Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Velayeti Evlilik birliği içinde veya dışında olduğuna bakılmaksızın çocuğun anne ile soybağı garanti altındadır. Evlilik dışı doğumlarda velayet hakkı da yalnızca annede olur. Evlilik birliğinin sona ermesinin ardından doğan çocukların velayeti Türk Medeni Kanunu'nda açıkça belirtilmiştir.
Bu maddeye göre; “Ana ve baba evli değilse velâyet anaya aittir. Ana küçük, kısıtlı veya ölmüş ya da velâyet kendisinden alınmışsa hâkim, çocuğun menfaatine göre, vasi atar veya velâyeti babaya verir.” Yani çocuğun doğması annesi ile arasındaki soybağının kurulması için yeterlidir.
Evlilik birliği dışında dünyaya gelmiş olan çocuğun soyadı ananın soyadını, eğer baba ile soybağı kurulmuşsa babanın soyadını alır.
Türk Ceza Kanunu'nun 231. maddesinin ilk fıkrasında belirtilmiş olduğu üzere çocuğun soybağını değiştiren veya gizleyen kişi cezalandırılacaktır. Söz konusu suçu işleyecek olan kişiler anne ve babadır. Anne ve baba bilerek ve isteyerek çocuğun başkası üzerine kaydını gerçekleştirmiş, söz konusu suçu işlemiş olacaktır.
Yani yeni düzenlemeye göre çocuk evlilik dışı dünyaya gelmiş ve baba olarak bir kimse ile arasında soy bağı kurulmamış ise, anne tarafından verilen isim, çocuğun nüfus cüzdanında baba hanesine yazılır ve kendisi ile soy bağı kurulan anne çocuğun velayet hakkına sahip olur.
İlgili 28 soru bulundu
Çocuğun adını ana ve babası koyar (TMK m. 339/5).
Evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi veya evlilik birliğine ilişkin önemli bir konuda uyuşmazlığa düşülmesi hâlinde, eşler ayrı ayrı veya birlikte hâkimin müdahalesini isteyebilirler.
Evlilik içinde doğan çocuklar, babalarının nüfusta kayıtlı oldukları haneye baba soyadıyla; evlilik dışında doğan çocuklar anasının bekarlık hanesine, anasının bekarlık soyadı ve bildirilen baba adıyla; tanınan veya babalığına hükmedilen çocuklar baba hanesi baba soyadı ile tescil edilirler.
Veled-i Zina, zina ürünü çocuk.
Evlilik dışı doğmuş çocuk. Evlilik içinde doğan çocuğu "sahih nesepli", evlilik dışı doğana ise "gayrı sahih nesepli" denir. Nesep bir kimsenin soy ve hısımlık bakım, kendi soyu ile olan kan bağını ifade eder.
Kuranı kerim ve masumlardan (a.s.) gelen rivayetlerde beyan edilen şu ki; gayri meşru yollardan doğan çocuklar, hayatını, kerametini, öğretim ve eğitimini sınırlandırmadan bazı toplumsal meziyetlerden mahrum bırakılıyor.
2.EVLİLİK DIŞI OLAN ÇOCUĞA NAFAKA
Evlilik dışı olan çocuğa nafaka talep etmek için, yani annenin, babadan nafaka isteyebilmesi için, baba ile çocuklar arasında soy bağının kurulmuş olması gerekir. Çocuğun baba ile aradaki soybağı babanın anayla evlenmesi, tanıma veya hakim kararı ile gerçekleşir.
Evlilik dışı çocuğun nüfusa kaydedilmesi için annenin nüfus cüzdanı aslı ve hastane doğum belgesinin bulunması gerekmektedir. Eğer babanın nüfusuna kaydedilecekse, baba çocuğu noter senedi ile tanımışsa tanıma senedinin aslının olması gerekmektedir.
Çocuk ile baba arasında soybağı ilişkisinin kurulmaması halinde çocuk annenin soyadını alacaktır. Evlilik dışı doğan çocuk ile baba arasındaki soybağı ilişkisinin babanın kendi rızası ile gerçekleştirdiği tanıma işlemi ile kurulması halinde evlilik dışı doğan çocuk babasının soyadını alır.
Türk Medeni Kanunu'nun 321'inci maddesine göre “Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin soyadını taşır.” Bu hüküm gereği çocuk aile birliği içinde aile soyadı olarak babanın soyadını taşır.
Evlilik dışı ve diğer gayr-i meşru ilişkiler sonucu oluşan cenin alınabilir mi? Cevap: Böyle bir ilişkiden meydana gelen çocuğun suçu ve günahı yoktur, öldürülmeyi hak etmez.
Resmi Nikah Olmadan Dini Nikah Kıymak Suç Mu? TCK'nın 237. maddesinde resmi nikahın olmaması halinde dini nikahın yapılması suç sayılmıştır. Buna rağmen işlem yapan görevlilere ceza verilmektedir. Dini nikahsız birlikte olmak istemeyen çiftlerin bu ayrıntıya dikkat etmeleri gerekiyor.
Yasaca öngörülen Analık Sigortası Priminin ödenmesi durumunda analık yardımından yararlanmanız mümkündür. Yasanın hiç bir yerinde bu ödeme medeni duruma göre farklılık göstermemektedir.
Zinadan doğan çocuk cennete girebilir çünkü bu onun tercihi ve sonuç olarak günahı değildir...
Buna göre tevbe zina günahından yapılmalıdır. Zina (nikah olmaksızın cinsel ilişki) henüz başlamamışsa, dokunma temas etme, avrete caiz olmayan bir surette bakma günahı kazanılmış olur. Bütün bu günahlar her iki tarafın rızasıyla ise her iki atarf ta bu günahlardan tevbe etmelidirler.
Zina ettiği kadının annesi ve kızıyla nikâhlanmak haram olmaz. Aynı şekilde, ayet ve varit olan habere göre, kadının da zina ettiği erkeğin oğlu veya babasıyla nikâhlanması caizdir.
İslam dininde en büyük günahlardan biridir zina yapmak. Hatta ayette "Zina etmeyin" denilmemiş "Zinaya yaklaşmayın" denilmiştir. Veledi zina terimi de zina ile ilgili olarak bu zinadan dolayı doğmuş olan çocuk demektir. Yani evlilik dışı doğan çocuktur.
Yenidoğan bebeğin kimliğini anne ve babadan birisi nüfus cüzdanı ile beraber herhangi bir nüfus müdürlüğüne başvurarak çıkarabilir.
Tanıma için tam ehliyetli olma koşulu aranmamaktadır. Dolayısıyla tanıyanın küçük veya kısıtlı olması tanımayı engellemez. Küçük veya kısıtlının, veli ya da vasisinden onayı ile tanıma işlemini gerçekleştirebilir.
Ök sözcüğü "bağ, ip, ana" anlamlarına gelir. Zamanla anlam genişlemesine uğrayarak önce göbek bağı sonra da anne ve baba (ebeveyn) anlamında da kullanılmaya başlanmıştır. Ök sözcüğü Türkçenin bazı ağızlarında öksüz ile eş anlamlı olarak kullanılır. Yetim kelimesi ise Arapça yet'm (tek başına, eşsiz) sözcüğünden gelir.
On beş yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf yer almaz. Ancak başvuran tarafından talep edilmesi halinde her yaş grubundaki çocukların kimlik kartı fotoğraflı olarak düzenlenir.
Çocuk evlilik dışı veya boşanmadan 300 gün sonra doğmuşsa ve baba çocuğu tanımamışsa, babalık davası açmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri