1808 yılında doğa bilimci Georges Cuvier, bu hayvanın monitör kertenkeleleri ile benzerlik taşıyan ancak bugün var olan hiçbir hayvana benzemeyen, dev bir sucul kertenkele olduğu sonucuna varmıştır.
Mosasaur dinozorları bir deniz dinozorlarıdır ve zamanında Türkiye'de de yaşadığı tespit edilmiştir.
Bu zamana kadar dünya çapında 40-50 Mosasaur türü saptanmıstır. En küçük Mosasaur 3-3.5 metre boyunda iken en irisi ülkemizde de saptanan Mosasaurus hoffmanni 17.5 metre boyunda olup, yaklasık dinazorlardan Tyrannosaurus rex ile esit boyuttadır.
Hollanda Journal of Geosciences dergisinde 2005 yılında yapılan bir araştırmaya göre, mosasaurların yaşadığı ve yiyecek için bağımlı olduğu zengin deniz ekosistemleri, asteroit saldırısından sonra çöktü. Bu çöküş, tüm mosasaurların bir daha geri dönmemek üzere ölmesinesine neden oldu.
Mosasaur'lar, okyanuslardaki besin döngüsünün en üst seviyesinde bulu- nan y›rt›c›lar. Bal›klar, deniz kaplum- ba¤alar›, yumuflakçalar ve kabuklular› içeren etçil (karnivor) diyetlerinin en tan›d›k üyeleriyse, yengeçler ve fosil kabuklular olarak bilinen ammonitler.
İlgili 17 soru bulundu
Yapılan son tahminlere göre Spinosaurus bilinen bütün etçil dinozorlar içerisinde (Tyrannosaurus rex ve Giganotosaurus da dahil) en büyük olanıdır.
T. rex'lerin günümüzden 90-66 milyon yıl önce Geç Kretase Dönemi'nde, Kuzeybatı Amerika'da yaşadığı tahmin ediliyor. T. rex'ler etçil dinozorlardır.
Megalodon (Otodus megalodon), yaklaşık olarak 23 ila 3,6 milyon yıl önce Miyosen ve Pliyosen dönemlerinde yaşamış, soyu tükenmiş dev bir dik burunlu köpekbalığı türü.
Mosasaurus ("Maas Nehri kertenkelesi"), sucul pulluların soyu tükenmiş bir grubu olan mosasaurların tip cinsidir. Bundan yaklaşık 82 ila 66 milyon yıl öncesine tekabül eden Geç Kretase'nin Kampaniyen ve Maastrihtiyen dönemlerinde yaşamıştır.
1. Megalodon Köpek Balığı Yaşamış En Büyük Etçildir. Ulaşabildiği 21-22 metrelik boyu ve 60 tonu geçen ağırlığı ile Megalodon dünya tarihinin bilinen en büyük etçilidir. Günümüzde sperm balinaları daha büyük boyutlara ulaşmaktadır fakat muhtemelen Megalodon çok daha ağırdır.
T. rex, yaklaşık 1,5 metrelik kafatası ve güçlü dişleri ile avını güçlü ısırıklarla delebiliyordu, türün fosil kayıtlarına dayanarak ortalama 12 metre uzunluğa ve 4,5 metre yüksekliğe sahip olduğu belirlenmiştir.
Bu dinozorun tarih boyunca dünya üzerindeki en güçlü çene yapısı ve ısırma gücüne sahip canlı olduğu anlaşıldı. Araştırmacıların iskeletinden yola çıkarak ısırma gücünü ölçtükleri dinozorun bir ısırmada tam 6 ton bastığı görüldü.
Spinosaurus'un daha kuvvetli olma ihtimali çok daha yüksek çünkü hem boy hem ağırlık olarak T-rex'ten büyük. Gelişmiş bir Spinosaurus, 16 metre uzunluğa ve 20 tona yakın ağırlığa sahipti.
Timurlengia euotica ismi verilen bu dinozor özellikle küçük boyutlarıyla dikkat çekiyor. Ortalama bir at büyüklüğünde olduğu tahmin edilen Timurlengia'yı hemcinslerinden ayıran en büyük özelliği ise zekası.
En eski dinozorlar
İlk bulunan dinozor fosilleri arasında, Saurischia (kertenkele kalçalı dinozor), Saturnalia (225-232 milyon yıl önce), Herrerasaurus (220-230 milyon yıl önce), Staurikosaurus (muhtemelen 225-230 milyon yıl önce), Eoraptor (220-230 milyon yıl önce), Alwalkeria (220-230 milyon yıl) yer alır.
Yeni araştırmaya göre genellikle dinozorların yalnız kralı olarak düşünülen Tyrannosaurus rex, aslında kurtlar gibi ekipler halinde avlanmaya yatkın, sosyal bir etobur olabilir.
Bu dinozor cinsinin ortalama uzunluğunun, yaklaşık 13 metre olarak düşünülmektedir. Ağırlığı konusunda ise eksik iskeleti nedeniyle tam bir ortak noktaya varılamamıştır. Kafatası boyutu ve ağırlık arasında kurulan deneysel formüllerle 13 ton kadar geldiği ileri sürülmektedir.
Kahramanmaraş'ta köpekbalığının atası olarak bilinen 20 milyon yıllık olduğu megalodon dişine rastlandı. Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, köpekbalığının atası olarak bilinen ve yaklaşık 20 milyon yıllık olduğu değerlendirilen megalodon dişi bulundu.
Büyük camgöz (Cetorhinus maximus), dünyanın en büyük balığı olan balina köpek balığından sonra gelen, dünyanın en büyük 2. balığıdır. 10 metre uzunluğa ve 3 ton ağırlığa ulaşabilir.
Türkiye üç denizin derin sularıyla çevrilidir: Akdeniz, Karadeniz ve Karadeniz.Ege Denizi. Ve evet, köpek balıkları var ; Aslında, Türkiye sularında yüzen 50'den fazla köpekbalığı türü var, bunların arasında çekiç kafalılar ve kötü şöhretli büyük beyaz köpekbalıkları da var.
Stegosaurus (anlamı: "çatı kertenkelesi"), Stegosauridae familyasından Geç Jura döneminde (155-145 myö) Kuzey Amerika ve Avrupa'da yaşamış, bir kuş kalçalı dinozordur. Sırt levhaları ve kuyruk dikenleriyle ünlüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri