Sağlıklı ve mutlu evlilik için gereken bu karışımın dayandığı 5 ana bileşen vardır: Sevgi, saygı, hoşgörü, iletişim, bireysellik.
Örneğin sevgi, saygı, güven, yakınlık, mahremiyet ve cinsellik eşleri bir arada tutan, evliliği yürüten çok önemli unsurlardır. Çoğu insan sevginin bir duygu olduğunu sanır, oysa sevgi duygudan ziyade bir mevcudiyet biçimidir.
Dolayısıyla evliliğin en temelinde anlaşılmak, önemsenmek, birine ait olmak, sevgi ihtiyacı, kabul görme ihtiyacı, başkası tarafında merak edilme, sevilme, önemsenme gibi ihtiyaçların karşılanması var.
Aşkım Kapışmak - 2015'te 5 S Kuralı: Sevgi, Saygı, Sabır, Sorumluluk, Sadakat #askimkapismak | Facebook.
İlgili 36 soru bulundu
Cinsel yaşam evliliğin en önemli unsurlarından biridir. Cinsel yaşamı sağlıklı geçen kişiler için evlilik her zaman mutlu devam eder ve sevgi ilk günkü gibi güçlü olur. Evlilikte cinselliğin önemi büyüktür. Kadın erkek ilişkisi içinde cinsel mutluluk en özel duygu olarak görülür.
Çift kişilik bir mutsuzluk ömür boyu sürer. Ancak boşanmanın yaraları zamanla sarılabilir.
#NevzatTarhan #ProfDrNevzatTarhan Mutlu bir evlilik için 4S olarak adlandırılan Sevgi, Saygı, Sabır ve Sadakat gerekli. Çiftler bu 4S kuralına uyarsa evlilikler sağlıklı yürüyor.
Evlilikte 4S; Sevgi, Saygı, Sabır ve Sadakat!
Evlilikte saygı, eşimizin sahibi gibi davranmamaktır. Pazardaki gibi tezgâhımızın vitrinini süsleyip, çürük yanlarımızı gizlememektir. Emrolunduğumuz gibi dosdoğru olmaktır. Evlenmek üzere tanışma aşamasında çok özenle koruduğumuz bir kavram var.
Geçici bir uzaklık evlilikte normaldir. Ancak uzun süreli fiziksel ya da duygusal uzaklıklar çiftlere boşanma kararı aldırabilir. Diğer boşanma belirtileri arasında ise; uzun vadeli beklentilerde değişiklik, sadakatsizlik, uyumsuz yaşam tarzları, yaşam tarzı değişiklikleri ve duygulardaki değişiklikler görülebilir.
MUTSUZ EVLİLİK BİR İMTİHAN DEĞİL BİR SEÇİMDİR
Evlilik doyumu, eşlerin, duygusal, sosyal, ekonomik, sosyal ve cinsel açıdan birbirlerinin ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılamasıyla elde edilir. Ancak bazı evlilikler doyumlu ve mutlu olmadığı halde devam eder.
Sağlıklı bir evlilik eşlere; duygusal, sosyal ve fiziksel yakınlık sağlamaktadır. Sağlıklı bir evlilik eşlere sevildiğini, değer verildiğini hissettirir ve eşler insan olarak kendilerini değerli hissederler. Birçok araştırmada sağlıklı bir evliliğin kişiler için olumlu etkileri ortaya konulmuştur.
Evlenme, nikâh yoluyla kadın-erkek arasında kurulan birlikteliği ifade eder. İslâm dini Müslümanların evlenip yuva kurmalarına büyük önem verir. Evlenmenin amacı insanda en güçlü dürtü olan cinsel hazzın meşruiyet ölçüleri içinde kontrolünü sağlamak ve insan soyunun güvenli şekilde sürekliliğini temin etmektir.
Evlilik kararı alan çiftler için ilk resmi adım söz merasimidir. Bu merasimde aileler tanışır Türk adetlerinde kız isteme gerçekleşir ve söz yüzükleri takılır. Söz yüzüğü eşlerin birbirine verdiği sözün nişanesidir. Gerçekleşen kız isteme merasiminin ardından aile büyükleri tarafından evlilik kararı alan çifte takılır.
Kişilerin birbirini bir şeyler için zorlamadığı, temel ilkenin önce birbirine güven ve saygı göstermek olduğu evliliklerde iletişim kanalları da açıktır. Bireylerin samimi ve doğal oldukları, birbirlerine saygılı davrandığı bütün ilişkilerde bu böyledir. Sağlıklı iletişim öncelikle birbirini anlamaya çalışmaktan geçer.
Bu önemli virajları atlatabilen, karşılıklı sevgi ve saygıyı koruyabilen ve birliktelikleri için gayret eden çiftler beşinci seneden sonra evliliğe devam edebilirler. Bu kritik seneler atlatıldıktan sonra evlilik karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı olarak daha sağlam bir temele oturur.
Evliliğin ilk üç yılı en zor olmakla birlikte parodoksal bir şekilde evliliğin en canlı yıllarıdır. Yıllar ilerledikçe evlilikte zorluklar giderek azalmakla birlikte ilk beş yıl hatta ilk yedi yıl devam eder. Boşanma istatistiklerine baktığımızda boşanmaların en fazla ilk yılarda gerçekleştiği görülür.
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Eşlerin birbirlerine benzemesi, ırk, sosyoekonomik faktörler bu konuda önemlidir. Diğer yandan fiziksel çekicilik, etnik köken, mezhepler, toplumsa düşünceler ve tutumlar, eğitim düzeyi, entelektüel seviye, aile yapısı ve aile hayat görüşü, zeka düzeyi gibi faktörler evlilikte eş seçimini etkileyen önemli durumlardır.
Zorla evlilik, bir ya da her iki kişinin evliliğe rıza göstermediği ya da rıza gösteremediği ve onları evliliğe zorlamak için baskı ya da istismarın kullanıldığı durumdur. Ayrıca hiçbir baskı ya da istismar olmasa dahi kişinin 18 yaşını doldurmadan önce evlendirmek için herhangi bir şeyin yapıldığı durumdur.
Kanuna göre normal evlenme yaşı, kadın ve erkek için onyedi yaşın ta- mamlanması, olağanüstü evlenme yaşı ise yine kadın ve erkek için onaltı ya- şın tamamlanmasıdır.
Evlenen çiftlerin hayatında kendilerinden başka herkesin söz söylediği, fikir beyan ettiği hatta karar aldığı durumda bireylerin içine düştüğü duygu durumu tam olarak evlilik depresyonudur.
Sevgisiz evliliklerin birtakım belirtileri vardır: Birbirinizden uzaksınızdır. Çocuklarınız, çalışma yaşamınız ya da başka birtakım işleriniz, bir arada, bütün zamanınızı (ç)alıyordur. Sizin ya da eşinizin gözünde, evliliğiniz, belki böyle olduğunun siz ayrımında bile olmadan, eski önemini ya da değerini yitirmiştir.
BOŞANMA VE BOŞANMAMA KARARI ÇOCUKLA İLİŞKİLENDİRİLMEMELİ
Çocuklar için yapılabilecek en güzel şey, evlilik içinde eşlerin saygıyı ve sevgiyi yeniden canlandırmak için elinden gelen çabayı samimice göstermesi, bunun için gerekiyorsa destek almayı kabul etmesidir. Her evlilik şansı hak eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri