Kolonize ve infekte hastaların tümüne temas izolasyonu önerilir. esnetilebilir. Hasta veya çevresi ile temas gerekmeyen işlemlerde eldiven ve önlük giyilmeyebilir. Kolonizasyon yatış süresince ve taburculuk sonrası aylarca devam edebilir.
Klebsiella pneumoniae Gram negatif, kendiliğinden hareketi olmayan, kapsüllü, fermantasyon yapabilen bir bakteri türüdür. Normal flora olarak, ağız, deri ve bağırsakta olmasına rağmen, aspire edilmesi durumunda akciğerde yıkıcı hasarlara neden olmaktadır.
Araştırmacılar özellikle Klebsiella pneumoniae'ye odaklandılar. Klebsiella, birçok insanın bağırsaklarında yaygın olarak bulunan ve zarar vermeyen bir bakteridir.
Üriner sistem enfeksiyonları (ÜSE) her yaş grubunda en sık görülen enfeksiyonlardandır. ÜSE'de en sık izole edilen etken Escherichia coli'dir. Gram negatif bakteriler arasında Klebsiella pneu- moniae E.coli'den sonra en sık izole edilen ikinci patojendir.
K. pneumoniae'nin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde çoğunlukla sefalosporin ve aminoglikozid grubu antibiyotikler tercih edilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Isı ve kurulukta çabuk ölür (55°C de 15 'da) • Gün ışığı, kimyasal dezenfektanlara dayanıksız.
Bu mikroorganiz- malar arasında klebsiella suşları özellikle yenidoğan bebekler gibi immün suprese hastalarda bakteriyemi, sepsis, pnömoni, üriner sistem ve yumuşak doku enfeksiyonları şeklinde ciddi enfeksiyonlara neden olmaktadırlar (3,4).
[B] Temas izolasyonu gerektiren hastalıklar: Kuduz, kutanöz difteri, kızamıkçık, pediküloz, uyuz, gonokoksik konjunktivit, im- petigo, pnömoni (Staphylococcus aureus veya A grubu strepto- kok).
Tip b veya c izole edilir. Her ne kadar 30 günlükten son- ra H. influenzae infeksiyonu görülürse de % 9 oranında ilk ayda da rastlandığı bildirilmiştir. Antibiyotik tedavisi H. in- fluenzae'nin yanı sıra B grubu streptokoklar, Listerialur ve E. coli'ye de yönelik olmalıdır.
Klebsiella türlerinde direncin en önemli mekanizması genişlemiş spektrumlu beta-lak- tamaz (GSBL) yapımıdır5. Karbapenemler özellikle GSBL üreten gram-negatif etkenlerin oluşturduğu enfeksiyonlarda ilk basamak tedavi seçeneğidir.
Karbapeneme dirençli enterik bakterilerin etken olduğu sağlık bakımıyla ilişkili infeksiyonlar, ülkemizde ve dünyada giderek artmaktadır (1,2). Özellikle Klebsiella pneumoniae, karbapenemaz salgılayan suşları nedeniyle mortalitesi yüksek kan dolaşımı infeksiyonları (KDİ)'na neden olmaktadır (3).
Yakın Doğu Üniversitesi akademisyenlerinin 35 yıllık projeksiyonu gösteren çalışmalarının sonuçlarına göre; kan, yara ve idrar yolu enfeksiyonları ile menenjit ve zatürre gibi hastalıklara neden olan “Klebsiella pneumoniae” bakterisinin dirençli türleri, 5 yıl sonra antibiyotiklere tamamen dirençli hale gelecek.
Klebsiella pneumoniae genellikle immünsupresif ve yatan hastaları etkileyen fırsatçı bir patojendir. Üriner sistem, yumuşak doku, pnömoni ve bakteremi gibi nozokomiyal en- feksiyonlara neden olmaktadır1.
GSBL üreten ve GSBL üretmeyen K. pneumoniae ve K. oxytoca izolatlarına karşı amikasinden sonra en etkili antibiyotikler olarak imipenem ve meropenem saptanmıştır.
ESBL üreten bakteriler, örneğin tuvaleti kullandıktan sonra bağırsak bakterileriyle kirlenmiş eller yoluyla insanlar arasında bulaşabilir. Ayrıca yiyecek ve su yoluyla da enfekte olabilirsiniz. Bağırsakta ESBL üreten bakterilerin yalnızca taşıyıcısı olan bir kişi nadiren enfeksiyon yayar.
Genişlemiş spektrumlu beta laktamaz (ESBL) üreten mikroorganizmalarla gelişen üriner sistem enfeksiyonları (ÜSE'ler) önemli bir sağlık sorunudur.
COVID-19 etkeni (SARS-CoV-2) zoonotik kaynaklı bir virüstür. İnsandan insana damlacık, temas ve bazı durumlarda aeosol yoluyla bulaşır. Bu nedenle, COVID-19 varlığı düşünülen vakalara standart, damlacık ve temas izolasyonu önlemleri alınmalıdır.
3. Aynı hastalık için birden fazla bulaşma yolu olduğunda önlemler kombine edilerek uygulanmalıdır. 1. Epidemiyolojik olarak önemli ve temas yoluyla bulaşabilen mikroorganizmalarla enfekte ya da kolonize hastalarda temas izolasyonu uygulanmalıdır.
4.3. MRSA ile enfekte ya da kolonize olan ve taburcu edilemeyen hastalar izole edilmeli ( temas izolasyonu ), mümkünse hasta tek kişilik odaya alınmalı, tek kişilik oda yoksa yalnız yatırılabileceği bir odaya alınmalıdır (eğer çok sayıda hasta varsa MRSA saptananlar aynı odada yatırılabilirler).
Pseudomonas izolasyon agar Bütün Pseudomonas spp 'lere seçici, hassasiyet var, özgünlük var C-390 agar P. aeruginosa olmayanlar antimikrobiyaller inhibe eder. C-390, antimikrobiyal Düşük hassasiyet gösteren tipik kolonilerin gösterimine gerek var. Warburton P. aeruginosa olmayanları antimikrobiyaller inhibe eder.
İzolasyon tanım olarak epidemiyolojik olarak önemli bir mikroorganizmanın doğrudan veya dolaylı yayılımını engellemek için bu mikroorganizma ile (burada MRSA veya VRE) infekte/kolonize (veya tarama kültürü sonuçlarını bekleyen) bir hastanın diğerlerinden fiziksel olarak ayrımıdır.
Klebsiella pneumoniae öncelikle pnömoni yapar ve bakteriyel pnömonilerin %2 sinden sorumludur. Daha çok 2 yaş altı ve 40 yaş üstü kişilerde vücut direncinin kırılması, virütik üst Page 2 solunum yolu enfeksiyonları sonrasında bu tip pnömoniler görülür.
Klebsiella pneumoniae doğada yaygın olarak bulunan ve insanlarda kan dolaşımı enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu, cerrahi alan enfeksiyonu, pnömoni gibi fırsatçı enfeksiyonlara yol açan bir patojen olarak bilinmektedir.
Klebsiella türleri fırsatçı patojen olarak insanda üriner sistem, alt solunum yolu, safra kesesi, cerrahi kesi yerinde infeksiyon etkeni olarak saptanan bakteriler arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri