Vergi sistemimizde katma değer vergisi hesaplanırken öncelikle aracın çıplak fiyatının üzerine ÖTV eklenir ve ortaya çıkan yeni değer üzerinden KDV hesaplanır.
Ülkemizde 1985 yılında yapılan değişiklikler ile 8 adet dolaylı vergi yürürlükten kaldırılmış ve katma değer vergisi uygulamaya alınmıştı. Bu değişiklik gibi bir başka köklü değişiklik de özel tüketim vergisi (“ÖTV”) ile olmuştur.
6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun1 19 uncu maddesinin (c) bendi hükmüne göre, özel tüketim vergisi (ÖTV) 1 Ağustos 2002 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
İlk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiş ve yine aynı amaçla 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul edilmiştir. ÖTV, lüks (mücevher, kürk vb.), sağlığa zararlı (alkol, sigara vb.), çevreye zararlı (benzin vb.) mallara uygulanır.
Bilindiği üzere ÖTV'ye tabi teslimlerde KDV matrahına ÖTV tutarı da dahil olmaktadır. Bunun yasal gerekçesi KDV Kanununun 24. Maddesinin (b) bendi ile ÖTV Kanununun 11. maddesidir.
İlgili 30 soru bulundu
Kısa bir süre uygulanan Umumi İstihlak Vergisi kaldırılmış ve yerine 1927 yılında, sınaî işletmelerin satışları ile Türkiye'ye ithal edilen mamuller ve ihraç edilen mallar üzerinden bir verginin alınması şeklinde uygulanan “Muamele Vergisi” konmuştur.
KDV, araç satışlarında ödenmesi gereken bir tutardır. Bu tutar, araç fiyatının %18'i üzerinden hesaplanır. Araç satın alım bedeli, net fiyata KDV ve ÖTV eklenerek belirlenir. Binek araç gider kısıtlaması düzenlemesine göre, ÖTV'nin yanı sıra KDV de gider gösterilebilir.
Türkiye'ye KDV vergisi TBMM tarafından 3065 sayılı yasa ile 25/10/1984 tarihinde kabul edilip, 02/11/1984 tarihinde resmi gazetede yayınlanmış, 01/01/1985 tarihinden itibaren yürürlüğe konmuştur.
O dönemde ilk taşı atanlar; Maliye Bakanı İsmet Attila, Başbakan ise Tansu Çiller idi[2]. Meclise sunulan bu ÖTV Kanun tasarısı 18 maddeden oluşuyor ve Kanun kapsamına akaryakıt, petrol ürünleri, madeni yağlar, beyaz eşya, alkollü içkiler, tütün mamulleri, tropikal meyveler, meyve suları dahil edilmiş.
Özel Tüketim Vergisi'nin alınmasının lüks tüketimi azaltmak, toplum sağlığını korumak ve çevreyi korumak olarak özetleyebileceğimiz başka nedenleri de vardır. Alım gücü yüksek kişiler tarafından satın alınan lüks tüketim ürünlerine uygulanan ÖTV gelir dağılımında hak ve hukuka uygunluğu gözetir.
KDV oranı ilk kez 1988'de %12'ye yükseltilirken, %8'lik bir indirim grubu daha oluşturuldu ve ileride ÖTV olacak “yükseltilmiş oranlar” ilk kez %15 ile bir kategoride uygulanmaya başladı.
Günümüzde ÖTV, OECD üyesi ülkelerde de uygulanmaktadır. Bu ülkeler arasında; ABD, İngiltere, Hollanda, Avusturya, Kanada, Fransa, Almanya, Belçika, İtalya, Danimarka, İrlanda, İsviçre, Yunanistan, İsveç, İspanya, Norveç, İzlanda ve Portekiz yer alır.
Ortaçağın sonlarında modern vergilendirme sistemi ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu dönemde imparatorlukların gücü azaldığında feodal beyler imparatorluğa ait bazı gelirleri ele geçirerek ilk kez 13.yy dan itibaren düzenli olarak vergi almaya başlamışlardır.
Motor gücü 160 kW'ı geçmeyen ve matrahı 700 bin TL altında olan araçlarda; ÖTV %10, KDV %18. Motor gücü 160 kW'ı geçmeyen fakat matrahı 700 bin TL üstünde olan araçlarda; ÖTV %40, KDV %18. Motor gücü 160 kW üstü ve matrahı 750 bin TL altında olan araçlarda; ÖTV %50, KDV %18.
Özel İletişim Vergisi ya da deprem vergisi, 17.000'den fazla kişinin öldüğü yıkıcı 1999 Gölcük depreminden sonra Türkiye hükûmeti tarafından alınmaya başlanan vergidir. Başlangıçta geçici olarak getirilen bu vergi, depreme bağlı hasarın önlenmesini amaçlayan kalıcı hale geldi.
Üye ülkeler arasında en düşük indirilmiş oran Birleşik Krallık, Portekiz, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Kıbrıs ve Malta'da (%5), en yüksek indirilmiş oran Finlandiya'da (%17), en düşük standart oran Lüksemburg ve Kıbrıs'ta (%15) ve en yüksek standart oran İsveç, Danimarka ve Macaristan'da (% ...
Akıllı telefonlardan giriş fiyatının üzerine yüzde 1 (%1) Kültür Bakanlığı Vergisi, üstüne yüzde 10 (%10) TRT Bandrolü, üstüne yüzde 50 (%50) Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), üstüne yüzde 18 (%18) Katma Değer Vergisi (KDV) alınmaktadır.
Türkiye'de 1985 yılı başından itibaren uygulamaya giren KDV sistemine de yer yer atıf yapı- lacaktır.
Türkiye'nin Avrupa Ekonomik Topluluğu'na üyelik kararı almasıyla katma değer vergisi sistemi çalışmaları 1968 yılı itibariyle başlatılmıştır. KDV'ye geçiş politikası ile, özetle, devlete düzenli ve sabit bütçe geliri sağlamak ve etkin kaynak dağılımı sunmak amaçlanmıştır.
KDV'nin Amacı ve Önemi Nedir? Katma Değer Vergisinden elde edilen gelirler, devlet gelirlerinin artmasına yardımcı olmakla beraber, kamu harcamalarının finanse edilmesini sağlamaktadır. Tüketim üzerinden alınan bir vergi türü olduğu için KDV, her zaman tüketiciye yansıtılmaktadır.
ÖTV'yi yukarıda da belirttiğimiz ürünleri ilk kez alan herkes ödemek zorundadır. Bunun dışında ikinci el alınan ürünlerde ÖTV alınmaz. Yurt dışında bir müşteriye teslim edilen yani gümrük bölgesinden çıkan ürünlerden de ÖTV alınmaz.
Normal şartlarda %18 KDV ödenirken engelli indiriminden faydalandığından bu oran %15'lere kadar düşer. KDV ve ÖTV ile yapılan ayrı ayrı indirimler, satın almak istediğin aracın satış fiyatı yaklaşık olarak %30-32 arasında değişir.
Şirket Üzerine Alınan Araç Kaç Yıl Satılamaz? Bir şirket üzerine alınan araçların satışı konusunda herhangi bir zaman kısıtlaması genellikle yoktur. Ancak, vergi indiriminden yararlanmak amacıyla alınan araçlar genellikle belirli bir süre boyunca şirket adına kayıtlı tutulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri