Karahan, evet, hayır sözcüklerinin zarf olarak kabul edilmesine karĢı çıkar.
Ünlemler, asıl ünlemler (ah, vah vb.) yanında seslenme ünlemleri (ey, hey vb.), sorma ünlemleri (hani, niçin vb.), gösterme ünlemleri (işte. daha vb.), cevap ünlemleri (evet, yok vb.) şeklinde sınıflandırılır.
Açıklama: Evet, tamam, hayır, merhaba. Bu kelimeler birer cümledir. Çünkü bir anlam ifade ediyorlar ve yanlarına bir kelime gelmesine ihtiyaç duymuyorlar.
Soru zamirleri cevap olarak isim ya da isim soylu sözcükleri buldurur: Kimi, Kim, Neye, Nerede, Nereden, Hangisi, Kaçı, Ne, Kaça…
Soru zarfı
Fiilleri ve fiilimsileri soru yönünden etkileyen zarflardır: neden, niye, niçin, nasıl, ne zaman, ne kadar vb.
İlgili 36 soru bulundu
Türkçe Sözlük‟te evet sözcüğü edat olarak gösterilir: “1. Öyledir anlamında kullanılan bir doğrulama veya onaylama sözü, olur, oldu, peki, tamam, ya, beli, ha, he.” Hayır sözcüğü ise “1.
Cümle içerisinde zarları bulmak oldukça kolaydır. Cümlede zarf olan kelimeyi bulmak için bazı sorular sorulabilir. Bunlar; nasıl, ne zaman, nereye, ne kadar sorularıdır. Bu sorulardan alınan cevap olan kelime cümle içerisinde zarf olarak kullanılan kelimedir.
Öyle sözcüğü bir kelimenin anlamını güçlendirmek, aşırılık katmak amacıyla zarf görevinde de kullanılır. Böyle bir durumda bir art gönderim unsuru olarak değerlendirilmeyen öyle sözcüğünün görev adı miktar zarfıdır.
Bu durumda edat değildir. “yalnız” edatı: İsim, sıfat, zarf ve bağlaç olarak kullanılabilen bu kelime “sadece, bir tek” anlamına gelmek şartıyla edat olarak da kullanılabilir.
2. “İle, yalnız, ancak” gibi kelimeler hem edat hem bağlaç görevinde kullanılabilir. Cümle içindeki anlamı bu nedenle önemlidir. Ayrıca şu pratik yolla bu kelimelerin edat mı, bağlaç mı olduğunu anlayabiliriz: “İle” yerine “ve” getirilebiliyorsa; “ile” bağlaçtır.
Onaylama ve doğrulamayı belirten bir kelimedir.
Evet için sözlükler Türkçe bir kelime değil diyorlar. Farsça olduğu belirtiliyor ama Farsçada gündelik hayatta bir evet kelimesi duymanız kolay değil. Kelime Divanü Lügatit Türk'te geçiyor.
Tamam yüklem geçişli ama cümlenin içinde de. Zaten nesne var.
Yapılan bu çalışma; birçok dilcinin edatları tek başına hiçbir anlamı olmayan sadece görevli olan sözcükler olarak tanımlarken, “evet, hayır” sözcüklerini ünlem edatları olarak verildiğini göstermektedir.
Eyvah ! yangın çıktı ! bu tarz cümlelerde yanlış,eksik veya fazla kullanılan noktalama işaretleri yüzünden ortaya belli bir anlatım bozukluğu oluşuyor.Bu yüzden iki tane kullanmak yerine bir tane virgül bir tane ünlem konulması daha uygun.
büyük, çok büyük, korkunç kızgınlığı ya da şaşkınlığı veya ne diyeceğini bilememezliği ifade eden noktalama hareketi. ünlemlere ünlemler katma işareti.
4. yalnız kelimesi geçtiği cümlelerde sıfat, zarf ve bağlaç olarak görev yapar. Ancak bu kelime edat olarak kullanılamaz.
şu: işaret zamiri > Şunu görmüştüm. işaret sıfatı > Şu eşyaları taşıyalım.
Zarf, sıfat ve zamir şöyle ayırt edilir; Zarf: Fillerden önce gelirler, genellikle cümlenin sonunda olurlar. Sıfat: İsimlerden önce gelirler, cümlenin her yerinde olabilirler. Zamir: Fiilden ya da isimden önce gelmez ancak ismin yerine gelir, ismin yerini tutar.
Örneklerde yer alan “hiç”, zarf görevindedir.
Kesinlik Zarfları: Fiillerin ve fiilimsilerin yapılışına kesinlik anlamı katan zarflardır. Başlıca kesinlik zarfları; elbet, şüphesiz, ne olursa olsun, elbette, mutlaka, kuşkusuz, eninde sonunda, er geç, hiç, asla, hiç mi hiç gibi sözcükler ya da kelime gruplarıdır.
2.4.1.5.Gösterme Zarfı: Eylem ve eylemsileri gösterme yoluyla belirten zarflardır. Gösterme zarfı olan “işte” sözcüğü tanıtma görevi yapar. Gösterme zarfının belirgin özellikleri eylemi gösterme yoluyla kesinleştirmesi, özneyi belirtmesi, cümlenin anlamını belirginleştirmesidir.
Beş çeşit zarf türü bulunur. Zarf çeşitleri; durum zarfları, zaman zarfları, azlık-çokluk zarfları, yer-yön zarfları, soru zarflarıdır.
Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiillere -esiye, -ip, ıp, -meden, -ince, -ken, -eli, -dikçe, -erek, -ir … -mez, -diğinde, -e … -e, -meksizin, -cesine eklerinin getirilmesiyle oluşturulur.
3- Zarf fiil: Fiil kök ve gövdelerine getirilen eklerle geçici zarf oluşturan yapılara zarf fiil denir. Çekim eki almazlar. Fiillere -asiye, -ıp, -madan, -ince, -ken, -alı, -dıkça, -arak, -ar... mez, -dığında, -a...a, -maksızın, -casına eklerinin getirilmesiyle türemişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri