Kadınlarda ve erkeklerde saatin sağ ya da sol kola takılması için bir kural bulunmaz. Genelde kişiler daha rahat baktıkları kollarına saat takarlar. Sağ ya da sol kola saat takılması için cinsiyet fark etmez.
Kol saatini sağ kola takmak ise genellikle sol elini kullanan bireylerin tercihi olur. Saatin bu şekilde konumlandırılması yemek yerken, yazı yazarken ve günlük işleri yerine getirirken kullanıcıya kolaylık sağlar. Özellikle öğrenciler ve yazı işleri ile ilgilenen bireyler, sağ kola saat takmayı tercih ederler.
Bu nedenle kadınlar bileklik ve bileziklerine ek olarak kullandıkları saat modellerinde sağ tarafı erkeklere göre daha sık tercih eder. Yine de kadınların birçoğu geleneksel olarak sol kolunu saat takmak için kullanır. Kadın saatleri ince ve şık tasarımı ile tamamlayıcı aksesuarlar arasında yerini alır.
Saat takmanın bazı geleneksel kuralları olsa da, sonuçta hangi kola takılacağı tamamen kişisel tercihlere bağlıdır. Ancak, genellikle sol kol üzerine takılan saatler daha yaygındır ve geleneksel olarak sol kol üzerinde takılır. Birçok insan sol kolunu kullanmadığı için, sağ koluna saat takmayı tercih edebilir.
Çoğu insan, saati sol bileğine taksa da bazıları sağ bileğine takmayı tercih eder. Erkeklerin saatlerini sol kola, kadınların ise sağ kola takması gerektiğini duymuş olabilirsiniz. Bunun mantıklı ve pratik bir açıklaması vardır. Özellikle saatin sol kola takılmasının da tarihsel bir geçmişi mevcuttur.
İlgili 26 soru bulundu
Bilekliğinizi kendinizi rahat hissedeceğiniz bileğinize takabilirsiniz. Sağ elinizi daha sık kullanıyorsanız, sol bileğinize bilezik takmak daha rahat olabilir. Sağ bilek de sol elini daha sık kullanan kişiler için kolaylık sağlayabilir.
Bu tamamen sizin tercihiniz olacaktır ancak damat saati ne zaman takılır sorusunun ilk cevabı düğün olacaktır. Düğünde damatların aksesuarları kravat, düğme ya da mendil ve son olarak da saattir. Bu nedenle damatların öne çıkan parçaları da bunlar olur.
Bu dönemde kol saatleri ilk olarak sola takılmaya başlanmıştır. Bunun en önemli nedeni ise askerlerin silahlarını sağ el ile kullanmalarıdır. Saatin silah kullanımına engel olmaması için sol ele takılmasından dolayı kol saatlerinin esas yerinin sol kol olduğu bilinmektedir.
Sağ ve sol kola saat takılmasının herhangi bir kuralı veya zorunluluğu bulunmamaktadır. Kişi eğer solak ise bu durumda sağ bileğine saat ve bileklik aksesuarları kullanabilmektedirler. Sol kol saatler için tercih edilmesinin sebepleri arasında saate bakma eyleminin davranışsal kolaylığı olarak da kabul edilmektedir.
Saat, bilekte sıkıca durmalıdır. Eğer bilek boyunca bir santimetre ileri veya geri gidebiliyorsa saatin kayışını ayarlamalısınız. Ayrıca, saatinizin daha iyi korunması için de bu önemlidir.
1 Soru: Erkeğin içerisinde altından parçalar olan veya kordonu altından olan saat takması ve onunla namaz kılması caiz midir? Cevap: Birinci denileni takmak ve onunla namaz kılmak caizdir. Ama ikincisi caiz değildir.
Sağlık açısından herhangi bir sakıncası olmadığı için, yatarken takıp takmamak tamamen size kalmış bir seçimdir.
saatlerin ayar düğmeleri de saatin sağ tarafında bulunmasından mütevellit saatin koldan çıkarılmadan kolayca ayarlamabilmesi ve yine sağ el kullanılırken rahatça bakılabilmesi için sol kola takılır.
“Askerler kol saatini hangi kola taktılar?” sorusunun cevabını da sizlerle paylaşmadan geçmeyelim. Silahlarını sağ elinde tutan, sağ koluna dayayan askerler, hareketlerini kısıtlamamak için kol saatini sol kola takmayı tercih etmişlerdir. Tabi ki sol elini kullanan askerler de kol saatini sağ koluna takmışlardır.
Erkek veya kadın kol saati için genel olarak kabul edilen kural, saati baskın olmayan bileğinize takmanız gerektiğidir. Bu kurala göre; sağ elini kullananların çoğunun saatini sol koluna takması beklenir. Baskın olmayan bilek kuralının arkasındaki mantık, bu elin gün boyunca daha az kullanılmasına dayanır.
Lüks, gösteriş ve israfa düşülmedikçe çelik, demir veya metal saat takmakta bir sakınca yoktur.
Bileklik Takılması
Ancak toplumda yaygın olarak kabul edilen uygulama, bilekliği sol kol üzerinde takmaktır. Bunun nedeni, çoğu insanın sağ elini daha fazla kullanması ve sol bileğin daha fazla görünür olmasıdır.
Tek söz ya da söz ve nişanın beraber yapıldığı merasimlerde de yüzük her daim sağ el yüzük parmağına takılır. Söz yüzüğü kadın erkek fark etmeksizin sağ ele takılır. Evlilik ile beraber ise alyanslar sol ele takılır.
Sağ eldeki yüzük parmağı, geleneksel olarak nişan yüzüğünün takıldığı yerdir. Çiftler, nişanlanırken yüzükleri sağ ellerindeki yüzük parmağına takılır. Evlendikten sonra ise bu yüzük, sol ellerindeki yüzük parmağına geçer.
Günümüzde evlilik teklifi yapılırken tektaş yüzük verilip sağ el yüzük parmağına takılması, alyansın ise evlilik ile birlikte sağ elin yüzük parmağına takılması artık bir gelenek haline gelmiştir.
Fakat damada takı takılan bölgeler de vardır. Bu kapsamda yapılan uygulama, "gelinin tanıdıkları geline, damadın tanıdıkları ise damada takı takar" şeklindedir. Ayrıca gelinin damada, gelinin ailesinin de damada takı taktığına da şahit olursunuz. Düğünde damada takılan takıların başında saat ve kolye gelir.
Düğünde tekrar saat alınacaksa erkek nişan saatleri Casio erkek saat gibi sportif görünümde tercih edilir. Nişan erkek saat kız tarafından, nişan kadın saat erkek tarafından hediye olarak gelir ve tören sırasında takılır. Kadın ve erkek saati nişan ya da söz töreninde gelin-damat bohçası ile birlikte hediye edilir.
En temel anlamlardan bir tanesi “Seninle birlikte çok uzun bir yaşam geçirmek istiyorum.” demektir. Çünkü saat bizim anlarımızı takip eder, dakikalarımızı, saatlerimizi, günlerimizi bize gösterir. Adeta bir ayna gibidir ve bize zamanın ne kadar kıymetli olduğunu anlatır.
Böylece otel çalışanları, ortak alan ve restoran bölümünde misafirlerin hangi konseptte konakladıkları ve hangi olanaklara sahip oldukları bilgisine sahip olurlar.
Altın bileklik ile saatinizi aynı kolda takmayı tercih ediyorsanız, bilekliğinizin saatin önünde kalıp bileğinize doğru sallanmasına müsaade edin. Birkaç altın bileklik modelini birlikte kullanacağınız durumlarda, mümkünse saatin olmadığı sağ kolunuzu tercih edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri