan insanın rahatlıkla tüketebildiği yoğurdun bir faydası daha ortaya çıktı! En az 24 saat mayalanmış yoğurt ve yoğurt suyu tüketiminin, grip başta olmak üzere benzeri solunum yolu enfeksiyonlarından koruduğu belirlendi. Yoğurdun bu özelliğe sahip olması için tadının ekşimtırak bir hal alması ayrıca önemli.
Yoğurt Mayalama Sıcaklığı Yoğurt mayalama sıcaklığı 44-46 derecedir. Dereceniz varsa ölçebileceğiniz gibi, ev usulü ölçmek isterseniz serçe parmağınızı hafifçe süte değdirdiğinizde 7 saniye boyunca parmağınızı çekmeden durabiliyorsanız mayalama sıcaklığı uygun demektir.
2 yemek kaşığı yoğurt mayasını ( önceden kalan yoğurdumuzdan 2 yemek kaşığı kadar ayırıyoruz) bir kepçenin içine alıyoruz. Kaşıkla az az sütten alıp bu mayayı eziyoruz ve kepçenin içinde karıştırıyoruz. Daha sonra içinde yoğurt süt karışık olan bu kepçeyi yavaş yavaş borcamdaki süte yediriyoruz. İyice karıştırıyoruz.
İyi yoğurt porselen renginde, jel kıvamında, kendine özgü hafif mayhoş lezzetinde ve hoş bir aromada olur. Yoğurda sivri bir cisim batırılıp çıkarıldığında oluşan boşluk hemen kapanmamalı, yavaş yavaş dolmalıdır. Bu özelliğe uyan yoğurt, kaliteli yoğurttur. Kaliteli yoğurdun dayanma süresi her zaman daha uzundur.
Yoğurdu bir kaba alıp çırpıyoruz ve içine sütten bir kaç kaşık koyup karıştırıyoruz ve süte ekliyoruz sütü karıştırdıktan sonra kapağını kapatıp battaniyeye sarıyoruz gece yapıyorsak sabaha kadar kalması yeterli gündüz yapacaksak 7 saat kapalı kalması yeterli olacaktır. Sonra açıp buzdolabına koyuyoruz.
Bir litre süte 1 yemek kaşığı maya önerilir genelde. Oktay Usta'nın tarifinde bu oran 3 litre süte bir çay bardağı olarak veriliyor.
YENİ MAYALANMIŞ YOĞURT NEDEN EKŞİ OLUR? Kullandığınız süt çok taze değilse, ayrıca mayanız yeterince taze değilse ve ekşimeye yüz tutmuşsa yoğurdunuz çok çabuk ekşiyecektir. Hatta mayanız çok ekşimiş ise yoğurdunuz ekşi bir şekilde mayalanmış olacaktır.
Ancak bir litre süt ile bir şeker kaşığı yoğurt mayalamak istendiği zaman, bunun 12 saatlik bir zaman dilimine denk geldiği söylenebilir. Ancak genel olarak evde standart yapılan yoğurdun 5 ile 6 saat içerisinde mayalandığı dile getirilebilir. Yoğurdun ideal mayalanma sıcaklığı ise 45 derecedir.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller. Bir tutam tuz kullanmak yeterli olacaktır.
İdeal koşullar altında yoğurt 3,5 ila 4 saat içerisinde mayalanır. Ancak daha uzun süreli mayalama ekşime ya da sulanma gibi sorunlar ortaya çıkarmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri