Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Evlenen kadın kocasının soyadını almak zorunda mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Evlenen kadın kocasının soyadını almak zorunda mı?

Buna göre, Türk Medeni Kanunu'nun kadınlara erkeğin soyadını alma zorunluluğu getiren 187. maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verildi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.euronews.com

Kadın evlendikten sonra eşinin soyadını almak zorunda mı?

İstanbul 8'inci Aile Mahkemesi, 'Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trthaber.com

Evlenince eşinin soyadını almak zorunda mısın?

28 Nisan'da Anayasa Mahkemesi aldığı kararla cinsiyet eşitliği ilkesine aykırı olması sebebiyle kadını, evlendikten sonra eşinin soyadını taşımak zorunda bırakan kuralı iptal etti. Bu karar yıllardır soyadı mücadelesi veren kadınların zaferi olarak kabul ediliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Kadın evlendikten sonra sadece kendi soyadını kullanabilir mi?

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türk Medeni Kanunu'nda yer alan ve kadının soyadı olarak yalnızca evlenmeden önceki soyadını kullanmasını engelleyen hükmü eşitliğe aykırı bularak iptal etti. Böylelikle kadınlar, evlenmeden önceki soyadını, tek soyad olarak evlendikten sonra da kullanabilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bbc.com

Kadın tek kendi soyadını kullanabilir mi?

TMK madde 187'nin kadına tanımış olduğu tek imkân eşinin soyadı ile birlikte kendi soyadını da kullanabilmesidir. Kadın, evlilik işlemleri sırasında yahut nikâhtan sonra nüfus müdürlüğüne yapacağı başvuru ile bekârlık soyadını muhafaza edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Kadının kocasının soy ismini almasının hükmü nedir? Halis Bayancuk Hoca

İlgili 25 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Evlenen kadın kendi soyadını da kullanmak isterse ne yapmalı?

Evlendiği kişinin soyadı ile birlikte evlenmeden önceki soyadını da kullanmak isteyen kadın, yazılı bir beyanla bu durumu gerçekleştirebilmektedir. Yalnızca evlenmeden önceki soyadını kullanmak isteyen kadın ise Aile Mahkemesinde bu talebine ilişkin bir dava açarak istediği neticeyi elde edebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: citil.av.tr

Evlendikten sonra kızlık soyadını kullanmak için ne yapmalı?

Evlendikten sonra, evlenmeden önceki soyadını da eşinin soyadıyla birlikte kullanmak istersen, bu durumda yapman gereken, isteğini yeni kimlik başvurusu sırasında dilekçe doldurarak beyan etmektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dugun.com

Kocanın soyadını almamak mümkün mü?

Kadın Kocanın Soyadını Almak Zorunda Değildir, Bekarlık Soyadını Tek Başına Kullanabilir. Osmanlı döneminde babadan geçen soyad uygulaması, Türkiye'de 1926 yılından itibaren kocadan kadına geçmektedir; Türk Medeni Kanununa göre evlenmekle birlikte kadın kocasının soyadını alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Kadın soyadını değiştirmek zorunda mı?

Evlenen bir kadın son yıllardaki Yargıtay kararı ile kendi soy ismini de kullanabilir. Direkt olarak yalnız kendi soy ismini kullanabileceği gibi eşinin soy ismi ile beraber de kullanabilir. Kadın soyadını değiştirmek isterse mutlaka bu konu ile ilgili olarak yönetmeliğe uygun bir şekilde dilekçe vermelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Erkek isterse kadının soyadını alabilir mi?

türkiye cumhuriyeti kanunlarına göre evlenince eşinin soyadını alan erkek olamaz. olsa olsa, haklı sebebe dayanarak mahkeme kararı ile soyadını değiştirmek isteyen, yeni soyadı olarak da eşinin soyadını seçen erkek olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eksisozluk1923.com

Evli kadın çocuğuna kendi soyadını verebilir mi?

Yukarıda açıklandığı üzere artık kadın boşanmadan sonra çocuğa kendi soyadını verebilecektir. Ancak boşanma davası neticesinde mahkemece çocuğun soyadının kadının soyadı şeklinde düzenlenmesi için nüfus müdürlüğüne re'sen yazı yazılmayacağını belirtmek gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forensislaw.com

Sadece kendi soyadını kullanmak için ne yapmalı?

Şayet kendi soyadını kullanmak istiyorsa evlendirme memuruna ya da daha sonra nüfus idaresine yazılı başvuru yaparak kocasının soyadının önünde önceki soyadını da kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Eşinden boşanan kadın çocuğuna kendi soyadını verebilir mi?

Ancak yine de yukarıda bahsettiğimiz gibi çocuğunun velayeti kendinde olan her boşanmış anne çocuğunun soyadını değiştiremeyecektir. Çocuğun soyadının değiştirilebilmesi için çocuğun üstün yararının davada ispatlanması gerekecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mesudebusrakucuk.av.tr

Türkiye'de eşinin soyadını almak zorunlu mu?

Anayasa Mahkemesi (AYM) kadının evlendikten sonra kendi soyadını tek başına kullanabilmesinin önünü açan bir karara imza attı. Buna göre, Türk Medeni Kanunu'nun kadınlara erkeğin soyadını alma zorunluluğu getiren 187. maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verildi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.euronews.com

Kadın evlendikten sonra imza değişir mi?

İmzanın şekli mevzuatımızda,;kişinin adı soyadı yahut soyadının elle yazılması olarak tarif edilmiştir. Bu itibarla kişinin elinden sadır olan ve bu tanıma uyan imzanın hareketi, yazılışı ve figürleri değiştirilebilir. Yani, resmi manada bu yönde bir girişim veya tespit "imza beyannamesi" hariç şart değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Evlendikten sonra kendi soyadını kullanma hangi yıl?

Türkiye'deki durum. Türkiye'de 1926 yılında yürürlüğe giren Türk Kanunu Medenisi'ne ve 2001 yılında çıkarılan Türk Medeni Kanunu'na göre evlenen kadınlar, eşlerinin soy ismini almak zorunda kalırken, 2014 yılında yapılan değişiklikle birlikte doğum soyadları talebe göre kullanılabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Eski eşin soyadını kullanma ne kadar sürer?

Eski eşin soyadını kullanma hususunda 1 yıllık dava zamanaşımı süresi öngörülmüştür. Bu süre hak düşürücü süre olmadığı için 1 yıl geçmesine rağmen davanızı açabilirsiniz. Ancak davalı yani eski eş bu durumu hakime zamanaşımı defi olarak belirtebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozansoylu.av.tr

Erkek karısının soyadını kullanabilir mi?

“Evlenme akdi sırasında kadın kocasının ya da koca karısının soyadını seçme hakkına sahiptir. Bu bildirim evlendirme memuruna yapılır. Eşler evlenme sırasında evlendirme memuruna ya da herhangi bir zamanda nüfus memuruna yapacakları yazılı bir bildirim ile bekârlık soyadlarını da kullanabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bghukukburosu.com.tr

Evlendikten sonra soyadı hemen değişir mi?

Çevrenden, evlendikten sonra kimlik değiştirme süresi bulunduğuna dair bazı söylentiler duyabilirsin. Evlilikten dolayı kimlik yenilemede bu uygulamanın eskide kaldığını söyleyelim. Yeni kimlik mevzuatında, belirli bir süre içinde nikah sonrası kimlik yenileme zorunluluğu bulunmuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dugun.com

Evlendikten sonra kadının Kütük değişir mi?

Evlenen kadınların hem soyadlarını kaybetmesi hem de kayıtlı kütük bilgilerinin değişmesi açıkça cinsiyete bağlı bir ayrımcılıktır. Soyadına ilişkin sorun ( yasal düzenlemenin hala değiştirilmemesine karşılık ,Anayasa Mahkemesinin kararı üzerine yerel mahkemelerce ) kadının dava açması durumunda kısmen giderilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Boşanan kadın eşinin soyadını taşıyabilir mi?

Bu, onun bekârlık veya dulluk soyadı olacaktır. Ancak m.173 f.1 c.2'ye göre, kadın evlenmeden önce dul idiyse, hâkimden, dulluk soyadı yerine bekârlık soyadını taşımasına izin verilmesini isteyebilir. Kural bu olmakla birlikte, boşanan kadın istisnaen, eski kocasının soyadını taşıyabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: algan.av.tr

Kocası ölen kadın kızlık soyadını kullanabilir mi?

* Kocası ölen kadın yeniden evlenmedikçe ölen kocasının aile kütüğünde kalır ve kocasının soyadını taşımaya devam eder. Yazılı talebi halinde dilerse bekarlık hanesine dönerek bekarlık soyadını alıp kapanmış olan nüfus kaydını canlandırabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resadiye.gov.tr

Sadece kızlık soyadını kullanma davası ne kadar sürer?

Herhangi bir süreye tabi değildir. Dava sonuçlandıktan sonra mahkeme, değiştirme kararını ilgili nüfus müdürlüğüne tebliğ eder ve soyisim değiştirme işlemi gerçekleşir. Bu aşamadan sonra nüfus müdürlüğü, soyismi değiştirme kararı doğrultusunda varsa kişinin eşi ve ergin olmayan çocuklarının da soyadını değiştirecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: topo.av.tr

E devlet üzerinden soyadı değişikliği nasıl yapılır?

NASIL BAŞVURU YAPILIR? Söz konusu başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak e-Devlet'e giriş yapın. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayın.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Kızlık soyadı kullanılmalı mı?

Kanunun ilgili maddesine göre kadın evlenmekle kocasının soyadını alacaktır. Fakat kadının isteği doğrultusunda hem kızlık hem de eşinin soyadını bir arada kullanması da aynı madde düzenlemesiyle mümkün kılınmıştır. Buna göre kadın yapacağı bir başvuru ile kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: topo.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT