Evlilik İzni Kaç Kez Kullanılabilir? Çalışanın birden fazla evlilik yapması durumunda, evlilik izni hakkı her evlilikte geçerlidir. Evlilik izni, yapılan her evlilik için yalnızca bir kez kullanılabilir.
Evlilik izni 5 gün oldu iddiaları gerçeği yansıtmazken, 2023 yılında evlilik izni sürelerinde herhangi bir değişikliğe gidilmemiş olup, kamu çalışanı memurlar için 7 gün, özel sektör çalışanları için ise 3 gün yasal izin hakkı devam etmektedir.
Gelelim özel sektör evlilik iznine… 4857 Sayılı İş Kanunu'na göre özel sektörde çalışan kişiler “işçi” olarak kabul ediliyor ve kanunda işçilerin evlilik izinleri 3 gün olarak belirtiliyor. İşçilerin evlilik izinleri, iş sözleşmelerinde düzenlenerek artırılabiliyor ancak düşürülemiyor.
İşçiler için yani özel sektörde çalışanlar için evlilik izni 4857 sayılı İş Kanununun 2. ek madddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre çalışana 3 günlük mazeret izni (evlilik izni) tanınmıştır. Ayrıca evlilik izni, Kanun'da “gün” olarak belirtilmiştir fakat uygulamada iş günü olarak kabul edilmektedir.
Düğün izni gibi farklı adlarla da anılan evlilik izni, bir çalışanın evlenmesi durumunda kullanabileceği yasal mazeret iznidir. Ayrıca yasa, düğün iznini “ücretli izin” kategorisine almıştır. Yani işveren tarafından izin nedeniyle maaş kesintisi yapılamaz.
İlgili 27 soru bulundu
Evlilik iznini talep edecek olan işçinin öncelikle nikah tarihi alması gerekmektedir. Nikah tarihini gösterir belgenin işverene ibrazı gerekir. İznin kullanılması için nikah tarihi veya düğün tarihi esas alınabilecektir. Bu tarihlerin hemen sonrasında 3 gün olarak belirlenen evlilik izni kullanılabilecektir.
Özel sektör çalışanı için evlilik izni ise 4857 sayılı İş Kanunu ek madde 2'de düzenlenmiş ve buna göre 3 günlük mazeret izni (evlilik izni) tanınmıştır. Evlilik izni, Kanun'da "gün" olarak belirtilmiş olmasına rağmen uygulamada iş günü olarak kabul edilmektedir.
Evlilik izni için 1 yıl çalışmak şart mı? Çalışanın yıllık izne hak kazanması için iş yerinde en az bir yıl süreyle çalışması gerekiyor. Ancak mazeret izni kategorisine giren evlilik izninde böyle bir koşul bulunmuyor.
Evlilik izni yıllık izinden düşer mi? Evlilik izni, yasal olarak verilen ve yıllık izinden hariç olarak tutulan ücretli bir izin türüdür. Bu nedenle yıllık izin sürelerinden evlilik için alınan izin süreleri düşülmez.
İş Yasası'na göre evlilik halinde 3 günlük ücretli mazeret izni hakkı var. Ancak bu izin sadece resmi nikâh halinde kullanılabilen bir izin. İş Yasası, bunun dışında söz, nişan, kına, düğün gibi haller için ayrıca bir izin öngörmüyor.
Mazeret izni olarak belirlenen evlilik izni, nikahtan önce kullanılamaz. Yani nikah ile birlikte bu izin başlar. Ayrıca bu izinler için iş günü değil normal gün hesabı yapılır. Yani haftasonu veya resmi tatile denk gelen günler izne eklenmez, izin süresinden sayılır.
4857 sayılı İş Kanunu'na göre evlilik izni asgari 3 gün olarak belirlenmiştir. Ancak, işveren ile çalışan arasında imzalanan iş sözleşmesinde bu süre değiştirilebilir. Örneğin, iş sözleşmesinde evlilik için 5 günlük izin belirlenmişse, çalışan nikahı takiben bu 5 günlük izni kullanabilir.
Nikâh için gün alınmasından önce evlililk izni kullanılması mümkün değildir. Evlilik izni evliliğin gerçekleştiği süreçte kullanılabileceği gibi evlilik sonrasında da kullanılabilmektedir.
Evlilik izni 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104. maddesine istinaden kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde memura 7 gün verilir. Bu süre resmi nikah tarihinden veya nikah düğün farklı olması halinde memurun tercihi göz önünde bulundurulup ya nikah ya da düğün tarihinden itibaren başlatılır.
4857 Sayılı İş Kanunu maddesiyle belirlenmiştir. 4857 Sayılı İş Kanunu'nun Ek Madde 2'de “İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde ise beş gün ücretli izin verilir.” şeklinde düzenlenmiştir.
Hukukumuzda düğün yapmak için kimseden izin almaya gerek yoktur.
Evlilik izni, mazeret izni olup kullanılmadığı takdirde yıllık ücretli izinde olduğu gibi ücrete dönüşmez. Evlilik izni, işçilere evlilikleri nedeniyle belirli bir süre izin verilmesidir. İşçi, evlenmesi halinde evlilik izni kullanarak işyerindeki işine bir kaç gün ara verebilir.
Evlilik izni kullanmak isteyen çalışanın öncelikle nikâh tarihi alması ve iş yerindeki ilgili birime nikâh tarihini gösteren belgeyi iletmesi gerekmektedir. Bazı kurumlarda sözlü yapılan evlilik izni bildirimi yeterli olurken, bazılarında ise sözlü bildirim haricinde evlilik izni dilekçesi de talep edilebilmektedir.
Ancak İçişleri Bakanlığı bu tarihte belgenin kaldırılması için genelge yayınladı. Bu genelgede artık çiftlerin, izin belgesine gerek olmadan, müracaatlarını herhangi bir evlendirme memurluğuna yapabileceği belirtildi. Uygulamaya yeni geçilmesi nedeniyle izin belgesi şartı belediyeden belediyeye değişiklik gösteriyor.
EVLİLİK YILDÖNÜMLERİNDE İZİN
Personel, 657 sayılı "Devlet Memurları Kanunu"nda düzenlenen mazeret izninin bir gününü yetkili amirlerin izniyle evlilik yıldönümlerinde kullanabilecek. Mesleğe yeni başlayan ya da atama ve yer değiştirme sonucu yeni bir ilde görevlendirilen personel, oryantasyon eğitimine tabi tutulacak.
Eğer taşınma işlemleri şehir içinde gerçekleştiriliyorsa bu süre 2 gündür. Fakat şehirlerarası taşınma işlemlerinde 15 günlük bir sürenin bulunduğunu belirtmek mümkündür. Taşınma izni kaç gün 2024 kapsamında, çalışanlar kendilerine verilen süre içinde işlemlerini gerçekleştirme hakkına sahiptir.
İzin Tipi satırında, “Yıllık İzin”, “Evlenme İzni”, “Ölüm İzni”, “Yeni İş Arama İzni”, kayıtlarında Eksik gün uygulansın kutucuğunu işaretlemiyoruz. Belirtilen bu izin tiplerindeki kayıtlar, Puantaj ekranında Ücretli izin satırında görülecektir.
İşverenden taşınma izni alabilen bir çalışan ev taşımak için ancak 2 gün izin alabiliyor. Ücretli ya da ücretsiz olması da işverene kalmış bir karardır. Eğer taşınma şehir içi olacak ise 2 gün şehirler arası ise nakliye işlemleri için 15 günlük izin süresi verilmektedir.
Bu evlenme izni sadece kişinin kendisinin evlenmesi durumunda söz konusu olabilir. Buna göre kişi bu izni kardeşi, çocuğu, annesi, babası vb. yakınlarının evlenmesi halinde talep edemez.
Ölüm izni kaç gün sorusu çalışanların niteliğine göre değişir. Ölüm izni memurlar için 7 gündür. İşçiler için ise ölüm izni 3 gündür. TSK çalışanlarına verilen ölüm izni ise 10 gündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri