Kişi bir işin, evliliğin veya kendi ile ilgili herhangi bir şey için istihare namazı kılabilir. İstihare namazı iki rekattır. Ancak istihareye yatmak için yapılması gereken belli başlı şeyler vardır. Öncelikle istihare namazı kılınmalı ardından istihare duası okunmalı ve abdest alınarak kıbleye yönelerek yatılmalıdır.
Değerli kardeşimiz, İlerde ne olacağını ancak Allah bilir. Bu bakımdan istihare ile insan kiminle evleneceğini öğrenemez.
İstihâre, bir kimsenin yapmak istediği bir şeyin kendisi için hayırlı olup olmayacağı konusunda bir işarete kavuşmak maksadıyla yatmadan önce iki rek'at namaz kılarak Allah'a dua etmesidir.
İstihare namazı geleceği görmek için kılınan bir namaz değildir. Toplum arasında bu şekilde yaygınlaşmıştır ancak gerçek anlamda bunun için kılındığı söylenemez. Nitekim namaz kılındıktan sonra, hayırlı olup olmayacağı üzerine kılınan işin aşikar şekilde rüyada görülemez.
Bir de istihare bağlayıcı değil.
İlle de görülen işarete göre hareket edilecek diye bir mecburiyet yoktur. İstişareye gelince; ehil kimselerin meseleyi enine boyuna konuşup düşünmeleri sonunda vardıkları bir sonuç var. Bu sonuç hem aklın, hem mantığın, hem de ilmin icabı olacak seviyede olur.
İlgili 38 soru bulundu
İhtiyaç varsa konuşulabilir. Aslında her zaman, yatsı namazını kıldıktan sonra, ihtiyaç olmadıkça konuşmamak müstehabdır, iyi olur. İstihareden sonra, abdestli olarak, kıbleye dönüp yatılır. Rüya görse de, görmese de, 7 gün istihareye devam edilir.
İstihare usulüne uygun olarak ve istihare edilecek mubah konularda yapıldıysa olumsuz çıkarsa o işten sarfı nazar etmeniz uygundur. Rüyaya yatmak, ya da başkasının sizin adınıza rüyaya yatması istişare bağlamında mütalaa edilebilir. Ama istihare sünnetinde yeri yoktur.
Namaz kılındıktan sonra istihare duası okunur ve ardından kıbleye doğru bir şekilde yatılır. Rüyada beyaz veya yeşil renkler görünürse o işin kişiye hayırlı olacağı, siyah ve kırmızı renkler görülürse işin şer olduğu anlamına gelmektedir. Şer olandan kaçınmak gereklidir.
Ancak istihareye yatmak için yapılması gereken belli başlı şeyler vardır. Öncelikle istihare namazı kılınmalı ardından istihare duası okunmalı ve abdest alınarak kıbleye yönelerek yatılmalıdır.
İstihare namazının kılınmadığı bazı durumların varlığı söz konusudur. Bunlar; ibadet ve iyilik yaparak sevap işlemek gibi hayırlı olan, haram ve günah işlemek gibi kötü olduğu kesin olarak bilinen şeyler için istihâre namazı kılınmaz.
Buna göre istihârenin sonucunda insanın içine ferahlık, genişlik ve iç huzuru gelirse o işi yapması, sıkıntı, huzursuzluk ve darlık hali doğarsa yapmaması daha hayırlı görülmüştür.
İSTİHAREDE BEYAZ GÖRMEK
İstihare rüyasından beyaz görülen objelerin tamamı yapılacak olan her işin hayırlara vesile olacağına işarettir. Bu anlamda istihare rüya yorumcularının çoğu, beyaz renk görülmesi konusunda bu rüyanın kişi açısından bütün hayırlı işlerinin olacağına delalet ettiğini savunur.
Namazı kıldıktan sonra Peygamberimiz (asm)'den rivayet edilen şu duâ okunur: "Allâhümme estehiruke bi ilmike ve estakdiruke bi kudretike ve es'elüke min fadlike'l-azim.
Kader, herkesin kendi iradesiyle ne yapacağını, kiminle evleneceğini, Cenab-ı Hakk'ın, ezelî ilmiyle önceden bilmesi demektir. Zorla yaptırması demek değildir. Biz, kiminle evlenmeye karar vermişsek, o bizim kaderimiz oluyor. Allahü teâlâ, olacak her şeyi bilir.
Rüyayı gören kişi gerçekten evlenmeyi düşündüğü bir dönemin içerisinde ise birlikte olduğu kişiyle en kısa zaman içinde evleneceğine dair yorumlanmaktadır. Rüya sahibi evleneceği kişiyi rüyasında görürse, yakın bir zaman içerisinde rüya sahibine bir kısmet çıkacağına dair yorumlanır.
b)Evleneceğiniz kişinin fiziksel özelliklerini benimsemiş, beğenmiş olmalısınız. Fiziksel görünüm tüm dünyada, erkeklerin vazgeçilmez önceliği olarak ön plana çıkmaktadır. c)Güvenilirlik, dürüstlük, saygı, hoşgörü, sevecenlik, iyi niyet, sabır, öfke kontrolü gibi kişilik özelliklerini mutlaka dikkate almalısınız.
- İstihare namazı kılınır ve duası yapılır. İhtiyaç olmaması halinde konuşulmadan abdestli olarak kıbleye dönüp yatılmalıdır. - Rüya görseniz de görmeseniz de 7 gün boyunca istihareye devam edilir. - Rüyada beyaz veya yeşil renk görmek hayra, siyah veya kırmızı renk görmek ise şerre alamet edilir.
İstihare namazını bitirdikten sonra istihare duası okunur. Arapçası okunan istihare duasının yanı sıra Türkçesi de okunabilir. Namazı bitirip secdeden kalkmadan Türkçe meali de okunup, kıbleye dönerek uyunur.
Ama başkası adına istihareye yatılması diye bir uygulama Peygamberimizin zamanında ve sahabe döneminde yoktu. Daha sonra bazı tasavvuf ehli arasında yaygınlaşmıştır. Bunun yerine en isabetli olanı, kişinin kendisinin bu sünneti yapması ve Allah'tan bizzat kendisinin dilekte bulunmasıdır.
İstihare Duası
Kılınan iki rekat namazın ardından şu dua okunur: Allâhumme estehiruke bi ilmike ve estakdiruke bi kudretike ve es'eluke min fadlike'l-azim. Fe inneke takdiru ve lâ akdiru ve ta'lemu ve lâ a'lemu ve ente allâmu'l guyûb.
İstihare namazının belli bir vakti bulunmamaktadır. Yatağa girip uyumadan önce kılınır ve uykuya yatılır. Kişi istihare namazı için abdest alır.
Siyah renk: Diğer zamanlarda görülen rüyalarda olduğu gibi istihare rüyasında da siyah renk görmek hayırlı olarak tabir edilmektedir. Bir kişi niyetine yatılmış ise asalete ve soyluluğa, bir işe niyet edilerek yatılmış ise zenginliğe yorumlanmaktadır.
Mâlikî ve Şâfiî mezheplerine göre herhangi bir namazdan sonra da söz konusu duanın okunması câizdir. Hanbelîler'in dışında kalan üç mezhebe göre istihâre namazını kılmak mümkün değilse sadece dua ile de yetinilebilir.
"Niyet ettim Allah rızası için İstihâre Namazı kılmaya" söyleyerek niyet edilir. "Allahu Ekber" dedikten sonra namaza başlanır.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler. Tefsir, hadis ve fıkıh eserlerini okuyup inceleyebilirler (bkz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri