Çünkü kolon ve kiriş binayı koruyan, ayakta tutan yapılardır.
Perde, bir binanın yan yüzeyine aldığı yükleri zemine aktaran yapıya denir. Deprem, rüzgâr gibi etkiler binaya ağırlık yapar. Bu ağırlık binanın taşıyıcı elemanı çok kalın olmasını istenmediği durumlarda tercih edilen perde beton duvar aracılığı ile güvenli hale getirilir.
Binanın ana taşıyıcısı kolonlar. Bu iskeletin binanın temelinden çatısına kadar kesintiye uğramadan sağlıklı bir şekilde durması gerekiyor. Adeta bir insanın iskeleti insanı nasıl ayakta tutuyorsa kolonlar da binayı ayakta tutar.
Kolonlar, zemin veya temel üzerine oturarak binanın üzerine gelen yükleri taşırlar ve bu yükleri zemine aktararak binanın stabil olmasını sağlarlar. Yapının katlarını birbirine bağlayan kolonlar, binanın dikey yüklerini taşırken aynı zamanda yatay yüklerin etkilerini de dengelemeye yardımcı olurlar.
Temellerde kullanılan bağ kirişlerine deprem (ya da zelzele) kirişi adı da verilir. Yatay olanlarına kiriş, dikey olanlara ise kolon denir. Kolon ve kirişler deprem anında ortaya çıkan tüm enerjiyi taşır; kolonlar genellikle kirişlerden gelen yükleri temele, dolayısı ile zemine aktarırlar.
İlgili 30 soru bulundu
Depremde binanın ilk neresi çöker? Deprem sarsıntısı esnasında binaların ilk zarar gören yeri, çoğunlukla zemine en yakın kısımlarda gözlemlenir. Bu kısımlar ise genelde binaların taşıyıcı kolonlarıdır. Eğer taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmadıysa ya da yıpranmışsa binaların yıkılması hızlanacaktır.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
BİR BİNADA KAÇ KOLON OLMALI? Deprem yönetmeiğine göre bir binada en az 6 tane 14'lük ya da 4 tane 16'lık kolon bulunması gerekmektedir. AYRINTILI DEPREM YÖNETMELİĞİ İÇİN TIKLAYINIZ!
Yatakhanelerin içinde kolon oluyor da mimari gereği tavanda kiriş neden olmuyor.
Söz konusu yapı türleri olduğunda “Kolonsuz ev depreme dayanıklı mı?” ya da “Taş ev depreme dayanıklı mıdır?” gibi sorular ön plana çıkar. Deprem yönetmeliğine ve zemin koşullarına uygun yapıldığı sürece bu tarz evler de depreme karşı dayanıklı olabilir.
Binanın sallanma durumu, sağlamlığına bağlı olarak değişebilir. Binaların çok sallanması yıkılacağı anlamına gelmez. Yapının sağlam olması veya yeni olması deprem için oldukça önemlidir. Eski binalar depreme çok fazla mukavemet gösteremiyor.
Asmolen sistemlerde kirişlerin genişliği genelde kolon genişliğinden büyük oluyor.
Oturduğunuz bina için önceden uzmanlar gelip deprem risk raporu oluşturmuş olabilir. İkamet ettiğiniz ilçenin belediyesinden bu bilgiyi öğrenebilirsiniz. Eğer binanızın deprem risk raporu kaydı bulunmuyorsa binanızın depreme dayanıklılığını öğrenmek için deprem testi yaptırmalısınız.
Donatı çapının 40 ya da 50 katı uzunluğu kadar filiz payı bırakılır. Kolonlar en az 4 adet 16' mm lik ya da 6 adet 14' mm lik (4Ø16veya 6Ø14) donatıdan olur.
Kolon veya sütun, taşıyıcı sistemde düşey yapı elemanlarına verilen isimdir. Yapıda dış ve iç etkilerden oluşan kuvvetleri (moment, kesme kuvveti vb.) temellere, dolayısı ile zemine aktarırlar.
Kolonlarda en az 14 mm. çapa sahip demir kullanılmalıdır. Kolonlarda kullanılacak demir miktarı deprem yönetmeliğine uygun olmalıdır. Betonarme taşıyıcı elemanlarda demir miktarı çok olduğunda “gevrek kırılma” meydana gelir. Demire bir şey olmazken beton gevrek olduğu için aniden çatlayarak kırılır ve göçer.
Uzmanlar C20'yi de yetersiz görüyorlar. Siz nedüşünüyorsunuz? 1 Ocak 1998 tarihinde yürürlüğe giren 'Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik' deprem bölgelerinde C 20 dayanım sınıfının (200 kg/cm2 mukavemet) altında beton kullanılamaz.
Perde duvar davranışı kolon, kiriş ve yüksek kirişlerin davranışından farklıdır. Bu farklılık perde duvarların geometrisinden, sınır elemanlardan ve yüklemeden kaynaklanmaktadır. Perde duvarlar kolonlara göre daha narin elemanlar olmakla birlikte, kiriş ve yüksek kirişlere göre de farklı yüklemelere maruz kalabilirler.
Binalar kolon kesilmesiyle çökebilir, bina üzerinde yer alan bütün kolon ve kiriş elemanlarının kendine özel görevleri bulunmaktadır, bunları kaldırıp yerine farklı daha küçük veya farklı malzemeden yapılmış eleman koymak yapısal sürekliliği bozar; bu inşaat mühendisliğinde kabul edilemeyecek bir hatadır" dedi.
Evet ama kuralına uygun yaparsanız... Bugünkü yönetmeliğe göre sağlam bir yapı yaparsanız 75-100 yıl ayakta kalır. Ama 1970'li yıllarda sağlam bir yapı yaptıysanız o da 75-100 yıl ayakta kalır.
Her yonde atalet kuvvetlerinin olusması mümkündür ve oluşur. Bu mantıktan yola çıkarak ideal kolonlarin ebatlarinın birbirine esit olması gerektigini yada dairesel formda olmasi gerektiğini söyleyebiliriz. 40/40 , 50/50 gibi .. Ancak cogu zaman mimari nedenlerden dolayı bu tur kolonlar olusturmak mümkün olmaz.
➢Tekil temelin plandaki en küçük boyutu 0.70m den ve alanı 1.0m2 den ve temel yüksekliği 0.25m ve konsol boyunun ¼ ünden küçük olmamalı, beton örtüsü de 50m den az olmamalıdır. ➢Her iki doğrultudaki donatı aralığı 250mm den daha büyük olamaz.
Eğer oluşan deprem dalgalarının frekansı ile binayı oluşturan demir, beton gibi maddeler aynı frekansa denk gelirse rezonans olayı gerçekleşiyor ve bina yıkılıyor. Fakat bir bina ile tektonik plakanın aynı frekansta olması olasılığı çok düşük. Bu sebeple devreye en önemli etken olan zemin giriyor.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri