Çevrenden, evlendikten sonra kimlik değiştirme süresi bulunduğuna dair bazı söylentiler duyabilirsin. Ancak bu uygulamanın eskide kaldığını söyleyelim. Yeni kimlik mevzuatında, evlendikten sonra, belirli bir süre içinde kimlik yenileme zorunluluğu bulunmuyor.
Nikah sonrası nüfus cüzdanı yenileme işlemlerinde herhangi bir yenileme süresi bulunmadığı için nikahtan sonra kimlik değişimi cezası gibi bir uygulama bulunmuyor.
Türk Medeni Kanunu madde 187:
“Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir.”
1- TC.Nüfus Cüzdanı (Fotoğraflı) / TC.Kimlik Kartı : Kimlik kartı aslı'nın ibraz edilmesi zorunludur. (Diğer kurum kimlik kartları, Pasaport, Ehliyet vb. belgelerle kimlik kartında evli ibaresi yazan boşanmış olan çiftlerin yenilemediği kimlik kartları ve eski nüfus cüzdanları ile başvuru kabul edilmez.)
Yasal olarak yeni evlenenlerin bir ay içerisinde kimliklerini değiştirmeleri gerekir. Ancak nikah işlemlerinden hemen sonra nüfus müdürlüğüne gitmeyiniz. Çünkü bulunduğunuz belediyenin nikahınızı kıymasından sonra evliliğinize dair evrakların nikahın kıyıldığı nüfus müdürlüğüne gönderilmesi gerekir.
İlgili 45 soru bulundu
Vukuatlı nüfus kayıt örneği almak için, e-Devlet sistemine PTT'den aldığınız şifreniz ile giriş yapıyorsunuz. Ardından e-Hizmetler sekmesinden Kişisel Bilgiler kısmına tıklıyor, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bölümünde yer alan Nüfus Kayıt Örneği Belgesi Sorgulama ya da Doğrulama kısmını seçiyorsunuz.
Pek çok kişi yeni kimlik kartında evli bekar yazıyor mu? Diye merak etmektedir. Ancak bu kimliklerde eski kimliklerde olduğu gibi evli ya da bekar gibi medeni hal bildirimi yapılmamaktadır.
CEVAP: evlenilince TC kimlik numarası değişmez. denendi ve görüldü, onay da verdim. ailemden nasıl büyük olabilirim?
İmzanın şekli mevzuatımızda,;kişinin adı soyadı yahut soyadının elle yazılması olarak tarif edilmiştir. Bu itibarla kişinin elinden sadır olan ve bu tanıma uyan imzanın hareketi, yazılışı ve figürleri değiştirilebilir. Yani, resmi manada bu yönde bir girişim veya tespit "imza beyannamesi" hariç şart değildir.
"Bahse konu yasanın yürürlüğe girdiği 26 Ocak 2016 tarihinden itibaren Nüfus Cüzdanı kayıp edenlere uygulanan idari para cezası uygulaması yürürlükten kaldırılmıştır.
Eski eşin soyadını kullanma hususunda 1 yıllık dava zamanaşımı süresi öngörülmüştür. Bu süre hak düşürücü süre olmadığı için 1 yıl geçmesine rağmen davanızı açabilirsiniz. Ancak davalı yani eski eş bu durumu hakime zamanaşımı defi olarak belirtebilir.
Evlendikten sonra kadınlar için Yargıtay kararı ile soy isim adına üç farklı durum söz konusudur. Kadınlar direkt olarak kendi soy isimlerini kullanabilir. Her iki soyadını da beraber kullanma şansları da mümkündür. Soyadı değişikliğini evli kadınların hepsi yapabilirler.
Anayasa Mahkemesi (AYM) kadının evlendikten sonra kendi soyadını tek başına kullanabilmesinin önünü açan bir karara imza attı. Buna göre, Türk Medeni Kanunu'nun kadınlara erkeğin soyadını alma zorunluluğu getiren 187. maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verildi.
Kanunen herkesin sahip olması gereken kimlik kartları yurt dışında da geçerli olabilmesi ve sorgulama işlemlerinin daha kolay olması için çipli hale geldi. Bu yüzden eski tip nüfus cüzdanını kullananların 2024 yılına kadar kimlikleri yenilemesi gerekir.
NASIL BAŞVURU YAPILIR? Söz konusu başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak e-Devlet'e giriş yapın. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayın.
Bankada soyadı değişikliği nasıl yapılır sorusunun yanıtını açık şekilde belirtecek olursak; Bu işlemin yapılması oldukça kolaydır. Geçerli kimlikle bankaya giderek, bankadaki bilgilerin güncellenmesi talep edilir ve soyadı değişikliği gerçekleşmiş olur.
Türk Medeni Kanununun 187. madde hükmüne göre kadın, kocasının soyadını alır; kocasının soyadı ile birlikte bekarlık soyadını kullanması mümkündür. Bunun için kadın evlendirme memuruna veya nüfus dairesine başvuru yapar ve bu şekilde iki soyadını birlikte kullanabilir.
Türk Medeni Kanununun 187. Maddesi açıkça ''Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir.'' şeklindedir.
Evlendikten sonra kızlık soyadını kullanmanın iki yolu vardır: kadın ya yalnızca bekarlık soyadını ya da bekarlık soyadını eşinin soyadıyla birlikte kullanacaktır. Yalnızca bekarlık soyadını kullanmak isteyenler aile mahkemesine bir dilekçe ile başvuruda bulunarak dava açmalıdır.
Kimlik Numaralarında kişinin kim olduğu, cinsiyeti, yaşı, dini ve doğum yeri gibi anlamlı bilgiler yoktur. 3-T.C. Kimlik Numaramı değiştirebilir miyim? Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası kişiye bir defa verilir ve değiştirilemez.
Adres değişikliğinin yapılması için, resmi nikâh günü itibarı ile 30 gün süre tanınmıştır. Kanunen tanınan bu süre içerisinde gerekli değişiklik yapılmazsa eğer, kişi ya da kişiler para cezası ödemek zorunda kalır.
Yeni kimlik kartlarının boyutlarının küçük olması nedeniyle kart üzerine yazılmayıp, çipte bulunan bilgiler ise "önceki soyadı, doğum yeri, medeni hali, dini, kan grubu, kayıtlı olduğu yer (ili, ilçesi, cilt, hane, sıra no), veriliş nedeni, veriliş tarihi" şeklinde sıralanıyor.
Hukukumuzda anılan sorunu topluca çözüme kavuşturan tek bir kanun hükmü söz konusu değil. Konuyla ilgili hükümler, mevzuatımızda dağınık bir şekilde yer alıyor. Uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi de kimlik kartı hükmünde kabul edilmektedir.
Bu bankalardan Ziraat Bankası ve Halk Bankası, Değerli Kağıt Bedeli ve Vakıf Hizmet Bedelini (13+2=15 TL.) birlikte tahsil etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri