Ülkeden ülkeye genellikle 110-250 volt arası değişmekle birlikte gerilimin sinyali de 50 veya 60 hertz'dir. Türkiye için şebeke gerilimi 230V ve 50 Hz'dir.
Türkiye'de konutlarda 220V enerji gerilimi, sanayi üç fazlı akım gerilimlerinde 380V enerji kullanılmaktadır. Alçak gerilim panosu şebekeden gelen elektrik enerji akımını düzenleyerek, evlerde kullanılacak cihazların ihtiyacı olan seviyeye indirerek dağıtmaktadır.
Tüm illere şalt sahalarından dağıtılan elektrik şehirlerde ve mahallelerde bulunan trafolar yardımıyla 220 volt olacak şekilde ayarlanır. Volt terimi gerilimi ifade eder ve evde kullanılan yük ne olursa olsun 220 volt sabit olması sağlanır.
Bundan dolayı şebeke geriliminin 220 volt değerine sabitlemesi gerekmektedir. Ya da voltaj değerlerinin 160 volt ile 250 volt aralığında olması idealdir. Voltaj seviyesi dengeleme oranı ise saniyede 50 volt olmalıdır. Bu değerler dışında anormal seviyede dalgalanma olması halinde ev regülatörleri kullanılmalıdır.
Elektrik güç kaynağının iki temel özelliği, voltaj ve frekans, bölgeler arasında farklılık gösterir. Avrupa, Afrika, Asya ile Güney Amerika'nın çoğunda ve Avustralya'da 230 V voltaj ve 50 Hz frekans kullanılır. Kuzey Amerika'da en yaygın kombinasyon 120 V ve 60 Hz frekanstır.
İlgili 21 soru bulundu
●
Ayrıca ülkemizde de bazı yerlerde E tipi fiş ve prizler bulunuyor. E tip fiş ve prizler 16 Ampere kadar olan akım şiddetini destekliyor ve 220 – 240 Volt arasında çalışıyor. Bu tipteki fiş ve prizlerin resmi ismi ise CEE 7/4 olarak geçiyor.
Şu anda, elektrik AC olarak üretiliyor, AC olarak taşınıyor, evimize ve iş yerimize kadar geliyor. Ama evimize ve iş yerimize gelen elektrikte bir şeyler oluyor. Evde kullandığımız bilgisayarlar, cep telefonları, tabletler, yazıcılar, televizyonlar AC elektrikle değil DC ile çalışıyor.
Elektrik İç Tesisat Yönetmeliği'ne göre 1 priz linyesine en fazla 7 adet priz bağlanabilir. Bu prizlerin gücü de 300w olarak hesaplanmıştır. Ancak bir prizin maximum akım taşıma kapasitesi 16 Amperdir.
“BASİT ÖNLEMLERLE TEHLİKELİ DURUMLARIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR”
Bu voltajdaki ve 55 volta kadar elektrik insana zarar vermez. 55 volt üzeri elektrik tehlikelidir, 220 volt elektrik ise insanı öldürür.
Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği'nde belirtildiği üzere insan vücudu için tehlikeli olan gerilim, etkin değeri 50 Volt üstünde olan gerilimdir. Gerilimin düşük ya da yüksek olması alınan hasarı etkiler.
Kısaca, gerilim = basınçtır ve Volt (V) olarak ölçülür. Prizdeki elektrik öldürür mü? Bu voltajdaki ve 55 Volta kadar elektrik insana zarar vermez. 55 Volt üzeri elektrik tehlikelidir, 220 Volt elektrik ise insanı öldürür.
Bir cihazın nominal voltajı, cihazın düzgün çalışabilmesi için gereken voltajdır. Voltaj çok düşük olduğunda, cihaz yeterli enerji alamaz ve bu nedenle düzgün çalışamaz. Ancak voltaj çok yüksek olduğunda, cihaz aşırı yüklenir ve bu da cihazın zarar görmesine veya hatta yanmasına neden olabilir.
Kaç Watt 220 Volt Eder? Akım şiddetinin 1 Amper olarak ölçüldüğü bir devrede 220 Watt, 220 Volt eder.
Prizlerin kullanma amacı ve güçleri belirtilecek, kullanma amacı belli olmayan priz güçleri bir fazlı priz için en az 300 watt, üç fazlı priz için en az 600 watt kabul edilecektir. Priz linyelerine en çok yedi priz bağlanabilecek, ancak priz güçleri toplamı 2000 VA.'yı geçemeyecektir.
Ülkemizde mesken aboneleri için 1 kWh elektrik fiyatı aylık toplam 240 kWh'e kadar 1,48 TL, 240 kWh'ten fazlası için 2,22 TL'dir.
Alçak Gerilim Nerelerde Kullanılır? Türkiye'de evlerde kullanılan günlük enerji gerilim değeri 220 Volt, sanayilerde kullanılan üç fazlı alternatif akımın gerilim değerleri ise 380 Volttur. Bununla birlikte, fabrikalarda düşük voltaj kullanılır.
Evinize gelen dağıtım hatlarından herhangi bir düzeltme yapılmadığı için evinizin içindeki tüm elektrik prizleri AC ile çalışır. Bu, bir elektrik prizine takılan tüm cihazların (çamaşır makinesi, blender, buzdolabı) AC kullandığı anlamına gelir.
Elektrik çarpması anında öncelikle elektrik enerjisinin kesilmesi ve sigortanın kapatılması gerekmektedir. Daha sonra elektrik çarpan kişinin iletken malzemelerden uzak durduğuna emin olunması gerekmektedir ve müdahale de yine iletken malzemelerle yapılmamalıdır.
Her bir faz ile ortak iletken arasında 120 VAC (120 voltluk alternatif gerilim) ve fazlar arasında ise 240 volt alternatif gerilim vardır. Fazlar arasındaki fark ise 180° dir.
24" VEYA 60 EKRAN TELEVİZYONLAR ORTALAMA SAATTE 36 WATT ELEKTRİK HARCAR. 32" YANİ 80 EKRAN LED TELEVİZYONAR SAATTE 50 WATT ORTALAMA İLE ELEKTRİK TÜKETİR. 40" VEYA 102 EKRAN LED TELEVİZYONUN TÜKETTİĞİ ELEKTRİK SAATTE ORTALAMA 65 WATT CİVARIDIR. 43" VEYA 108 EKRAN LED TELEVİZYON SAATTE ORTALAMA 75 WATT ELEKTRİK HARCAR.
aynı prize çok güç çeken cihazları bağlamayınız. Buzdolabı, Çamaşır makinası, bulaşık makinası, fırın ve benzerlerinin aynı anda çalışmaları tesisatı bozar, sigortaları attırır....
AC: Alternatif akım, elektrik şebekesinde yaygın olarak kullanılır. Evlerimize, iş yerlerimize ve endüstriyel tesislere elektrik sağlamak için kullanılır. AC, transformatörler sayesinde farklı voltajlara kolayca dönüştürülebilir. DC: Doğru akım, pil çalıştırılan cihazlarda, elektroniklerde ve otomobillerde kullanılır.
1) Şehir Elektriği : Evimizde kullandığımız televizyon , buzdolabı , çamaşır makinesi , fırın , ampul gibi birçok araç , şehir elektriği ile çalışır. Şehir elektriği ; su , kömür , petrol , doğal gaz , rüzgâr ve Güneş gibi kaynaklardan faydalanılarak enerji santrallerde üretilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri