Bunlar; Hipodrom, Ayasofya, Aya İrini, Küçük Ayasofya Camisi ve Topkapı Sarayı'nı içine alan Sultanahmet Kentsel Arkeolojik Sit Alanı; Süleymaniye Camisi ve çevresini içine alan Süleymaniye Koruma Alanı; Zeyrek Camisi ve çevresini içine alan Zeyrek Koruma Alanı ve İstanbul Kara Surları Koruma Alanı'nı içermektedir.
Dünyada iki kıta üzerine kurulu tek şehir olan İstanbul'un Dünya Miras Listesi'nde yer alan tarihi alanları Sultanahmet Arkeolojik Parkı, Süleymaniye Koruma Alanı, Zeyrek Koruma Alanı ile Kara Surları Koruma Alanı olmak üzere dört ana bölgeyle temsil edilmektedir.
İstanbul Tarihi Yerler
UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne 1985 yılında giren şehir 4 ana bölüm şeklinde listede yer almaktadır. (Hipodrom, Ayasofya, Aya İrini, Küçük Ayasofya Camisi ve Topkapı Sarayı'nı içine alan “Arkeolojik Park”.
İlgili 43 soru bulundu
UNESCO Dünya Miras Listesi, Dünya Miras Komitesi'nin üstün evrensel değere sahip olduğunu onayladığı kültürel, doğal ve karma miras alanlarını içermektedir. 869'u kültürel, 213'ü doğal ve 39'u karma olmak üzere 2020 yılı itibariyle güncel miras alanı sayısı 1121'dir.
Somut miraslara örnekler: 1- Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Topkapı Sarayı. 2- Evliya Çelebi tarafından kaleme alınan 10 ciltlik Seyahatname. 3- Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yaptırılan Burmalı Minare Cami ve Gevher Nesibe Hatun Darüşşifası.
UNESCO Dünya Mirası Listesi, UNESCO tarafından listelenen, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlerden her birine verilen addır.
Bu bağlamda, son yıllarda ''Afrika'' ve ''cinsiyet eşitliği'' konuları öncelik kazanmıştır. UNESCO'nun idari mekanizması Genel Konferans, Yürütme Kurulu ve Sekretarya olmak üzere üç ana yapıdan oluşmaktadır.
Bunlar; Hipodrom, Ayasofya, Aya İrini, Küçük Ayasofya Camisi ve Topkapı Sarayı'nı içine alan Sultanahmet Kentsel Arkeolojik Sit Alanı; Süleymaniye Camisi ve çevresini içine alan Süleymaniye Koruma Alanı; Zeyrek Camisi ve çevresini içine alan Zeyrek Koruma Alanı ve İstanbul Kara Surları Koruma Alanı'nı içermektedir.
Ayasofya, 1985 yılında Dünya Kültür Mirası listesine alındı.
UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydedilmeye hak kazanan değerleri açıkladı. Buna göre Türkiye'nin aday gösterdiği "Ahlat yöresindeki taş ustalığı geleneği" acil korunması gerekenler listesine yeni kayıt olarak eklendi.
UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'nde bulunan, tasarımı ve mimarisi ile ülkemizin önde gelen tarihî ve kültürel varlığı olan Sümela Manastırı'nın restorasyon çalışmalarını söz verdiğimiz tarihte tamamlayarak üçüncü ve son etabını açtık. Hayırlı olsun.
Kültürel miras alanlarının Dünya Miras Listesi'ne kaydedilebilmesi için Dünya Miras Komitesi'nin belirlediği (i-vi) seçim kriterlerinden en az birini karşılaması, özgünlük ve bütünlüğünün devam ediyor olması ve yönetim planına sahip olması gerekmektedir. Bunlar üstün evrensel değerin üç önemli yapı taşlarıdır.
Günümüzde 193 devlet tarafından onaylanan sözleşme, en fazla devletin taraf olduğu uluslararası belgeler arasındadır. Sadece Lihtenştayn, Nauru, Somali ve Tuvalu sözleşmenin tarafı değildir. 2021 yılı itibarıyla 167 ülkede 897'si kültürel, 218'i doğal ve 39'u karma olmak üzere listelenmiş 1.154 alan bulunmaktadır.
Dünya Miras Komitesi tarafından UNESCO Dünya Mirası Listesine alınan bu mirasların yanı sıra bir de bu listeye önerilmesi öngörülen ancak henüz adaylık süreçleri tamamlanmayan miraslardan oluşan Geçici Liste bulunmaktadır.
Dünyada toplam 163 ülkeden 1,031 kültürel veya doğal alan UNESCO Dünya listesinde yer alıyor. 1031 varlığın 802 tanesi kültürel, 197 tanesi doğal, 32 tanesi ise hem kültürel hem doğal varlıklar. Hem kültürel hem doğal varlıklara örnek olarak Türkiye'den Göreme'yi verebiliriz.
14.04.1982 tarih ve 2658 sayılı Kanunla katılmamız uygun bulunan bu Sözleşme, 23.05.1982 tarih ve 8/4788 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla onaylanarak, 14.02.1983 tarih ve 17959 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanmıştır.
Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1972 yılında yayımlanan Dünya Mirası Sözleşmesi'nin 11.4 maddesine uygun olarak Dünya Miras Komitesi tarafından Dünya Mirası Alanları'nı belirlemek ve yönetmek amacıyla derlenmiştir.
Kültürel miras dendiğinde akla insan yapımı eserler (tablolar, çizimler, baskılar, mozaikler, heykeller), tarihi anıtlar ve binaların yanı sıra arkeolojik alanlar gelir.
1,052 Dünya Mirası Alanının 814'ü kültürel, 203'ü doğal, 35'i karma özelliktedir. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri