Ahşap malzemenin ısıl işlem fırınlarında, fırınlama yaparak ahşabın çekirdek ısısının 56 dereceye geldikten sonra 30 dk. bekletilerek ahşabın içindeki zararlı böceklerden ve larvalardan arındırılması işlemidir.
Planyalı kereste nedir? Planya işlemi görmüş kereste türlerine planyalanmış kereste veya planyalı kereste adı verilir.
Isıl İşlem Neden Yapılır? Isıl işlem daha çok metallerin metalik özelliklerini geliştirmek amaçlı ele alınmaktadır. Özellikle sertlik ve mukavemet ile beraber şekil bakımından ön plana çıkar. Ayrıca metal bir parçanın özelliklerinde bazı değişiklikler yapmak için uygulanmaktadır.
Eğer bir palet ısıl işlemden geçmişse, onun üzerinde IPPC damgası bulunur. Bu damga, paletin uygun bir biçimde mevzuat ve kuralları baz alarak üretildiğini göstermektedir. Eğer Euro palet satın alınacaksa, IPPC damgasının yanı sıra EUR damgası da aranmalıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Fermente sucuk ısıl işlem görmüş sucuğa nazaran daha uzun sürelerde elde edilir. Isıl işlem görmüş sucukta olgunlaşma işlemi için ısıdan faydalanılır. Fermente sucukta mikroorganizma ve bakterilerden faydalanılır. Isıl işlem görmüş sucuk daha az zahmetle üretildiğinden fermente sucuğa oranla daha ekonomiktir.
Isıl İşlem / Kurutma
Fakat ısıl işlem yada kurutma işleminden geçirilmemiş olan bu malzemeler özelliklede ahşap paletler, içerisindeki nemden dolayı zamanla sağlamlığını kaybeder ve hatta küflenmeye neden olarak etrafına da zarar verebilirler.
Isıl işlem, katı haldeki metal veya alaşımlara istenilen özellikleri kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri ardına planlanarak uygulanan kontrollü ısıtma ve soğutma işlemleri olarak tanımlanır.
Isıl işlemin en yaygın olarak kullanıldığı malzemeler demir ve çeliktir. Malzemeye yüzey sertleştirmek, mukavemet kazandırmak ve şekil vermek gibi amaçlarla uygulanan ısıl işlem belirli bir sıcaklıkta özel fırınlarda malzemenin atomlarının hareketlerinin kontrol altına alınması işlemidir.
Katıklı çelik olan krom-alüminyum, krom-molibden vanadyumlu düşük alaşımlı çeliklere uygulanır. Bu yöntemde çelik, sıcaklığı 500-550 °C olan fırında amonyak gazı ortamında bekletilmesi sonucunda veya aynı sıcaklıklarda azot veren tuz banyosu içine konularak yüzeyde ince ve çok sert bir tabaka oluşur.
Tahtanın element içeriklerine göre kimyasal analizi yapıldığında yaklaşık olarak %50 karbon, %42 oksijen, %6 hidrojen, %1 azot (nitrojen) ve %1 oranında diğer elementler (kalsiyum, potasyum, sodyum, magnezyum, demir ve manganez gibi) içerdiği görülür. Ayrıca çok düşük miktarlarda sülfür, klor, silikon ve fosfor içerir.
Fırınlanmış kereste, ahşabın hava ve nem etkilerinden korunması için fırında kurutulan kerestedir.
Ağaçlar kesildiğinde üzerindeki dalları ve kabukları ile birlikte çıkan gövdeye kütük denir. Kütüklerin kabukları ve dalları kesilip yontulduğunda tomruk olur. Tomruğun bir başka tanımı ise kesilmiş ağacın silindir bicimdeki gövdesi, kerestelik kütüktür.
Isıl işlem, çeliğin, genellikle, oda sıcaklığının üzerindeki sıcaklık aralığında (100-1300oC) faz dönüşümlerini/yeni faz oluşumlarını içeren maksatlı ısıtma/soğutma peryotlarıdır.
Isıl işlem, bir malzemenin sertleştirilmesi ya da yumuşatılması gibi istenilen bir sonuç elde etmek için, normal olarak aşırı sıcaklıklarda ısıtma veya soğutma kullanımını kapsamaktadır. Isıl işlem teknikleri tavlama, sertleştirme,çökelme güçlendirmesi, temperleme ve su vermeyi içerir.
Işıl işlem görmüş sucuklar da aynı koşullarda hazırlanır fakat fermentasyon işlemini hızlandırma ısı yardımı ile yapılır. Sucuklara uygulanan ısı ile olgunlaşmaları hızlandırılır. Bu işlem kanatlı hayvanların da şarküteri ürünlerinde kullanılmaya başlaması sebebi ile hijyen koşulları açısından tercih edilmektedir.
(3) Aşırı ısıl işlem uygulanan gıdalarda sağlığa zararlı bileşikler oluşabiliyor.Bunların başlıcaları; hidroksimetilfurfural (HMF), akrilamid,AA), polisikklikaromatikhidrokarbon (PAH) dur. Bu bileşikler kanseojen olarak değerlendiriliyor.
Çeliklere ısıl işlem uygulanmasının sebebi çeliğin mekanik özelliklerini daha güçlü hale getirmektir. Uygulanan birtakım aşırı derecelerde ısıtma ve soğutma işleminin ardından çeliğin yapısı değişir. Daha dayanıklı hale getirilen çelik ile üretilen endüstriyel makineler ve metalurjik malzemeler daha sağlamdır.
Bir parçanın, iki farklı ısıl işleme tabi tutulmasıdır ya da bir tavlama süreci ardından sertleştirme yapılmasıdır. Çoğunlukla, bir ısıl işlem sonucu istenilen sertlik/tokluk seviyesine ulaşmak için düşük sıcaklıklarda uygulanan bir termal uygulamadır.
Isıl işlem görmüş et ürünlerinde renk koruyucu ve antibakteriyel olarak kullanılan nitratlar ısı etkisiyle form değiştirerek nitrit ve nitröz asitlere dönüşür. Nitröz asitler ise vücutta kanser ve tümör hücrelerinin oluşumunu tetiklemektedir.
Büyükbaş hayvan etlerinin ve lezzet verici baharatlardan, emülsiyon1 teknolojisi uygulanarak elde edilen hamurun doğal ya da yapay kılıflara doldurulup ısıl işlem uygulanması ile oluşan et ürünüdür. Örn : Piliç Salam , Piliç Sosis , Dana Salam , Dana Sosis , Hindi Salam vb.
Tahta veya ahşap olan paletin fırın içinde belli bir sıcaklığa getirilmesi sonucunda oluşan yeni palete ısıl işlem palet adı verilmektedir. Isıl işlem aşamaları; 56 derece sıcaklıktaki fırına palet alınarak yarım saat bekletilir. Böylece ahşap içindeki haşere ve larvaları yok edilmektedir.
Ahşap yüzeyde oluşan küfün temel nedeni güneş ışını ve nemin bir araya gelmesidir. Bu iki güçlü faktör etkileşime girdiğinde ahşap yüzeylerde yosun ve küf gibi bakterilerin oluşmasını sağlar. Küf ve yosunun bulunduğu alanlar görüntü açısından hoş karşılanmazken, aynı zamanda ortamda kötü kokuya da neden olur.
Euro Palet ( EUR EPAL Palet)
Uluslararası Demiryolları Birliği (International Union of Railways) tarafından onaylaması yapılan ve DIN 15146'da tarifini bulan Uluslararası yaygın kullanımı 80x120 cm ölçülerinde standart bir palettir. Genel üretim ve kabul şartları UIC 435-2 talimatnamesinde temel olarak verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri