Evde sonda takma uygulaması, hastanedeki tedavisi tamamlanan fakat evde tedavi sürecine devam edilen hastalara ya da uzun dönem yatağa bağımlı nöromüsküler hastalara (kas ve sinir hastalıkları olan bireyler) hemşireler tarafından idrar ve beslenme sondasının takılması hizmetidir.
Evde sonda takma/çıkartma uygulamasıda, hastanede tedavisi tamamlanan fakat evde tedavilerine devam edilen hastalara evde sağlık ve bakım hizmetlerinin girişimsel hizmetleri kapsamında uygulanan ve uzman hemşireler tarafından yapılan bir işlemdir.
Evde İdrar Sondası Neden Takılır? Bir ilacı doğrudan bir kişinin mesanesine vermek gibi nedenlerle sonda takma işlemi gerekebilir. Sonda takma işlemi hastanede takılabileceği gibi ev ortamında da yapılması mümkün bir işlemdir.
Sonda aşağıdaki durumlara göre takılır; İdrar kanalı darlıklarına bağlı olarak idrar yapamama veya idrar yaparken zorlanmalarda bir süreliğine sonda takılabilir. Ameliyat sonrası hastaların ayağa kalkmada zorlanma problemlerini ortadan kaldırmak için geçici süreli idrar sondası takılabilir.
Yatalak hastalarda sürekli olarak sonda işlemi yapılabilir. Uzun süreli sonda kullanımı enfeksiyon riski oluşturabileceğinden belirli periyotlarda değiştirilmesi gerekmektedir. Bazı görüntüleme tetkikleri sırasında sonda takılması gerekebilir. Felçli hastalara sonda takma işlemi gerçekleştirilir.
İlgili 27 soru bulundu
Sondanın idrar kesesine ulaştığından emin olunduktan sonra sondayı yerinde tutan balon steril su ile şişirilir ve idrarın birikeceği özel torba sondanın ucuna takılır. İdrar torbası hastanede yatan hastalarda yatak kenarına sabitlenirken, ayaktan hastalarda hastanın hareketini engellemeyecek şekilde bacağa bağlanır.
Daha uzun süre kalması hijyen açısından sorun olabileceği için bu da başka hastalıklara yol açabilir. Daha kısa aralıklarla değiştirilmesi ise mesaneye veya idrar yoluna zarar verebilir. Uzun süre sonda kullanımı zararları, süreç dikkatli ve titiz yönetilirse minimize edilir.
İdrar sondası yaklaşık olarak 3 gün sonra alınmaktadır. Darlığın nüks etmesini engellemek umuduyla idrar sondasının 6 haftaya kadar uzayan sürelerde tutulması denenmiş fakat sondanın bu kadar uzun kalmasının 3 gün kalmasına oranla belirgin bir fark yaratmamış olduğu bilimsel yayınlarla gösterilmiştir.
Yoğun bakım sonrası, evde uzun süre yatarak tedavi planlanan hastalarda idrar sondası takılarak takip edilir.
Kadın Sondası Nasıl Takılır? Kadın üretrası yaklaşık 4 cm uzunluğunda olup, vajinanın üst kısmında, klitorisin altında iki labia arasında gizlidir. Hastanın altına idrar damlamaması için bez serilip, hasta sırt üstü yatırılır ve dizleri bükülür. Bacakları birbirinden ayrılarak açık hale getirilir.
Herhangi bir kesi veya dikiş olmadığı için hastalar taburculuk sonrası duş alabilirler. Sonda duş almaya engel midir? Hayır, hastalar sonda ile duş alabilir.
Sonda, idrar kanalı dar olan, ameliyat sonrası ayağa kalkmakta sorun yaşayan veya yatağa bağımlı hastalarda uygulanabilen bir yöntemdir. Erkeklere sonda penis içinden takılır.
Sonda takılmasını takiben idrar kanalınızda tahrişe bağlı olarak hafif bir yanma olabilir. Bunun yanında idrar kesesinin içinde şişirilen balona bağlı olarak bazı hastalarda sürekli idrar var hissi vardır. Bu duruma alışmaları gerekir.
İdrar sondası, idrarını herhangi bir nedenden dolayı doğal yollardan boşaltamayan hastalarda idrar kesesinin (mesane) içerisine sonda takılarak idrarın dışarıya çıkartılması için uygulanmaktadır.
Operasyon sonrasında kanlı idrar rengi düzelmeye başladığında sonda çıkarılır. Sonda çıkarıldıktan sonra birkaç gün idrarın kanlı veya bulanık görünmesi son derece olağandır. Birkaç gün içerisinde bu durum normale dönecektir.
Nazogastrik sonda hastanın üzerinde kalış süresi takılan sondanın türüne göre değişiklik göstermektedir. Genellikle beslenme sondası olarak kullanılan silikon sondanın ortalama kalış süresi 30 gündür. Bu 30 günlük süre içerisinde aralıklarla eve gelen hemşire hastanın bakımlarını ve mama takviyelerini yapar.
Koroner yoğun bakımda yatan hastalarda ortalama yatış süresi 1 ila 6 gün arasındadır.
3. Basamak yoğun bakım hastaları en ağır hasta grubunu temsil eder.
Hasta bakıcıların görevlerinden biri de, hastanın tuvalet alt bakım ihtiyaçlarını yaptırmalarıdır. Hastada sonda var ise günlük olarak idrar torbasını boşaltır, hastanın altı bezli ise belli aralıklarda bezini değiştirir ve hastanın hijyenik olarak temizlenmesini sağlar.
Nazogastrik tüp uygulaması sık kullanılan bir uygulamadır ve plastik veya silikon bir kateterin burun deliğinden sokulup yutak ve özefagustan geçirilerek mide içerisine yerleştirmesi işlemidir. Nazogastrik entübasyon hemşire, ebe ve hekimin sorumluluğunda olan bir uygulamadır.
Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu
Hastanelerde oluşan hastane enfeksiyonu dediğimiz durumların yaklaşık %40'ında neden idrar yolu enfeksiyonudur ve çoğunlukla neden hastanelerde takılan sondalardır. Bir haftadan fazla sonda kalması gereken hastaların yaklaşık dörtte birinde bu enfeksiyonlar gelişir.
Özellikle hijyenik olmayan havuzlar, idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir. İdrar yollarına yapılan müdahaleler de (operasyon, sonda takılması) başka bir enfeksiyon nedenidir. Ayrıca kötü hijyen alışkanlıkları ve enfekte cinsel partner de enfeksiyonlara yol açabilir.
Bir enjektör ucu yukarı bakacak şekilde sondaya sokulup idrar aspire edilir ve steril kaba boşaltılır. 4.1.1.6. Tüpün ucundaki pamuk veya kâğıt hiçbir yere temas ettirmeden kapatılır.
•• Sondanın solunum yollarına gidip gitmediği, hastanın öksürmesi, siyanoze olması ve sondanın ucundan hava sesinin gelmesi ile anlaşılır. Bu durumda sonda hemen geri çekilmeli ve işlem tekrar denenmelidir.
İdrarın geldiği gözlenmelidir. ∎ Sondanın balonu 10 cc distile su ile şişirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri