Güneş pencere camları filtre görevi görmez ve güneş ışınlarını rahatlıkla geçirir. Camlardan oluşacak ışın yansımaları sonucunda cilt güneş ışınlarına ve ışığa maruz kalacaktır. Bundan dolayı da evde, işte kısacası kapalı ortamlarda da güneş koruyucu ürünler mutlaka kullanılmalıdır.
Güneş Kremini Evdeyken Sür: Yapılan en büyük yanlışlardan biri kremleri, güneşe çıktıktan sonra sürmek. Oysaki uzmanlar, güneş koruyucu kremlerin güneşe çıkmadan 30 dakika önce sürülmesi gerektiğini söylüyor. Bu sayede cilt, güneş kremini çok daha iyi emerek maksimum oranda koruma sağlıyor.
Evde güneş kremi sürülür mü sorusunun en kısa ve basit yanıtı, evettir. Gün içerisinde ev içerisinde kalacağınız zamanlarda bile güneş kremi uygulamanız önerilir.
Her ne kadar güneş ışınlarının D vitamini sentezi gibi alanlarda yararları bulunsa da güneşten alınan UV ışınları, cilt hücrelerine hasar vererek yapısal değişikliklere yol açabilmektedir. Güneşin bu zararlı etkilerinden korunabilmenin en kolay yöntemi ise düzenli ve doğru güneş kremi kullanımıdır.
Güneş kremi denilince akıllara yazın kullanılması gereken bir ürünmüş gibi gelebilir ancak bu yanlış bir bilgidir. Güneş kremi yalnızca yaz aylarında değil kışın da mutlaka kullanılması gereken bir üründür ve cildi dış etkenlere karşı koruyucu bir etki gösterir.
İlgili 16 soru bulundu
Bulutlu günlerde, normalde kullandığınızdan daha düşük bir SPF değerine sahip güneş koruyucu kullanabilirsiniz. Yaz aylarında direkt güneş ışığı altında uzun saatler kaldığınız günlerde 50 SPF değerine sahip kremleri tercih edebilirsiniz.
Güneş koruyucu kışın da kullanılmalıdır. Yazın cildimize sürdüğümüz kadar çok faktörlü olmasa da en azından 30 faktörlü losyon kullanmalı ve tenimizin sağlığını korumalıyız. Birçoğumuz yazın güneş koruyucu kullanıp, kışın hepsini rafa kaldırırız. Ancak güneş koruyucular kışın da kullanılır.
UVB ise cildin üst tabakasına etki edip cilt yanıklarına neden olabilir. Bu sebeple güneş kremi sadece güneş açtığında değil her zaman günlük olarak kullanılması gereken bir koruma aracıdır.
Uzman Dr. Onur Çapkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Güneş koruyucular güneşe çıkmadan 20 dakika önce sürülmeli 2-3 saate bir tekrarlanmalıdır.
Bitki yağı bazlı güneş kremleri doğal oldukları için vücudumuza birçok fayda sunmaktadır. Bu güneş kremini yapmak için 1 tatlı kaşığı kakao yağı, 1 tatlı kaşığı fındık yağı, 1 tatlı kaşığı havuç yağı, 1 tatlı kaşığı gliserin yağı, 1 tatlı kaşığı badem yağı ve 2 tatlı kaşığı ozon yağına ihtiyacınız vardır.
10-14 yaş aralığında çocukların ergenliğe giriş dönemidir. Bu dönemde değişen hormonlar sebebiyle, en geç 14 yaşından itibaren yetişkin ürünleri kullanılmaya başlanabilir. Güneş koruyucu ürünleri; fiziksel filtre içeren, kimyasal filtre içeren ve her ikisini de içerenler olmak üzere üç tipe ayrılıyor.
Ancak güneş kremi tek başına sizi tam olarak koruyamaz. Kullandığınız güneş kremi türü kişisel bir tercih meselesidir ve korunacak vücut bölgesine göre değişiklik gösterebilir. Mevcut güneş koruyucu seçenekleri arasında losyonlar, kremler, jeller, merhemler, ağda çubukları ve spreyler bulunur.
Güneş ışınlarının ciltte geçici ve kalıcı olarak verdiği hasara foto yaşlanma denir. Periyodik aralıklarla kullanılan güneş kremleri ise foto yaşlanmanın önüne geçer. Cildi beslediği için kırışıklıkları giderir ve cildin sarkmasını önler.
Havanın kapalı olduğu günlerde bile güneş ışınlarının zararı yalnızca %20-30 oranlarında azalır. Dolayısıyla hala yoğun miktarda UVA ve UVB ışınlarına maruz kalabiliyoruz. Yani havanın kapalı, bulutlu veya yağışlı olması güneş kremi kullanmamak için asla bir sebep değildir.
Güneş kremi günde 2-3 kez sürülebilir. Özellikle sürekli açık alandaysanız ve havalar sıcaksa 2 saatte bir güneş kremi yenilenmeli, aynı bölgelere tekrar sürülmelidir. Güneşin en dik açıda olduğu 11:00-15:00 saatleri arasında çok fazla dışarıya çıkmamaya ve güneşe maruz kalmamaya dikkat edin.
The Purest Solutions Yağlı Cilt Güneş Kremi 50+ SPF
Eğer cilt tipinize uygun ürünler kullanmazsanız cilt probleminizi daha belirgin hale getirir ve devamında akne, siyah nokta gibi başka sorunlara da neden olur.
Bu görevi üstlenen de güneş kremleri oluyor. Dolayısıyla kimler güneş kremi kullanmalı sorusunun yanıtı “herkes” olmalıdır. Güneşin zararlı ışınlarından herkesin korunması gerekir ve ten renginiz ne olursa olsun mutlaka düzenli olarak güneş kremi kullanmalısınız.
Birçok fondöten, güzellik kremi ve renk dengeleyici krem, makyaj rutininizden ödün vermeden cildinizi korumanın uygun bir yolu gibi görünen güneş koruyucu içerir. Bununla birlikte, SPF'li makyaj, tek güneş koruyucu seçeneğiniz olarak yeterli değildir.
Eğer yatarken krem sürülürse bu toksinler dışarıya atılmakta zorlanır ve sabah uyandığınızda istemediğiniz bir görünümle karşılaşabilirsiniz. Yani geceleri güneş kremi kullanılmamalıdır. Hatta gece kullanım için üretilmemiş olan herhangi bir krem sürmek de yanlış bir hareket olacaktır.
Genellikle güneş kremleri içerikleri itibarıyla cilt lekelerinizi azaltmaz. Düzenli kullanımda melanin üretimini engelleyebilir, cilt lekelerinizi soldurabilir ve cilt lekesi oluşumunu engelleyerek daha açık bir cilt tonuna sahip olmanızı sağlayabilir.
Eğer güneş kremi, günlük olarak kullanılacaksa bunun için SPF 15 ila 30 arası koruma faktörü yeterli olabiliyor. Fakat tüm cildin uzun süre boyunca güneş ışınlarıyla temas halinde olacağı plaj vb. alanlar için tercih edilen güneş kreminin SPF 30 ila 50 arasında bir değerde olması gerekiyor.
Güneş kremi güneş gören her yere sürülebilir. Ama çoğu güneş kremi bazı insanlarda göz içinde yanma gibi hassasiyetlere neden olabilir. Böyle bir hassasiyet varsa göz çevresinden uzak tutulmalıdır.
Kış aylarında güneş ışınları yazdaki kadar dik konumda gelmese de kullanılmaya devam edilmelidir. Kışın kullanılan güneş kremleri, yazları tercih edilenler gibi çok faktörü olmasa da 30 faktörlü halinde kullanılması çok önemlidir.
Güneş koruyucular, hiçbir yüz bakımı ürününün yerini tutmaz çünkü güneş koruyucunun tek amacı cildi güneşin zararlı ışınlarından korumaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri