Evlenme sözleşmesinden, eşlerin bir- birlerine karşı hak ve yükümlülükleri doğar. Ancak evlenme sözleşmesi, bazı bakımlardan borçlar hukuku sözleşmelerinden farklılık gösterir. Meselâ evlenme sözleşmesinin şarta veya vadeye bağlanması mümkün değildir[36].
Eşler arasında kendi aralarında imzalayıp evliliğe dair belirlediği kurallar, resmi olarak evlilik sözleşmesi değildir. Mal rejimi seçimi haricinde herhangi bir madde belirlenemeyecek, şarta bağlı hale getirilemeyecektir. Sözleşme imzalamak zorunludur. Böyle bir zorunluluk yoktur.
Nişanlanma Şarta Ya Da Süreye Bağlanabilir Mi? Nişanlılığın geciktirici ya da bozucu bir şarta bağlanması emredici hukuk kurallarına, ahlak ve adaba aykırılık teşkil etmez. Fakat şart emredici hukuk kurallarına, ahlak ve adaba aykırıysa şart geçerli olmaz.
Nişan; evlenme yaşına gelmiş kız ve erkeğin aileleri ile yakın dostları tarafından yörenin örf ve adetleri doğrultusunda evleneceklerine dair bir çeşit söz vermedir. Nişanlanma, bir aile hukuku sözleşmesi olup, TMK"nın 118'inci maddesinde düzenlenmiş ve şekil şartı koyulmamıştır.
Îcâb, evlilik akdi inşâ etmek üzere ilk olarak ortaya konulan irade beyanıdır. Kabûl ise, evlenme konusunda îcâbdan sonra ifade edilen irade beyânıdır. Hanefîlere göre karşılıklı olarak ortaya konan irade beyanının rızaya dayanması ise nikâh akdinin şartıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Resmi nikah olmadan yapılan dini nikah kanunda suç olarak kabul edilir. Bu kapsamda da TCK 237 uyarınca taraflara 2-6 ay aralığında hapis cezası verilebilir.
Kural olarak nişanlanma, bir şekil şartına tabi değildir. Nitekim MK 118'de nişanlılığın kurulmasında herhangi bir şekil şartından da söz edilmemiştir. Bu sebeple nişanlanma iradesi sözlü veya yazılı olabileceği gibi, açık veya zımni olarak da ortaya konulabilir.
Nişan törenleri çiftlerin ve ailelerin isteğine göre bazen dışarıda yapılsa da genellikle kız evinde yapılır. Nişan töreni için mekan tutulacaksa mekanın kiralama ücreti, süslemeler, davetlilere ikram edilecek yemekler gibi masraflar da kız ailesi tarafından karşılanır.
Fıkıh terminolojisinde evlenme niyetini açıklama hıtbe, niyeti açıklayan erkek hâtıb, kendisine bu yönde niyet açıklanan kadın mahtûbe şeklinde isimlendirilir.
Tam ehliyetsizlerin ise, temyiz kudretine sahip olmadıklarından nişanlanmaları mümkün değildir. Buna bir diğer engel ise evlenmenin TMK m.125 gereğince imkânsız olmasıdır. Bunların yasal temsilcileri aracılığıyla da nişanlanmaları mümkün olmaz.
Sonuç olarak diyebiliriz ki; nişanlılık amacına uygun bir biçimde değerlendirilmeli, ve evlilik olayı uzatılmamalıdır. Nişanlılık süresi 6 ayı, maksimum 10 ayı geçmemelidir. İdeal süre için ise yaklaşık 3 ay diyebiliriz.
Örneğin, Deniz kenarında kız arkadaşına evlenme teklif eden gencin bu teklifini diğerinin kabul etmesi halinde nişanlanma ortaya çıkar. Buna başka bir kişinin müdahalesine gerek bulunmadığı gibi birilerinin şahit olması da gerekmemektedir. Bu irade açıklaması üzerine nişanlanma denilen hukuki bir ilişki ortaya çıkar.
Kanunun getirdikleri
Evlilikte resmî nikâh zorunluluğu getirildi. Tek eşle evlilik esası getirildi. Kadınlara, istedikleri mesleğe girebilme hakkı tanındı. Mahkemelerde tanıklık yapma, miras ve boşanma konularında kadın-erkek eşit hale getirildi.
Nişanlılık, evlenmeye zorlamak için dava hakkı vermez(TMK md. 119/1). Nişanlılık mutlaka evlilik ile sonuçlanmak zorunda değildir. Taraflar diledikleri an nişanlanmaya yönelik beyanlarından vazgeçebilirler. Taraflar birbirlerini, nişanlı olmayı dayanak göstererek evliliğe zorlayamazlar.
Bu itibarla evlilik, meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet olarak görülmüştür (bkz. İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 3/7). Bununla birlikte evlenmediği takdirde günaha girme ihtimali yüksek olan kimsenin evlenmesi vaciptir.
Söz merasiminde erkek tarafı isteme çikolatası ve isteme çiçeğini karşı tarafa takdim eder. Nişan merasimi ise ailelerin, akrabaların ve arkadaşların bulunduğu daha büyük bir tören olarak kutlanır. Söz merasimi adı üstünde ailelerin birbirine söz vermesidir. Nişan merasimi ise evliliğe giden yol olarak bilinir.
Nişan hazırlıklarına başlamadan önce, söz ve nişanı bir arada mı yoksa ayrı ayrı mı yapacağına karar vermen en doğrusu. Günümüzde kız isteme ve söz bir arada, nişan ayrı yapılabildiği gibi, bazı çiftler söz ve nişanı beraber de yapabiliyorlar.
Nişan töreni sırasında damada kız tarafı en azından bir takı takıyor. Bu takı ise ağırlıklı olarak saat oluyor. Fakat damadın tercihlerine göre de hediye belirlenebiliyor. Örneğin, erkek künye, erkek bileklik gibi ürünler de son dönemlerde damatlara takılan takılar arasında dikkat çekiyor.
Kız İsteme Ve Söz Kesme Töreni
Evlilik süreci içine girdiğiniz bu zamanda evlenme teklifinden sonra sevgilinizin ailesi ile tanışma aşaması vardır. Daha sonra ise ilk olarak kız isteme gecesi vardır.
Nişanlılığı sona erdiren haller; evlenme, tarafların anlaşması, bozucu bir şartın söz konusu olduğu durumlarda bu şartın gerçekleşmiş olması, evlenmenin imkansızlaşması (özellikle ölüm), kesin bir evlenme engelinin meydana gelmesi veya tek taraflı olarak nişanlılığı sona erdirme yani nişan bozmadır.
4. Bozucu Şartın Gerçekleşmesi: Bozucu şart gerçekleşirse nişanlılık ilişkisi kendiliğinden sona erer. Örneğin; nişanlı kadının hastalığının iyileşmeyeceğinin anlaşılması durumunda nişanın bozulacağının kararlaştırılması bozucu şarta örnektir.
2023 yılı nikah cüzdanı ücreti ise 445 TL'dir.
Zorla evlilik, bir ya da her iki kişinin evliliğe rıza göstermediği ya da rıza gösteremediği ve onları evliliğe zorlamak için baskı ya da istismarın kullanıldığı durumdur. Ayrıca hiçbir baskı ya da istismar olmasa dahi kişinin 18 yaşını doldurmadan önce evlendirmek için herhangi bir şeyin yapıldığı durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri