Tapusuz taşınmazların devri, ortada herhangi bir tapu belgesi bulunmadığı için tapulu taşınmazların devrinden farklı olarak gerçekleşmektedir. Buna göre tapusuz taşınmazların devri ana kuraldan farklı olarak herhangi bir şekle bağlanmamış ve taşınır malların devri usulü ile aynı usulün geçerli olacağı kabul edilmiştir.
Kararla gecekondusunun tapusu olmayanlar da kentsel dönüşüm yasasındaki haklardan faydalanabilecek. Buna göre, tapusu olmadan, bir başkasının ya da hazine'nin arazisinde oturanlara, yıkılacak evleri için enkaz bedeli ödenecek.
Tapu senedinin tekrar çıkarılabilmesi için gayrimenkulün bulunduğu yerdeki tapu müdürlüğüne başvurmak şart değildir ve bu işlem için herhangi bir tapu müdürlüğüne başvurulabilir. Bunun dışında farklı bir işleme ihtiyaç duyulmaz.
Öte yandan “tapu sicilinde kayıtlı olmayan taşınmazlar mirastan kaçırılmaz” diye bir kural yoktur ve hayat içerisinde tapusuz taşınmazlar da pekala muvazaalı işlemlere konu olabilmektedir.
Tapusuz Taşınmaz Satılabilir Mi? Mülkiyet hakkına sahip olan tapusuz taşınmazların malikleri, taşınmazı tapuya tescil ettirmediği sürece, bu mülkiyet üzerinde tasarruf edemez ve mülkiyeti başkalarına devredemez. Ancak, tapusuz bir taşınmaz üzerinde alım satım sözleşmesi yapılabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Tapusuz taşınmazın haczi bunlarla sınırlı olup, icra dairesince başkaca herhangi bir işlem yapılmayacaktır. Haciz tutanağı düzenlenip ilgililerce imzalandıktan sonra ise; borçlu haciz sırasında bulunmuyorsa alacaklı tarafından borçluya 103 davetiyesi gönderilmesi talep edilecektir.
Öncelikli olarak imar barışı kapsamında tapusu olmayan bir gayrimenkule tapu almak mümkün olmakla birlikte bu her gayrimenkul için geçerli bir durum değildir. Hangi yapıların imar barışından faydalanamayacağına dair bilgi almak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ilgili genelgelerini inceleyebilirsiniz.
TMK.m.713 'ün aradığı şart "Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir." şeklindedir.
Hiç Tapu Almayanlar
Eğer arsa inşaat firmasının üzerine değilse emlak vergisini arsa sahibi ödeyecektir. Bu gibi durumlarda mükellef arsa sahibi olmaktadır. Fakat emlak vergisini aralarındaki sözleşmeye dayanarak inşaat firması ödemektedir.
Mirasçıların kendilerinden istenen evraklar ile tapu müdürlüğüne müracaat etmesi ile mirasın tapuda doğrudan mirasçılara intikal etmesi işlemi gerçekleştirilir. Şartların yerine getirilmesi halinde Tapu Müdürlüğü mirasçılar adına tapu çıkarır. Mirasçı tek bir kişi ise yeni tapu tek mirasçı adına düzenlenir.
Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" üzerinden alınabilecek.
Soru: Köyden kadastro geçmesi neticesinde araziler vatandaşlar üzerine tapu edilmiş.Tapu numaraları var. Köydeki bu arazisinin haritasını tapudan alması mümkün müdür? Cevap: Konu ile ilgili olarak Kimlik belgeniz ile birlikte Tapu Müdürlüğüne başvuruda bulunabilirsiniz.
Tapusu olmayan eve DASK yapılmaz, çünkü herhangi bir taşınmaza deprem sigortası yapılabilmesi için mutlaka tapusunun bulunması gerekir. Aynı soru iskansız yapılar için de geçerlidir yani “İskanı olmayan eve dask yapılır mı?” sorusuna da vereceğimiz cevap da değişmez yani iskansız evlere DASK yapılması mümkün değildir.
Gökçe, “İlgili kanuna göre yıkılan veya ağır hasar gören yapı ile mülkiyet ilişkisini belgeleyebilen kişiler hak sahibi sayılıyor. Bu kapsamda; afet sebebiyle, kendilerine ait bulunan konutları veya işyerleri yıkılan, yanan veya oturulamayacak derecede ağır hasar gören afetzedeler hak sahibi statüsünde yer alıyor.
Kentsel dönüşümde tapusuz evler!
Kentsel dönüşümden ancak yapı malikleri ya da arsa malikleri faydalanabiliyor. Diğer ifade ile evinin tapusu olmadan ya da evinin bulunduğu arsaya ait bir tapuya sahip olunmadan malik niteliğinde olunmadığı için kentsel dönüşüm uygulamalarına başvuramazsınız.
Fakat emlak vergisi sadece konutlar için değil iş yerleri, araziler, arsalar ya da yazlık konutlar için de geçerlidir.
Hak sahiplerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek evlerinden vergi alınmıyor. Birden fazla hissesi olanlar ya da emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar da yararlanamıyor. Engelli, gazi ve dul yetimlerin başka geliri olup olmadığına ise bakılmıyor.
Emekli maaşı dışında başkaca bir geliri olmayanların, sahip olduğu tek konutu kiraya verip kendisi de kirada oturması durumunda sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabilir. Vergi ödemez.
Tapusuz gayrimenkul satışında, alıcı ve satıcı arasında karşılıklı olarak noter ya da tapu sicil memuru huzurunda, satıcının mülke ilişkin belli bir bedel belirtmesi kaydıyla, imzalanan bu sözleşmenin geçerli olabilmesinin ön koşulu ise söz konusu gayrimenkulün belirlenebilir olmasıdır.
Tapu Devir İşlemleri Ücreti
Tapu devir işleminde satıcı ve alıcı ayrı ayrı olmak üzere tapu harcı olarak taşınmazın beyan edilen satış bedelinin %2'sini ödemekle yükümlüdür. Buna göre örneğin 1.000.000 TL değerindeki bir taşınmazın tapu harcı alıcı ve satıcı için 20.000 TL olup toplamda 40.000 TL ödenecektir.
Yapmanız gereken şey, Tapu Müdürlüğü tarafından istenen belgeleri tamamlamak, sonrasında da tapu harcı ve tapu döner sermaye bedelini ödemektir. Bu iki işlem gerçekleştirildikten sonra tapu devri işlemlerini başlatarak 1 ya da 2 günde süreci tamamlayabilirsiniz.
Muhtar senediyle yapılan satışlar, satış tarihinde kadastro görmüş ve tapu almış yerler açısından geçerli değildir. Yani böyle bir senede dayanılarak tapu alınamayacağı gibi, tapu iptali veya tescili amacıyla da dava açılamayacaktır.
Tapusuz Taşınmaz Nedir? Tapusuz taşınmaz, herhangi bir kadastro veya tapulama işlemine konu olmamış, tapu müdürlüğü nezdinde herhangi bir kaydı bulunmayan taşınmazları ifade etmektedir.
Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra malikler tam muvafakat ile tapuya müracaat ederek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri