Bu hükümde yer alan “evlenme ile kazanılan kişisel durum” ifadesinden evlenme ile kazanılan erginlik, kayın hısımlığı ve vatandaşlık halleri belirtilmek istenmiştir. Bu haller boşanan erkek açısından da korunur.
Madde 173 -Boşanma hâlinde kadın, evlenme ile kazandığı kişisel durumunu korur; ancak, evlenmeden önceki soyadını yeniden alır. Eğer kadın evlenmeden önce dul idiyse hâkimden bekârlık soyadını taşımasına izin verilmesini isteyebilir.
TMK m.173 f.1 c.1'e göre, boşanan kadın, kural olarak, artık eski kocasının soyadını taşıyamaz, evlenmeden önceki soyadına dönmek zorundadır. Bu, onun bekârlık veya dulluk soyadı olacaktır.
Aile mahkemesi hakimi, re'sen (kendiliğinden) boşanma davasının kesinleşmesiyle nüfus müdürlüğüne müzekkere yazacak ve kararın kesinleştiği bildirerek soyadının değişmesini talep edecektir. Bu değişiklik en fazla bir hafta içinde gerçekleşir ve boşanan kadın E-devlet üzerinden bu durumu kontrol edebilir.
Boşandıktan Sonra Kadın Ne Zaman Evlenebilir? Kadın, boşanmasının kesinleşmesinden 300 gün sonra evlenebilir. Bu kadar beklemek istemiyorsa ve hamile değilse ya da son boşandığı kocası ile tekrar evlenmek istiyorsa aile mahkemesinden alacağı kararla bu süreyi beklemeden evlenebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Boşanan kadın bekleme süresi tamamlandıktan sonra ikinci evliliğini gerçekleştirebilir. Diğer şekilde ise boşanan kadının doğurmasıdır. Kadın boşandıktan sonra üç yüz günlük süre içinde doğum yaparsa süre bitmiş sayılır ve kadın tekrar evlenebilir.
İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Eskiden boşanma sonrası nüfus kâğıdında ” dul ” ” boşanmış ” gibi ibareler yer almaktaydı. Artık sadece ” bekâr ” ibaresi yazılmaktadır.
Boşandıktan sonra nüfus cüzdanının, kimliğin değiştirilmesi için istenilen nüfus müdürlüğüne, yurt dışında konsolosluğa başvurulabilir. Nüfus cüzdanının aynı gün değişmesi mümkün olabilmektedir. Nüfus cüzdanının, kimliğin değişmesi ile kadının soyadı da bu kimlikte yeni hali ile yer alacaktır.
Velayetin kimde olduğu fark etmeksizin boşanan tarafların müşterek çocuklarının soyadı babanın soyadı olacaktır; annenin aksi yönde netice istemesi halinde bu yönde talepte bulunması gerekir.
Anayasa Mahkemesi (AYM) kadının evlendikten sonra kendi soyadını tek başına kullanabilmesinin önünü açan bir karara imza attı. Buna göre, Türk Medeni Kanunu'nun kadınlara erkeğin soyadını alma zorunluluğu getiren 187. maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verildi.
Anayasa Mahkemesi, 'kadının soyadı' hükmünü iptal etti. Buna göre, kadınların evlendikten sonra yalnızca bekarlık soyadlarını kullanabilmeleri için dava açmalarına gerek kalmayacak.
Anayasa Mahkemesi (AYM), Türk Medeni Kanunu'nda yer alan ve kadının soyadı olarak yalnızca evlenmeden önceki soyadını kullanmasını engelleyen hükmü eşitliğe aykırı bularak iptal etti. Böylelikle kadınlar, evlenmeden önceki soyadını, tek soyad olarak evlendikten sonra da kullanabilecek.
Türk Medeni Kanunu'nun 404. maddesi kapsamında velayet altında bulunmayan küçükler ile 405, 406 ve 407. maddeleri kapsamında kısıtlama hâli olan erginler adına vasi atanması mümkün bulunmaktadır. Kanunun 408. maddesinde ise kişinin kendi isteğiyle vesayet altına alınması hususu düzenlenmiştir.
Boşanan kadın ilk kez evlenmişse kendiliğinden bekarlık soyadına geri döner. Ancak yasal koşulların varlığı halinde hakimden eski kocasının soyadını kullanmaya devam etmesini talep edebilir. Ancak boşanan kadın dul ise boşandıktan sonra dulluk soyadını alır, hakim kararıyla bekarlık soyadını alması da mümkündür.
TMK 169. maddesine göre hâkim boşanma veya ayrılık davası süresin- ce özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri görevinden ötürü (resen) alır.
Boşanma davası aile mahkemesi tarafından UYAP sistemine işlendiğinde E-Devlet üzerinde de görünür hale gelir ve bu sayede kendi açtığınız boşanma davasını veya size açılan boşanma davasını rahatlıkla görebilirsiniz.
Boşanmanın nüfusa geçmesi halinde, E Devlet' e girdiğinizde profilinizde yeni soyadınızı göreceksiniz. Bu halde başka bir işlem yapmanıza gerek kalmayacaktır. Boşanma kararınızı hakim mahkemede yüzünüze karşı söylediğinde boşandığınızı sanmayın demiştik.
Gideceğiniz herhangi bir nüfus müdürlüğünde nüfus kaydı olarak öğrenebilirsiniz.
Eski Türkçe ve Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde ''tûl'' şeklinde geçen dul kelimesi, eski Türkçe sözcüklerden biridir. 10. yüzyıldan beri kullanılan bu kelime, eşinden ayrılmış kadın ve erkekler için kullanılır.
Kocasi veya karisindan bosanmis kisiye ise dul denilmez ona bosanmis denir. ' 'Boşanmış veya eşi vefat etmiş kadına da dul kadın denir ' .
Eskiden evlenip boşanmış kişiler için “dul” medeni hali ifade ediyordu ve nüfus cüzdanlarında bu kişiler için “dul,” “boşanmış” veya “evliliği iptal edildi, feshedildi” gibi ifadeler geçiyordu. Bu terimler artık kalkmış, bunların yerini “bekar” ifadesi almıştır.
Şeriat kurallarınca İslam'da 18 yaş altında evlilik yasak değildir. Osmanlılar, 1917'de çıkardıkları Hukuk-ı Aile Kararnamesi'nde erkeklerin 12, kızların da 9 yaşını bitirmiş olmaları şartını getirmişlerdir. Fakat bazı İslam toplumlarında sivil yasaya göre çocuk evlilikleri yasaktır.
Hatice ile olduğu gibi tek eşli bir hayat yaşadı. Hicretin ikinci yılında Hz. Aişe ile evleninceye kadar Hz. Peygamber'in aile hayatıyla ilgili problemlerle karşılaşmadığını söyleyebiliriz.
el Cevab: - Dine düşkün demek; dini değerlerini kitap ve sünnet ekseninde yaşamaya gayret etmek demektir. - Akıl baliğ olan kadın ve erkeğin aralarında ne kadar yaş olursa olsun evlenmeleri caizidr. 50 yaşında bir kadın 16 yaşında bir erkekle evlenebilir. Tersi durum da caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri