İşe bağlılık veya işe adanmışlık, bir çalışanın işyerinde kendisine verilen görevlere karşı duyduğu şevk düzeyi olarak tanımlanır. Bir kişinin ilişkili olduğu kurumun hedeflerine, misyonuna ve vizyonuna karşı duyduğu sorumluluk hissidir.
Çalışan bağlılığı, çalışanların kuruluşlarına yaptıkları duygusal yatırım olarak tanımlanır. İşe getirdikleri tutku, katılım ve motivasyondur. İşe bağlı çalışanlar, kuruluşun hedefleriyle özdeşleşir ve kendi hedeflerini kuruluşun hedefleriyle uyumlu hale getirir.
Kurumsal bağlılık, kurumun amaç ve hedeflerini içselleştirmek, kabullenmek, benimsemek, aidiyet duygusuna sahip olmak, sadakat göstermektir. Aynı zamanda, kurumun başarısına yönelik fedakarlıkta ve katkıda bulunmaktır.
Zorunlu Bağlılık: Zorunlu bağlılık, bireyin kendisinin örgütte kalmasının gerektiği inancının ağırlık kazandığı bağlılık türüdür. Zorunlu bağlılık, çalışanın örgütüne bağlılık göstermesini bir görev olarak algılaması ve örgütte bağlılığın doğru olduğunu düşünmesi sonucu oluşmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Bireylerce hissedilen en güçlü duygulardan biri olan bağlılık, aynı zamanda bir kişiye, bir düşünceye, bir kuruma ya da kendimizden daha büyük gördüğümüz bir şeye karşı gösterdiğimiz bağlılığı ve yerine getirmek zorunda olduğumuz bir yükümlülüğü ifade etmektedir (Balay, 2000: 12).
Bağlılığın iki önemli aşaması vardır: Bağlılığı oluşturmak ve bağlılığı sürdürmek. Bağlılık bir anda oluşmaz; duyguları paylaşarak, birbirini dinleyerek, anlayarak ve destekleyerek ilişki fiziksel ve duygusal bir etkileşimden daha derin bir yakınlık hissine doğru ilerledikçe, sevgi dolu bir adanmışlık hissi oluşur.
Devamlılık bağlılığı, çalışanların örgütten ayrılmaları durumunda katlanacakları maliyetleri, olumsuzlukları ya da örgütte kalmanın getirilerini dikkate alarak kalma kararı vermesidir.
İşletmelerin çalışanlarda en çok gerçekleştirmek istedikleri örgütsel bağlılık türü olan duygusal bağlılık, çalışanın örgüte karşı duygusal bağlılığı, özdeşleşmesi ve aidiyet ile ilgilidir. Çalışanın hissetmiş olduğu bu bağ, bir anlamda, çalışan ile örgüt arasındaki karşılıklı bütünleşmeyi ifade etmektedir.
Güvenli Bağlanma (Secure Attachment)
Hedeflenen bağlanma stili güvenli bağlanmadır. Bu bağlanma tarzına sahip bireyler, hem kendilerini hem de başkalarını olumlu görme eğilimindedirler. Yakın ilişkilere değer verirler, bu tür ilişkileri başlatmakta ve sürdürmekte başarılıdırlar.
“Bağlılık”, ilişkideki iki tarafın birbirine ve ilişkiye olan kendini adamışlığı olarak tanımlanabilir. Bağlılık hissettikleri bir ilişkide bireyler: Uzun ve ciddi bir ilişki ister, ilişki hakkında birlikte karar alır. İlişkiyi her koşulda sürdürmek ister ve bunun için çaba gösterir.
Bağlılık, bir kimseye karşı saygı, sevgi ile yakınlık duyma ve gösterme, sadakat olarak açıklanabilir. TDK Sözlük Anlamı Nedir? (Birbirine karşı) saygı, sevgi ile duyulan içten yakınlık.
Çalışan bağlılığı yüksek olduğunda çalışanların motivasyonu ve verimliliği artar. Çalışan bağlılığı, içsel olarak motive olmuş çalışanların daha iyi performans göstermesine yardımcı olur. İş performansı, üretkenlik ve memnuniyetle bağlantılı olduğu için kritik öneme sahiptir.
Anketler olmadan çalışan bağlılığı nasıl ölçülür? Anketler dışında, çalışan bağlılığını mülakatlar - bire bir, kalış ve çıkış mülakatları - odak grupları ve gözlem kullanarak ölçebilirsiniz.
Çalışan bağlılığı, çalışanların etkili bir şekilde çalıştığı, şirkete yatırım yaptıkları, adanmış bir işgücüne sahip olmak anlamına gelir.
Normatif bağlılık, çalışanın örgüte bağlılık göstermeyi bir görev olarak algılaması ve örgüte bağlılığın doğru olduğunu düşünmesi sonucunda geliştiğinden diğer iki tür bağlılıktan farklı bir boyutu temsil etmektedir. Normatif bağlılık, çalışanların örgütte kalma ile ilgili yükümlülük duygularını yansıtmaktadır.
c.İçselleştirme: Bütünüyle kişisel ve örgütsel değerler arasındaki uyuma dayanmaktadır. Örgütsel bağlılığın içselleştirme veya benimsemeye dayanan üçüncü boyutu, bireyin tutum ve davranışlarını Page 8 44 örgütün ve örgütteki diğer insanların değerler sistemiyle uyumlu kılması halinde ortaya çıkmaktadır.
Davranışsal bağlılık: Davranışsal bağlılık, bireylerin geçmiş deneyimleri ve örgüte uyum sağlama durumlarına göre örgütlerine bağlı hale gelme süreci ile ilgilidir. Davranışsal bağlılık, bireylerin belli bir örgütte çok uzun süre kalmaları sorunu ve bu sorunla nasıl başa çıktıklarıyla ilgili bir kavramdır.
Kimyasal bağımlılıklar çoğunlukla kişinin isteyerek maddeyi kullanmaya karar vermesiyle başlar. Birey bağımlı olma arzusuyla madde kullanmaya başlamaz; ancak maddeyi tekrarlayan biçimde kullandıkça madde kullanımı üzerindeki kontrolünü kaybeder.
Bağımlılık döngüsü, merak ve kullanma isteğiyle başlar ve kişinin kontrolünü yavaşça kaybettiği "bir kereden bir şey olmaz" gibi düşüncelerle ilerler. Bu döngünün ilerleyen aşamalarında kişi, kullanmaya devam eder, istediği zaman bırakabileceğini düşünür ve zamanla bırakamayacağını anlar.
Bağımlılık, kişinin kontrol etmek istemesine rağmen, davranışlarını, duygularını ve düşüncelerini kontrol edememesi, kendisiyle çatışma halidir. Son zamanlarda ilişkilerde yaşanan en büyük sorunların başında gelen, ilişki bağımlılığı, hem bağımlıyı, hem de bağımlı kılınan kişiyi mutsuz etmeye başlar.
Ahlâki bağlılık: Örgütün amaçları, değerleri ve normlarını içselleştirme ile otoriteyle özdeşleşme temeline dayanmaktadır. şgörenler, toplum için faydalı amaçları takip ettiklerinde örgütlerine daha çok bağlanmaktadırlar. Hesapçı bağlılık: Örgüt ile işgörenler arasındaki alışveriş ilişkisini temel almaktadır.
Bilişsel bağlılığı aktif olarak ilgilenme ve tavsiye etme olarak düşünebiliriz. Örneğin çalışanların kurumlarına ait sosyal mecralarını takip etmeleri, iş arayanlara firmalarını tavsiye etmeleri, çalışılan şirketten gurur duymak bu alandaki bağlılıklarını göstermektedir.
Rasyonel bağlılık şeklinde de ifade edilen bu bağlılık türünde, çalışanın örgütten ayrıldığında yüksek bir maliyetle karşılaşacağını düşünerek örgüt üyeliğini sürdürmesi durumu vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri