Keratinle beslenen güve larvalarının gelişimini önlemek için yünlü giysilerinizi özellikle ilkbahar ve yaz aylarında hava geçirmeyen kaplarda saklayın. Vakumlu torba, hurç, kutu ve sepet gibi saklama üniteleri kullanabilirsiniz.
Özellikle kazak gibi kıyafetleri esnememeleri için katlayarak saklamanız gerekir. Çabuk kırışan hassas kumaşlı elbiseleri katlamak yerine asarak saklamanızı öneriyoruz. Kot pantolonları da rulo şeklinde katlayıp saklayarak alandan tasarruf edebilirsiniz.
Yünlü kıyafetlerinizin arasına defne yaprakları yerleştirmeniz de etkili olacaktır. Kıyafetlerini yıkayıp, ütüleyip düzgün bir şekilde katlayarak saklamanız bir sonraki kış dönemi için işlerinizi kolaylaştıracaktır.
Kıyafetleri kötü koşullarda saklamaktan kaçının: Örneğin çok soğuk bir garaj, rutubetli bir bodrum veya açık bir balkon gibi alanların değişen sıcaklıkları ve nem seviyeleri vardır. Kumaşların ısı ve nemden zarar görmesini önlemek için giysileri, serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır.
Saç kremi yünlü giysileri düzeltmek için iyi bir çözümdür. Bu malzeme, normal çamaşır yumuşatıcısı görevi görür ama aynı zamanda giysileri orijinal boyutlarına geri getirir. Saç kremini bir kova ılık suya ekleyin ve giysileri içinde 20 dakika ıslatın. Bundan sonra, elinizle orijinal boyutuna gelene kadar esnetin.
İlgili 19 soru bulundu
Yün, ipek ya da kuş tüyü gibi hassas lifleri yıkamak için içgüdü gereklidir. Yünlü deterjanlarının aktif içerik kombinasyonları, liflerin yumuşacık kalmasını sağlıyor. Perwoll Yünlüler ve Narinler hem sıvı hem de toz deterjan olarak buluyor. Seçim sizin.
Yünlü giysiler sıcak suda çekerler. Bu sebeple yıkamadan önce 1 saat soğuk suda bekletmenizde fayda var. Yünlü giysilerinizi makineye atmadan önce çamaşır yıkama torbalarına koyabilirsiniz.
Son yıllarda daha popüler hale gelen karton kutular ile plastik poşet ve kaplar, giysileri muhafaza etmek için düşünebileceğiniz seçeneklerden biri. Plastik poşetlerin vakumlu olanları da mevcut. Bu tür ürünleri hassas olmayan kot ve tişört gibi giysilerinizi depolamak için rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Kışlıkları kaldırırken naftalin gibi soluması çok zararlı ağır kimyasallar olmadan da güve ve haşerelerden korunmak mümkün. %100 Saf Sedir Uçucu yağını bir koton parçasına veya ahşap koku toplarına yedirerek, eşyalarınızı koyduğunuz saklama ünitelerine yerleştirmeniz yeterli.
Bir tane çok kalın giysi yerine, daha ince ama üst üste giyinmek tercih edilmeli. Kan dolaşımının engellenmemesi için, vücudu sıkacak dar giysilerden kaçınmak lazım. Yünlü ve pamuklu giysiler tercih edilmeli. Dışarı çıkılırken mutlaka sağlam bir ayakkabı, çorap, eldiven, atkı ve bere ile korunma sağlanmalı.
Keratinle beslenen güve larvalarının gelişimini önlemek için yünlü giysilerinizi özellikle ilkbahar ve yaz aylarında hava geçirmeyen kaplarda saklayın. Vakumlu torba, hurç, kutu ve sepet gibi saklama üniteleri kullanabilirsiniz.
Kazaklarınızı kurutma makinesinde değil, açık havada kurutmalısınız. Ayrıca uçlarından mandalla asmak yerine çamaşır telinin üzerine katlayarak gevşek kumaşın sarkmasını da önleyebilirsiniz. Yeni bir kazak alırken polar, yün ve fanila gibi tüylenmeye meyilli kumaşlar yerine sıkı dokunmuş kumaşları tercih edebilirsiniz.
Kazaklar, yünlü kumaşlar sürtünme ve aşınma sonucu tüylenir. Özellikle temas edilen koltuk altı, boyun gibi kısımlarda daha çok tüylenme görülür. Üstelik tüylenme, tiftiklenme veya topaklanma olarak anılan problem yalnızca yünlülerde de görülmez.
Yün ve Triko Kazaklar Çamaşır Makinesinde Kaç Derecede
Yünlü kazaklar çamaşır makinesinde 30 derece ve hassas/narin yıkama programıyla yıkanmalıdır. Aksi takdirde yünlü kazaklar çekebilir. Triko kazaklar çamaşır makinesinde 30 derecede ve hassas programıyla yıkanmalıdır.
Kumaş üretim uzmanı olan Hogue, özellikle tene direkt temas eden kıyafetleri mutlaka giymeden önce yıkamamız gerektiğini söylüyor. Bunun nedeni sadece kıyafeti sizden önce deneyenlerden bulaşabilecek potansiyel mikroplar değil, daha çok kıyafetlerin üretim sürecinde maruz kaldığı kimyasallar.
Rehbere göre, uzmanlar iç çamaşırı, çorap, tayt, tozluk ve spor kıyafetlerinin her kullanımdan sonra yıkanması gerektiğini söyledi. Bu öneri, lekeli, ter ve diğer kötü kokulu, görünür kirleri olan diğer tüm kıyafetler için de geçerli.
basit bir araştırma ile edindiğim bu teknik bilgiye göre polyester, naylon, akrilik gibi materyallerin doğada çözünmesi için 20-200 yıl arası uzun bir süre gerekiyor. bu şu demek oluyor ki aslında bizim alırken 3 ay ömür biçtiğimiz kıyafetlerin gerçek ömrü neredeyse 200 yıl kadar uzun.
Vakumlu poşet içerisinde ne konulabilir mi? - Yazlık kışlık kıyafetlerinizi, mont, palto ve kazaklarınızı, nevresim takımlarınızı, yastık, yorgan ve battaniyelerinizi, çeyizlik eşyalarınızı vs. vakumlayarak saklayabilirsiniz.
Vakumlu hurç kıyafetleri kırıştırır mı sorusuna ise konuluş şekline göre bu durumun yaşanabileceği ancak genel olarak kırışmasının pek mümkün olmadığı cevabı verilebilir. Kıyafetlerin kırışmamasının yanında kalitesini koruyarak uzun ömürlü olmasına da katkı sağlamaktadır.
Vatandaşların evlerinde atık olarak tuttukları tekstil ürünleri, evsel atıklarla karıştırılmadan giysi tekstil atık kumbaralarına atılacak. Giysi, battaniye, perde, havlu, çarşaf gibi tüm tekstil ürünlerinin atılabileceği kumbaralar, dolduktan sonra atık merkezlerine taşınacak.
Yün de bu kumaşlardan bir tanesidir. Özellikle kış mevsiminde kullanılan yün kumaşlar vücudu terletir. Isı yalıtımı da sağlayan yün kumaş vücudu dışardan gelen soğuklara karşı da etkili bir şekilde korumaktadır.
- Yün yapısındaki genişleyen kazaklarınızı 60 derece gibi orta ısıda bir ayarda yıkamanız önerilir. Daha yüksek olması çok fazla daraltma yapacağından sakıncalı olabilir. - Eğer bollaşan kazaklarınız varsa bir leğenin içerisine sirke ve su karışımı yapınız. Yaptığınız karışıma bollaşmış kazaklarınızı batırınız.
Yünlülerinizi çamaşır makinesinde yıkarken, en fazla 30 derece ve hassas/narin yıkama ayarında olması gerekmektedir. Yünlü kazaklarınızın için Yumoş Extra gibi doku koruma özelliği bulunan bir çamaşır yumuşatıcısı tercih etmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri