Şüphesiz sesli okumak daha az zamanda daha fazla okuma yapabilmek için uygun bir okuma şekli değildir. Hızlı olabilmek ve okuma hızınızı dudak hareketlerinizin hızı ile sınırlamamak için sessiz okumanız gerekiyor. Bu arada hafıza teknikleri desteği olmadan yapılan sessiz okuma da hafızada pek kalıcı olmuyor.
Diksiyon çalışmaları için sesli okunur.
Sesli kitap okuyan kişiler kendilerini daha iyi ve daha doğru ifade ederler. Sesli kitap okuyarak zekanızı, diksiyonunuzu ve anlama yeteneğinizi güçlendirebilirsiniz. Bununla beraber kelime dağarcığınızı geliştirebilir ve duygusal zekanızı da geliştirebilirsiniz.
Yüksek sesli kitap okumak kavrama yetinizi güçlendirir. Böylece duygu ve düşüncelerinizi aktarırken nasıl anlamlandırmanız açısından etkili olacaktır. Sesli kitap okumak okuduğunuzu daha iyi anlamanızı sağlar.
Sessiz kitaplar ise her okumada farklı hikâyelere dönüşeceklerinden çok daha uzun süre kitaplığın okunan kitaplar rafında dururlar. Sessiz Kitaplar Yaratıcılığı Daha Fazla Geliştirir: Sessiz kitaplar bir hikâye haline dönüşebilmek için çocukların desteklerine gereksinim duyarlar.
İlgili 35 soru bulundu
Sesli kitap dinleme asla okumanın ikamesi değildir. Bir tamamlayıcı olabilir. Ayrıca bugün sesli kitap sunan platformlar için sadece seslendirilmesi için yazılan eserler de var. İleride bu alan genişleyebilir.
Sessiz Okuma
Bireyin yaşamında en çok yer alan bu okuma türü, anlamaya ve kavramaya yöneliktir. Okurun sözcüğün sesini hayal etmesini ve zihninde görselleştirmesini sağlar. Pratikte yaşamımız boyunca çoğunlukla sessizce okuruz.
Kitap dinlemek kişilerin dinleme yeteneğinin gelişmesine olanak sağlar. Kişiler sesli kitap dinleyerek diksiyonlarını daha hızlı ve kolay bir şekilde geliştirebilmektedir. Kişiler sesli kitapların özet bölümleri sayesinde belirli konular hakkındaki fikirlere daha kolay ulaşmaktadır.
Cevap: sesli okuduğunda uygulamalı olarak ağız hareketlerini ve telaffuzları yaparsın ve gelişir ama sessiz okursan bütün bunları yapamayacağın için kelime haznen genişlese de diksiyonun ilerlemez.
Öğrenmek için kitap okurken mutlaka çizme işlemini uygulayın. Kitabı okurken önemli gördüğünüz yerlerin altını çizin, isterseniz başka bir kağıda veya kitaba not alabilirsiniz. Dikkatinizi dağıtacak her şeyden uzaklaşın. Unutmayın öğrenmek için okuyorsunuz!
Özellikle sesli kitap okumak diksiyon eğitimi alan kişilere sıklıkla tavsiye edilmektedir. Günde 2-3 sayfa sesli kitap okuyarak hitabetinizi geliştirebilirsiniz. Ne kadar çok sesli kitap okur ve kelimeleri tane tane söylemeye özen gösterirsek, o oranda güzel ve anlaşılır konuşuruz.
Kitap okumak, hafızayı da güçlendirdiği bilinmektedir. Yani böylece ne kadar çok kitap okursak o kadar güçlü bir hafızaya sahip olabiliriz. Ayrıca düzenli kitap okumak kişinin hayal gücünü geliştirip yaratıcılığına da olumlu şekilde etki etmektedir.
Kitap okumak daha akıcı konuşma, toplum içinde kendini daha iyi ifade etme, beden dilini doğru kullanma konusunda etkilidir. Özellikle de diksiyon geliştirici kitaplar okurken dişlerinizin arasına kalem yerleştirebilirsiniz.
Bunun için de günde 15 – 20 dakikalık bir sesli okuma yeterli olacaktır. Özellikle önce ağızda kalemle sesli okuduktan sonra aynı sayfaları bu kez kalemsiz ve yine sesli okumak diksiyon için çok değerli bir çalışmadır.
İlk başta günlük olarak okuyacağınız sayfa sayısını planlayabilirsiniz. Kitabın bazı incelemelerini okumayı düşünün. İlk olarak, yazar ve yazdığı diğer kitaplar hakkında biraz bakın. İlginizi çeken yazarlardan ilginizi çeken konular hakkında okumak bu alışkanlığı kazanmanızda yardımcı olur.
İnternette geçirdiğimiz zamanı azaltarak günlük rutinimiz de kitap okumaya yer ayırmak gerekiyor. İşte düzenli kitap okumanın bilimsel olarak kanıtlanmış 5 faydası… Kitap okumak, ifade ve iletişim becerilerini geliştirme, özgüven kazandırma, stresi azaltma gibi sayısız fayda sağlıyor.
Akıcı Konuşmayı Geliştirir
Okurken kendi sesinizi duymanız ve telaffuz hatalarınızı fark etmeniz çok daha kolaydır. Özellikle konuşma bozukluğu gibi durumlarda sesli kitap okumak diksiyonu geliştirmek için en ideal çözümlerden biridir.
Bu sebeple daha makul başlangıçlar yapmak, kazanmak istediğimiz alışkanlığın kalıcılığı açısından çok önemli. Ben kitap okuma alışkanlığı için başlangıç süresini 20 dk olarak öneriyorum. Ne olursa olsun, bayram-seyran, ölüm-kalım demeden asla aksatmadan günlük 20 dk kitap okumak, ideal bir başlangıç oluşturacaktır.
Öncelikle, kitap okurken iç sesinizi susturmanız gerekir. Sakız çiğnemek ya da dudaklarınızı oynatarak okuyorsanız parmaklarınız ile durdurmak, bu alışkanlığı en aza indirir. Okuduğunuz kelimelerin üzerini kapatarak geri dönmeleri azaltabilirsiniz.
Neden Sesli Kitap? Her kitap biçiminin olduğu gibi sesli kitapların da tercih nedenleri vardır: Telaffuzunuzu geliştirir ve akıcı konuşmanıza katkı sağlar. Sesli kitabı dinlerken aynı zamanda başka işlerle de ilgilenebilirsiniz; yemek ya da temizlik yapabilir, resim gibi bir hobinizle ilgilenebilirsiniz.
DİKKAT EDİLECEK GENEL HUSUSLAR:
Seri ve hatasız seslendirebilmek için kayda geçmeden önce okunacak kısım mutlaka önceden sessiz okunmalıdır. 2. Önce mikrofon düzgün şekilde takılmalı ve ayarlanmalıdır. Okuma sırasında duraklamadan kesinlikle mikrofon düzeltme, su içme, öksürme gibi başka bir işlem yapılmamalıdır.
Okumanın dinlemekten daha faydalı olduğuna dair bir kanıt yok. Tabii ki, okumak öğrenmenin en iyi alternatiflerden biri. Fakat okumayı bir de dinleme ile desteklediğinizde çok daha iyi sonuçlar elde etmeniz mümkün. Sesli kitaplar önceki bilgilerinizi kalıcı hale getirmek için harika bir yöntem.
Sessiz bir ortam okuduğunuz kitaba konsantre olmanızı kolaylaştırıcı niteliktedir. Bir kitabın akılda kalıcı olabilmesi için renkli kalemler ile altını çizmeyi tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda başka bir kağıda not almak veya yapışkan kağıtlar kullanmak da akılda kalıcılığı arttıran yöntemler arasında yer almaktadır.
Sessiz Okuma: “ Ses organlarından herhangi birini hareket ettirmeden (fısıldamadan, dudaklarını kıpırdatmadan), baş hareketleri (başını sağa sola çevirmeden) ve gövde hareketleri (öne arkaya sallanmadan) yapmadan yalnız gözle takip edilerek yapılan okumadır.” (Demirel, 2006:87).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri