Gayrimenkulün niteliği, tapu belgesi üzerinde yazılı olan kısımlarda işaretli. Burada 'kat mülkiyeti' ibaresinin vurgulanmış olması söz konusu yapının iskân iznine sahip olduğu anlamına gelir.
İskân Sorgulama Nasıl Yapılır? Almayı düşündüğünüz mülk için satın alacağınız kişiye sorabilir ya da belediyeden öğrenebilirsiniz. Online sorgulama için de E-devlet hizmetinden yararlanabilirsiniz. E-devlet'e giriş yaptıktan sonra Yapı Kullanma İzin Belgesi sayfasından sorgulamanızı yapmanız yeterlidir.
Tapudaki bu iki farklı ifade, binanın iskanıyla ilgili. İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti ifadesini görürsünüz.
İskansız evler satın alınırken, daire tapusu yerine arsa tapusu veriliyor. İskan belgesi olmayan evler için banka kredileri kullanılamıyor. Konut kredisi kullanarak, iskansız ev almayı düşünen kişiler nakit veya birikimleriyle satın alma işlemi yapabilirler. Ayrıca iskan belgesi olmayan binalara abonelikler verilmiyor.
İskan Raporu Nasıl Alınır? İskan raporu alabilmek için ilgili belediyelere gerekli belgeleri tamamlamış şekilde başvurmak yeterlidir. Tüm belgelerin sunulmasıyla birlikte belediyenin ilgili birimi, yapınızın uygun olup olmadığı konusunda bir analiz yapmaktadır. Sürecin sonucunda yapınız uygunsa rapor verilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
6) Yapı Kayıt Belgesi İskan Yerine Geçer Mi? Yapı Kayıt belgesi yapıyı ruhsat ve eklerine uygun hale getirmemektedir, bu sebeple Yapı Kayıt Belgesi yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak yapıldığını gösteren iskan (Yapı Kullanma İzin Belgesi) yerinene eşdeğer bir belge niteliğinde değildir.
Yasada İmar Kanunu'nda değişiklik öngören önemli bir madde de var. İnşaat ruhsatı almış ancak iskanı olmayan yapılarda artık elektrik ve su aboneliğine izin verilecek. SORUN NEDEN KAYNAKLANIYOR? Müteahhitler konut üretmeden önce belediyeden inşaat ruhsatı alıyor.
Kat irtifaklı binalar onaylı projesine uygun biçimde yapılması halinde sonradan iskan alabilir. Ancak iskanın tüm apartman için alınması gerekli olduğu için iskan alırken tüm kat maliklerinin birlikte belirli bir masrafı karşılamaları gerekmektedir.
İskan belgesi sorgulama, E-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. Bu işlem ile bir binanın veya konutun iskanı olup olmadığı sorgulanabilir. İnternete iskan sorgulama e-devlet yazmanız yeterlidir. Bu işlem binanın sahibi veya konutun kiracısı tarafından yapılabilir.
İskansız Daire…
Gayrimenkul alacakların bilmesi gereken en önemli husus , iskanı alınmamışbir yerin yasal olarak tamamlanmamış , bitmemiş bir yapı olduğudur. Genelde , iskansız dairelerde Kat İrtifakı durumu söz konusudur. Yani budairelerin tapuları kat irtifak tapusudur.
Kat irtifakı tapusu inşaat başlangıcı itibari ile alınabilir ve iskan alınana kadar kullanılması gereken tapudur. İskan alınması halinde kat mülkiyetine geçilmesi yasal olarak zorunludur. Kat irtifakı alındıktan sonra bağımsız bölüm üzerinde kat inşa etme hakkınız vardır.
Kat irtifakı; bir arsa üzerinde başlanacak bir inşaata yönelik mülkiyet hakkını ifade eder. Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre de kurulan irtifak hakkı olarak tanımlanır. Bir tapu çeşidi olan kat irtifakı, henüz tamamlanmamış bir yapıdaki hak sahiplerinin paylarını belirtmek ve göstermek amacı ile hazırlanır.
Kat mülkiyeti alınması için ilk olarak kat mülkiyeti alınacak taşınmazın iskan belgesi olması gerekir. Kat mülkiyeti daire ve işyerleri için kanunda düzenlenmiş olup konut olarak belirlenen yapılar için geçerli değildir.
5 yıl içinde iskan alınmazsa ne olur? Bina fiili olarak bitmiş ama iskan alınmamışsa da “Yapı ruhsatı alındıktan sonra iki yıl içinde inşaata başlanmazsa yada yapı ruhsatı tarihinden 5 yıl içinde yapı bitirilemezse yapı ruhsatı iptal olur. “ Gereği, Bina bitmiş bile olsa; yapı ruhsatı iptal ediliyor.
Oturdukları yapılar tamamlandığı halde SSK borcu, vergi borcu gibi sorunlarla Müteahhitleri tarafından iskan alınmayan, müteahhidi kaçan yapı sahipleri Belediyeye başvurdukları takdirde kendilerine iskan ruhsatları verilecek.
Projeye uygun olarak yapılmamış olan ya da gerekli bölümleri tamamlanmamış olan yapıların iskan izni alması mümkün değildir. Ayrıca yapıyla alakalı belediyeye yatırılması gereken harçlar yatırılmamışsa ve sigorta primleri ödenmemişse yine iskan ruhsatı alınamaz.
3194 Sayılı İmar Kanunu kapsamında; ruhsatın verildiği tarihten itibaren 5 yıl içerisinde iskan belgesinin alınmış ve inşaatın da bitirilmiş olması zorunludur. 5 yıl içerisinde inşaatları bitmiş olup, hala bu belgeyi almamış olan binaların inşaat ruhsatları hükümsüz hale gelir.
İskanı olmayan yapıların tamamının kullanıma açık olmadığı gibi belli bir bölümünün de oturumuna izin verilmez. Yapının iskanının alınabilmesi için kısmen ya da tamamen tamamlandığında resmi olarak bildirimi yapılır ve gerekli evraklar tamamlanarak yapı kullanma izin belgesi alınır.
Sorusunun cevabı ve iskan belgesi nereden alınır? Sorusunun cevabı ise; müteahhidin ya da yetki verdiği kişinin dilekçe ile ilgili bölgenin belediye imar müdürlüğüne başvurması gerekir. Bu başvuru için tek bir ön şart vardır, o da binanın onaylanmış projeye uygun bir biçimde tamamlanmış olmasıdır.
Kat irtifakına mevzu teşkil eden arsa üzerinde, bu irtifakına tesisi esnasında verilen inşaat plânına göre beş yıl içinde bina yapılmazsa, kat irtifakı kendiliğinden sonra erer; bu müddet ilgililerden birinin talebi üzerine, mahkemece en çok üç yıl uzatılabilir.
Tamamlanmış projelerde kat mülkiyeti alınması zorunludur. “İskan var, kat mülkiyeti yoksa ne olur?” sorusunun yanıtını merak ediyorsanız söyleyelim: Bu durumda, sahip olduğunuz daire ya da dükkânın size ait olduğunu belirtecek güncel bir belgeye sahip olmadığınızdan yasal bir zorunluluk yerine getirilmemiş demektir.
Kat Mülkiyetine Geçişin Masrafları Ne Kadardır? Kat irtifakı ve kat mülkiyetine geçiş işlemleri vergi veya harçlardan muaftır. Aynı şekilde kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş işlemleri için de harç veya vergi alınmayacaktır.
Sıfırdan elektrik aboneliği açmak istiyorsanız hazırlamanız gereken belgeler şunlardır: T.C. kimlik belgesi. Tapu, kira kontratı gibi mülkiyete ait bir belge. İskan raporu.
Aslına bakılırsa, iskan raporu alınmadan su, elektrik, doğalgaz, telefon ve Kanalizasyonun bağlanmaması gerekir. Buna rağmen iskan alınmadan, elektrik, doğalgaz ve telefon bağlanabiliyor, yalnızca su ferdileştirilemiyor.
Yapı kullanım izin belgesi olmadığı için Meskenlerde de elektrik abonesini 'şantiye' elektriği olarak kullananlar bugünden itibaren resmi gazeteye istinaden emlak servisinden aldıkları emlak vergisi beyannamesiyle birlikte ÇEDAŞ'a vermek suretiyle mesken aboneliğine geçebilecekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri