Soruya yanıt olarak yayınlanan fetvada evlatlık edinilen çocuğa öz evlat gibi davranılmaması gerektiği anlatılırken "Evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli olmadığı" da belirtildi.
Diyanet: Evlatlıkla evlilik günah değil - Yaşam Haberleri.
Zeyd, Zeyneb (rad) ve Muhammed (as) || Ahzab 37 ayeti - YouTube. Zeyd, Zeyneb ve Muhammed (as) olayı ''Muhammed as evlatlığının karısı ile evlendi'' şeklinde itiraza konu olan ahzab 37. ayeti açıkladık.
Birgün'den Mustafa Bildircin'in aktardığına göre, Diyanet, ailelerin evlat edindikleri çocuklara, “Öz evlat gibi davranmasının” doğru olmadığını ve “Evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli olmadığını” açıkladı.
Zeyd onunla beraber olduktan sonra, mü- minlere evlâtlıklarının -kendileriyle beraber olup ayrıldıkları- eşleriyle evlenmeleri hu- susunda bir sıkıntı gelmesin diye seni o kadınla evlendirdik. Allah'ın emri elbet yerine getirilecektir.” Ahzâb, 33/37.
İlgili 18 soru bulundu
Evlat edinenle evlatlığın evlenmesinın yasaklandığı vurgulanan açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: "4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 129. maddesine göre, 'Evlat edinen ile evlatlığın veya bunlardan biri ile diğerinin alt soyu ve eşi arasında' evlilik yasaklanmıştır.
Kimyayı Saadet kitabının "Evlilikte Erkeğin Dikkat Edeceği Hususlar" başlığının 8. maddesinde "Hanımına doymuş, yanında kalmak istemeyen erkek onu boşamalıdır. Peygamber Efendimiz Hz. Sevde'yi (R.A.) yaşlı olduğu için boşamak istedi.
Soruya yanıt olarak yayınlanan fetvada evlatlık edinilen çocuğa öz evlat gibi davranılmaması gerektiği anlatılırken "Evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli olmadığı" da belirtildi.
İslam hukuku, ilgili ayet ve hadislerdeki ifadeler sebebiyle evlat edinmenin hukuken geçerli olmayacağı gerekçesiyle ve alternatif kurumlara sahip olması gibi nedenlerle evlat edinme müessesesiyle ilgilenmemiştir. Bu sebeple İslam hukukunda evlat edinme yer almamaktadır.
Buna göre dinimizde kimsesiz çocukların bakım ve gözetilmesi tavsiye edilmiş olmakla birlikte 'hukuki sonuçlar doğuran bir evlatlık müessesesi' kabul edilmiş değildir. Bunun tabii bir sonucu olarak evlatlığın nesebi, evlat edinene bağlanmaz, aralarında mahremiyet meydana gelmez ve mirasçılık ilişkisi doğmaz.
Ona Muhammed'in oğlu Zeyd denilmekteydi. Zeyneb bint-i Cahş, ilk iman edenlerdendi. Muhammed O'nu azatlığı ve evlatlığı Zeyd bin Hârise ile, Hicret'in 5. senesi Zilkade ayında evlendirdi.
“Kendisinden çekinilecek olan Allah'tır; O evlenmeni emrettiğine göre halk istediğini söylesin, onlardan çekinmene gerek yoktur.”
Size şunların nikahı haram kılındı: 1. Anneleriniz, kendi anneleriniz, babanızın ve annenizin anneleri ve onların anneleri, nineleriniz. Ataların hanımlarını nikah etmek kayıtsız şartsız haram olunca, annelerin ve ninelerin haram olduğu da öncelikle anlaşılmış ise de önemine binaen özellikle açıkça belirtilmiştir.
Muhammed evlatlığı Zeyd ile arasındaki bağına Allah'ın emri gereği son vermiştir. Böylelikle Müslümanlar arasında evlatlık kaldırıldı ve Müslümanlar evlat edinme olayından şiddetle uzak durdular. Evlat edinmek, İslâm dinine göre haram, günah ve yasaktır. Hatta bu türlü davranışlar büyük günahlardan sayılmaktadır.
Evlatlık olarak kabul edilen kişi ile kişinin öz çocuğu aynı miras hakkına sahiptir.
"İslam'ın ilk yıllarında eski geleneğin devamı olarak bir süre muhafaza edilen evlatlık kurumu, Medine döneminde nazil olan “Allah, evlatlıklarınızı öz çocuklarınız (gibi) kılmamıştır.” (el-Ahzâb 33/4) mealindeki ayetle kaldırılmış, ardından gelen ayette de evlatlıkların evlat edinenlere değil asıl babalarına nispet ...
Bu, Ahzab Suresi'nin 4'üncü ayetidir: "Allah, bir adamın (göğüs) boşluğunda iki kalp yaratmadı ve zıhar yaptığınız (sen bana, annemin sırtı gibisin dediğiniz) eşlerinizi, sizin anneleriniz yapmadı, evlatlıklarınızı da sizin öz oğullarınız kılmadı. Bunlar sizin ağızlarınıza gelen sözlerinizdir.
TBB: Medeni Kanun'a göre evlat edinen ile evlatlık arasında evlenme yasak.
Çünkü evlatlıkla ne hakiki bir evlat olunur ne de evlatlık edinen kişi gerçek bir baba olur. Evlatlık müessesesinde şu mahzurlar bulunduğu için dinimizde yasaklanmıştır.
Peygamber, nübüvvetten önce eşi Hatice'nin kendisine hediye ettiği Zeyd b. Hârise adlı köleyi ailesinin satın almak istemesi üzerine âzat etmiş, fakat Zeyd Resûl-i Ekrem'in yanında kalmayı tercih etmiş, bunun üzerine Resûlullah onu evlât edinmiştir.
Evlat edinme, mahkeme kararıyla evlat edinen ve evlat edinenler anasında kurulan hısımlıktır. Evlat edinen ile evlatlık birbiri ile evlenemez. Ayrıca evlat edinen veya evlatlık diğerinin altsoyu ve eşi ile evlenemez.
Muhammed, en çok Hatice'ye aşıktı. * Hz. Ayşe, kıskançlığını gizlemiyor. - Çünkü ona hiç toz kondurmadı peygamberimiz.
Peygamber bal şerbeti içtiğini, diğer hanımı Hz. Hafsa'nın merakı üzerine söyler. Sonra onların kıskanmaması için bir daha bal şerbeti içmemeye yemin eder. Yani kendine haram eder.
Peygamber, “Gazap şeytandandır. Şeytan da ateşten yaratılmıştır. Ateş, ancak su ile söndürülür. Biriniz kızdığı zaman abdest alsın.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 3) buyurmak suretiyle öfke ateşinin de abdestle söndürüleceğini belirtmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri