Kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde iş sözleşmesini feshetmesi ve kıdem tazminatını işverenden talep etmesi gerekir. Aksi durumda kadın işçi bu haktan yararlanamaz. Kadın işçinin bu haktan yararlanabilmesi için iş sözleşmesinin devam ediyor olması şarttır.
Evlilik nedeniyle iş sözleşmesini bir yıllık zaman içinde fesheden kadın çalışana halen yürürlükte olan 1475 sayılı iş yasasının (Md. 14) hükmü gereğince işveren tarafından kıdem tazminatı ödenmesi gerekir.
İşveren kadın işçinin bu hakkını ödemezse eğer, kanuni süreç başlatılabilir. Burada bilinmesi gereken en önemli detaylardan biri de; İş kanunları gerekliliğince kıdem tazminatını alamayan işçi, dava açmadan önce arabuluculuk sistemine başvurmalıdır.
Evlilik Tazminatı Nasıl Alınır. Kadın işçinin evlenmesi halinde, 1475 sayılı İş Kanunun 14'üncü maddesine göre evlilikte tazminat alabilmesi için aranan koşullar şöyle: Aynı işverene bağlı olarak en az 1 yıl çalışması
4857 sayılı İş Kanununun 120 nci maddesi yollamasıyla, halen yürürlükte olan 1475 sayılı Yasanın 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında, bayan işçinin evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde evlilik sebebiyle kıdem tazminatına hak kazanabilecek şekilde feshedebileceği hükme bağlanmıştır.
İlgili 43 soru bulundu
Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.” Yani evlenen kadın işçi, evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde evliliğini gösterir belge ile işyerine başvurursa ve kıdem tazminatı için yeterli hizmet süresi var ise işveren, kıdem tazminatını ödemek zorundadır.
EVLİLİK NEDENİYLE KIDEM TAZMİNATI HAKKINI KULLANMADA YASAL SÜRE. Evlilik nedeniyle işten ayrılan ve kıdem tazminatı hakkını talep etmek isteyen işçi, bu talebini resmi nikâhın kıyıldığı tarihten itibaren en geç 1 yıl içerisinde işverene yöneltmelidir. Bu bir yıllık süre zamanaşımı süresidir.
Evlilik nedeniyle iş sözleşmesini sona erdirmek isteyen kadın işçinin, kıdem tazminatına hak kazanması için iş sözleşmesinin son bulduğu tarihte, çalışılmış süreleri toplamının 1 yılı geçmiş olması gerekir. Aksi halde kıdem tazminatı ödenmez.
O halde evlilik tazminatı alabilmenin şartları şunlardır; Geçerli bir iş sözleşmesinin bulunması gerekir. İşçi, işyerinde çalışma süresi en az 1 yıl olmalıdır. İş sözleşmesi evlilik nedeni ile feshedilmiş olmalıdır.
“Evlilik sebebiyle işten ayrılma kaç gün önceden bildirilmeli?” konusunda gereken özeni göstermelisiniz. İşten ayrılma sürecinizi bildirirken çalışma sürenizi göz önünde bulundurmanız gerekir. Evlilik sebebiyle işten ayrılma ihbar süresi 6 aydan daha az süreyle çalışan biri için 2 haftadır.
1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. Maddesi'ne göre evlilik tazminatı, kadın işçi evlendikten sonra 1 sene içinde işten ayrılırsa işveren tarafından ödenen bir tazminat türüdür. Çalışanın o işyerinde çalıştığı her bir sene karşılığında, 30 günlük son brüt ücret tutarında tazminat ödenir.
Kıdem tazminatını alamayan ancak anlaşma da sağlayamayan işçi Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri'nin şikayet masalarına başvurmalıdır. İŞKUR tarafından başvuru incelenir ve işçi ve işveren uzlaştırılmaya çalışılır. Bu durumdan her zaman sonuç çıkmayabilir. Ancak mahkemede delil olarak kullanılabilir.
Çalışan kadınların evlilik nedeni ile kıdem tazminatı alma hakları bulunur. Ancak bu kavram, işsizlik maaşı ile karıştırılmamalıdır. Nitekim evlilik nedeni ile işten ayrılan kadın çalışanlar, işsizlik maaşına başvuramaz.
Kişi iş yerinden kendi isteğiyle ayrılmak istediği durumlarda ise haklı gerekçeye sahip olmalıdır. Evlilik nedeniyle ayrılış haklı bir gerekçe olmadığından işsizlik maaşı alma hakkına sahip değildir.
Kıdem tazminatı almak için SSK'lı işçi olmak gerekir. İşyerinden tazminat almak için, işçinin en az 1 yıl süreyle, kesintiye uğramadan, işyerinde çalışıyor olması gerekir. İşyerinden tazminat almak için, iş sözleşme süresinin belirsiz olması gerekir. Belirli bir iş süresiyle sözleşme yapılmışsa, tazminat alınamaz.
Evlilik tazminatı hesaplama normal kıdem tazminatı hesaplama formülü ile yapılmaktadır. Evlilik tazminatı hesaplama 2024 için 1 yıllık tavan olan 23.489,83 TL'yi geçmeyecek şekilde, “son alınan maaş x çalışılan yıl sayısı” formülü ile yapılır.
Evlilik tazminatı kadının evlendiği tarihten itibaren işini bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi halinde, işçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenmesi halidir.
Sosyal güvenlik reformu ile kıdem tazminatında bir değişiklik yapılmıyor. Evlendikten itibaren bir yıl içinde 'evlilik nedeniyle' işten ayrıldığınızda kıdem tazminatınız ödenir.
Tazminat Ödemeyen İşveren Nereye Şikayet Edilir? Tazminat ödemeyen işvereninizi, ALO 170 hattına veya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri'ne şikayet edebilirsiniz. Bu kurumlar, işvereninize gerekli uyarıları yapacak ve tazminat ödemesini sağlamaya çalışacaktır.
Geçimsizlik sonucu evlilik birliğinin sona ermesinden sonra tarafların yeniden bir araya gelmesini engelleyen bir hüküm yasalarımızda yer almamıştır. Anılan maddede kadın işçinin boşandığı eski eşi ile evlenmesi halinde, kıdem tazminatının ödenemeyeceği şartı da getirilmiş değildir.
Yasa gereği kıdem tazminatının tek seferde ödenmesi gerekmektedir. Çalışan istemediği müddetçe işveren tek taraflı iradesi ile taksitlendirme yapamaz.
Kıdem tazminatı alabilmek için aynı işverene bağlı işyerlerinde en az bir yıl çalışmak gerekiyor.
Ayrıca iş akdini evlilik nedeniyle fesheden kadın işçinin, işverenin yanında ihbar süresince çalışması gerekmeyeceği gibi ihbar ödemesi de gerekmemektedir. Evlilik nedeniyle iş sözleşmesini sona erdirmek isteyen kadın işçinin, işverene bu isteğini belirtir bir ihtarname göndermelidir.
02.06.2011 Tarihinden itibarenkurumunuzda………Personeli olarak çalışmakta bulunmaktayım. 07.08.2021 tarihinde evlendim ve ilgili 1457 sayılı İş kanunun 14.madde gereğine dayanarak, evlilik nedeniyle 15.19.2021 tarihinden itibaren geçerli olarak iş sözleşmemi sona erdirmekteyim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri