Evlenen kişiler özellikle kadınlar evlendikten sonra soy adı değişikliğinden dolayı kimliklerini yenilemek zorundadır.
Erkeğin nüfus kütüğünde kadın için açılan kayıt kapatılır. Kadın evlenmeden önceki kütüğüne kaydedilir. Nüfus kütüğüne ilişkin değişikliğin yapılması ile kadının medeni hali de değiştirilerek “EVLİ” ibaresi yerine “BEKAR” ibaresi yazılarak değişiklik yapılır.
Kimlik Numaralarında kişinin kim olduğu, cinsiyeti, yaşı, dini ve doğum yeri gibi anlamlı bilgiler yoktur. 3-T.C. Kimlik Numaramı değiştirebilir miyim? Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası kişiye bir defa verilir ve değiştirilemez.
Evlendikten sonra hayatımızda pek çok değişim olur. Bu değişimlerden zorunlu olanlardan bir tanesi ise kimlik yenilemektir. Kimlik yenilemek erkekler için zorunlu değildir. Ancak kadın bireylerin kimliklerini yenilemek zorunludur.
İlgili 21 soru bulundu
Önce iyi haberi verelim, evlendikten sonra eski pasaportunuz ile gönül rahatlığı ile balayına gidebilirsiniz.
e- devlet kapısı üzerinden veya yurt içinde Alo 199 numaralı çağrı merkezi aranarak kartın iptali yapılmalı ya da yeniden kimlik kartı başvurusu için yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklerimize kimlik kartı başvurusu yapılmalıdır.
Kimlik yenileme işlemi Nüfus Müdürlüklerinden 2024 yılına kadar yapılmaya devam edecek. Ancak yoğunluk nedeniyle Nüfus Müdürlüklerine gitmeden randevu alınması gerekiyor. Randevu işlemleri telefon veya internet üzerinden yapılabiliyor.
Malesef değiştirilemez, otomatik olarak verilir ve doğduğun günden öldüğün güne kadar aynı TC kimlik numarası ile ömür tamamlanır.
Boşanma kararını veren mahkemenin yazı işleri müdürünün kararın kesinleştiği tarihten itibaren 30 gün içinde karar örneğini bulunduğu yer nüfus memurluğuna, bu memur da kocanın kayıtlı olduğu yer nüfus memurluğuna gönderince medeni sütunundaki 'evli' kelimesi çizilir yerine boşanmış yazılır.
TMK madde 187'nin kadına tanımış olduğu tek imkân eşinin soyadı ile birlikte kendi soyadını da kullanabilmesidir. Kadın, evlilik işlemleri sırasında yahut nikâhtan sonra nüfus müdürlüğüne yapacağı başvuru ile bekârlık soyadını muhafaza edebilir.
Evlenen kadınların hem soyadlarını kaybetmesi hem de kayıtlı kütük bilgilerinin değişmesi açıkça cinsiyete bağlı bir ayrımcılıktır. Soyadına ilişkin sorun ( yasal düzenlemenin hala değiştirilmemesine karşılık ,Anayasa Mahkemesinin kararı üzerine yerel mahkemelerce ) kadının dava açması durumunda kısmen giderilmektedir.
Birey kimlik tespitinin hızlı bir şekilde yapılmasının sağlanması. Bireyin doğumundan itibaren tüm işlemlerinin ortak bir numara ile yürütülmesinin sağlanması. Kamu kuruluşları arasında bilgi alışverişinin kolaylaştırılması, vatandaşa daha hızlı ve güvenli hizmet verilmesinin sağlanması gibi amaçları kapsamaktadır.
Yasal olarak yeni evlenenlerin bir ay içerisinde kimliklerini değiştirmeleri gerekir. Ancak nikah işlemlerinden hemen sonra nüfus müdürlüğüne gitmeyiniz.
Mevcut nüfus cüzdanlarının yerine kullanılan yeni kimlik kartları, 10 yıllık kullanım ömrüne sahip, Polikarbon materyalden oluşan, temaslı ve temassız yonga içeren ve uluslararası standartlara uygun (ICAO) en gelişmiş güvenlik ögelerini içinde barındıran ve vatandaşa ait nüfus, fotoğraf ve biyometrik verinin kart ...
01.01.2022 tarihi itibariyle; Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 37,50 TL, Kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 75 TL olarak belirlenmiştir.
Giriş yapabilmek için mutlaka T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile giriş yapılmalıdır. e-Devlet Anahtar, ek bir güvenlik yöntemidir. Ayrıca, e-Devlet Anahtar özelliği aktif edildikten sonra e-Devlet mobil uygulamaları ile giriş yapabilmek için, mobil uygulamanın son versiyonunun cihazınızda yüklü olması gerekmektedir.
Eski kimlikler 2023 yılının 31 Aralık tarihine kadar kullanılmaya devam edecek. Vatandaşlar ise eski kimlikle oy kullanılıp kullanılmadığını merak ediyor.
e-Devlet Kapısı'ndaki “Kimlik Bilgilerim” kısmında yer alan bilgilerinizde herhangi bir hata var ise açılan sayfadaki “Bilgilerimi Yenile” butonundan Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sistemlerindeki bilgilerinizle e-Devlet Kapısındaki bilgilerinizi güncelleyebilirsiniz.
Çipli kimlik kartları boyutları küçük olduğu için kişiye özgü birçok bilginin çipte yer aldığı kimlik kartı türüdür. Örneğin doğum yeri, medeni hali, dini, kan grubu, kayıtlı olduğu yer (ili, ilçesi, cilt, hane, sıra no), veriliş nedeni, veriliş tarihi gibi bilgiler çipte kayıtlıdırlar.
Bütün TC kimlik numaraları çift rakamla bitiyor. Kimlik numaralarının son 2 harfi, ilk 9 rakamının doğrulayıcısı özelliğine sahip. İlk 9 basamak arasında kurulan bir algoritma bize 10. basamağı, ilk 10 basamak arasında kurulan algoritma ise bize 11. basamağı verir. Kimlik numaralarının ilk hanesi asla 0 olamaz.
Kimlik değiştirme konusunda belli bir ücret ödemek gerekir. Bu ücret ise genel olarak PTT üzerinden gerçekleşir.
Nüfus ve aile cüzdanını kaybetmenin cezası 67 TL para cezasıdır. Ancak her türlü doğal afet, gasp, hırsızlık, yangın ve terör nedeniyle nüfus ve aile cüzdanlarının kaybedilmesi ve bu hallerin belgelenmesi durumunda bu para cezası uygulanmaz. Yeni Doğan Bebeğe Nüfus Cüzdanı Nasıl Çıkartılır?
Nüfus cüzdanlarının TC kimlik kartları ile değiştirilmesi ile ilgili belirlenen son tarih 31 Aralık 2023 olarak açıklanmıştı. Kimlik kartının geçerlilik süresi 10 yıldır. Süre bitiminde kart sahibinin tekrar başvurması gerekmektedir. Kimlik kartlarının üzerinde geçerlilik tarihi yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri