Bu gün evlilik öncesinde yaptırılan testler; Hepatit C taraması için : Anti HCV Testi. Sfilis (Frengi) için : VDRL Testi. Kan Grubu Analizi ve Hemogram(Tam Kan Sayımı) Testleri.
Evlenecek çiftlerde yapılacak hemogram denilen kan analizi testi ile ciddi bir anemi (kansızlık) ve/veya kan uyuşmazliği durumu anlaşılmaktadır. Bu testle de ülkemizde sıklıkla görülen genetik bir kan hastalığı olan Talasemi (Akdeniz anemisi) hastalığı olup olmadığına da bakılabilir.
Öncelikle üç tüp kan alınır ve ardından kişilere akciğer filmi çekilir. Sonuçlar çıktığında herhangi bir olumsuz durumla karşılaşılmazsa, kişilerin evlilik için bir engelinin olmadığına dair rapor verilebilir. Bu raporda kişilerin kimlik bilgileri, fotoğrafları, ikametgâh bilgileri yer almaktadır.
Evlilik öncesi tarama testleri Türk Medeni Kanunu'nun evlenecek çiftlerden yasal zorunluluk olarak talep ettiği evlilik öncesi yapılan testlerdir, çiftlerin bazı bulaşıcı ya da kalıtsal hastalıklara sahip olup olmadıklarına dair bilgi edinmelerini sağlar.
Nikah işlemleri için gerekli olan sağlık raporunda genellikle kan tahlili ve akciğer filmi istenmektedir. Kan testleri ile beraber kan grubu belirlenir ve hepatit, frengi ve AIDFS gibi hastalıkların var olup olmadığı kontrol edilir.
İlgili 28 soru bulundu
Bu gün evlilik öncesinde yaptırılan testler;
Hepatit B taraması için :HbsAg Testi. Hepatit C taraması için : Anti HCV Testi. Sfilis (Frengi) için : VDRL Testi.
Evlenmeden Önce Kızlık Zarı Muayenesi Yapılır Mı
Kızlık zarı muayenesinin hiçbir yasal dayanağı yoktur ve kişi ancak kendi isteği ile yaptırabilir. 18 yaşından büyük her kadın özel kliniklerde bu muayeneyi yaptırabilir. Reşit olmayanlar ise velileriyle birlikte bu işlemi yaptırabilir.
Evlenemez raporu kimlere verilir konusu, evlenmeden önce yapılan tetkikler sonucu verilebilecek kararı ifade eder. Bu raporun hayati bir önemi vardır. Evlenmek isteyen bireylerin ve akabinde çocuk sahibi olmak isteyen bireylerin bu rapora sahip olması gerekir.
Nikâh için sağlık raporu raporun alındığı sağlık merkezinin yoğunluğuna göre farklı süreçlerde alınabilir. Fakat bu süreç genel olarak 24 saat içerisinde alınabilir.
Evlilik için sağlık raporunun aç veya tok karnına alınmasında sakınca yoktur. Fakat bazı tetkiklerde daha şeffaf bir şekilde netice elde edilmesi açısından mümkünse testlerin aç karnına yaptırılması daha uygundur.
4-Sarı kapaklı tüp-Biyokimya (Jelli serum ayırma tüpü)
Hormon ,mikrobiyoloji ve biyokimya testlerinde kullanılır.
Düğünlerin oturma düzeni, maske, mesafe ve temizlik kuralları ile nikah merasimi şeklinde en fazla bir saat süre içerisinde gerçekleştirilmesi, Ayrıca 30.07.2020 tarih ve 12682 sayılı Genelgemiz çerçevesinde toplu taziye yapılmamasına ilişkin hükümlerin eksiksiz uygulanması, sürdürülecektir.
HBsAg taşıyan kişilerin evlenmesinde sakınca var mıdır? Hepatit B taşıyıcılığı evliliği belirleyici resmi muamele olan nikâh işlemine engel değildir. Evlenecek kişilerin birbirlerine ait sağlık sorunlarını özellikle evliliğin bir parçası olan ve cinsel ilişki ile bulaşabilen sağlık sorunlarını bilmeye hakkı vardır.
Kan uyuşmazlığı, kan grubuyla değil, kandaki Rh faktörü ile ilgilidir. Yalnızca kadının Rh negatif, erkeğin Rh pozitif olduğu durumlarda oluşabilir. Uyuşmazlığın olması evliliğe engel değildir ancak düşük ve doğumlarda kadının veya doğacak çocuğun zarar görmemesi için önlem alınmasını gerektirir.
Kendileriyle evlenilmesi haram olan kadınlar şunlardır: Anne, anne veya baba tarafından olan büyük anneler, kız, oğlan ve kızın çocukları yani torunlar, kız kardeş, kız ve erkek kardeşin kızları, hala, teyze, eşin annesi, kendisiyle birleşilen eşin başka kocasından olan kızı, oğlun eşi, evlilikleri devam ettiği sürece ...
Önce kadına, sonra erkeğe üçer defa "bu kadını/erkeği kabul ettin mi" diye sorar. Şahitlerin huzurunda bu nikahı gerçekleştirir. Nikahtan sonra nikah duasını okuyarak töreni sonlandırır.
Kızlık zarı dikimi e devlette görünür değildir. Maksimum güvenlik ve gizlilik içerisinde yapıldığı için kimse sizin bu işlemi yaptırdığınızı öğrenemez. Bunun yanı sıra farklı kurumlarla da bu işlem ve detayları paylaşılamaz.
Tutulan kızlık zarı ile ilgili rapor usulüne uygun olarak adli birimlere iletilir, rapor aileye verilmez.
Kızlık zarı bozulması ancak bir jinekolog tarafından muayene edilerek anlaşılabilir. Bunun dışında kadının kendisinin zarı görebilmesi veya dışarıdan birinin bakarak anlaması mümkün değildir. Cinsel ilişki sonrası kanama ve ağrı olup olması kızlık zarının bozulması konusunda bilgi vermemektedir.
Evlilik öncesi jinekolojik kontrol, mevcut bir hastalığın vs. erken teşhisini sağlayarak fayda sağlar. Ayrıca her kadının yılda bir jinekolojik muayene yaptırması da gereklidir.
Rutin Biokimya : Kan şekeri, Kolesteroller, karaciğer, böbrek testleri, elektrolitler, vs... İdrar strip ile bakılmaktadır. Portör Muayenesi sistemden kaldırılmıştır. Aile Sağlığı Merkezinde Röntgen, Ultrasonografi, MR, Bilgisayarlı Tomografi, Endoskopi, ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri