En az iki şahit bulunmadan kıyılan nikâh akdi geçerli değildir. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.); “…iki âdil şahit olmadıkça kıyılan nikâh (geçerli) olmaz.” (İbn Hibbân, es-Sahîh, 9/386 [4075]; bkz. Tirmizî, Nikâh, 15 [1104]) buyurarak nikâhtaki en önemli şartlardan birinin şahitlik olduğunu belirtmiştir.
İki reşit şahit celbedilmeden aktedilmiştir. şahitsiz veya ehilsiz şahitler önünde aktedilmiş olsa bile evlenme batıl veya kabili fesih değildir. Tuior'a göre (Desechevaux tercümesi 1942 S. 131) "Hatta şahitlerin bulunmayışı veya melurun selâhiyetsiz oluşu dahi evlenmenin mutebe- riyetine halel vermez.
Mahkemelerin uzamaması ve hak kaybına yol açmamak için kişilerin tanıkları hazır etmesi gerekir. Tanıklar gelmezse duruşmaya polis zoruyla getirtilip, hakkında arama kararı çıkartılabilir. Hukuk davalarında tanık gelmediği zaman mahkeme tanığa HMK gereğince disşplin cezası uygulayabilir.
Dini nikâh, yaygın söyleyişiyle imam nikahı, eş adaylarının dini inanışları uyarınca evli sayılabilmeleri inancıyla yapılan ve 2'şer şahitle birlikte din adamı huzurunda gerçekleştirilen nikâh törenidir.
İlgili 26 soru bulundu
Sorumluluk Bilincine Sahip Olmalı Nikah şahitliği, büyük bir sorumluluk gerektirir. Şahit seçerken, bu kişinin sorumluluklarının farkında olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Nikah şahitleri, evlilik sürecinde belirli görevleri yerine getirmelidir ve bu, hafife alınmaması gereken bir görevdir.
- Çocukların, akıl hastalarının, bunakların, dilsizin, âmanın şahitlikleri makbul değildir. - Ağzından çıkanların meşru veya gayrimeşru olduğuna aldırmayan, dinen ve ahlaken hoş olmayan sözleri sarf etmeyi bir alışkanlık haline getiren laubali insanların şahitlikleri kabul olunmaz.
Hanefîler'e göre her ikisinde de şahit bulundurmak menduptur. Dolayısıyla boşama esnasında şahit tutma, boşama işleminin geçerlilik şartı değildir.
Şahitliğin hâkim açısından hükmü yapılan şahitlik şartlarına uygun ise bu doğrultuda hüküm vermesinin vâcip olmasıdır.
islama göre bu konuda bir sözlü şart bulunmamaktadır. nikah memuru zaten "kabul ediyor musun" gibi bir şey söyler, buna "evet" dediğinizde de bu yeterlidir. bu bir irade beyanıdır, etraftaki insanlar anlıyorsa yeterlidir. başka bir ifadeye gerek yoktur.
Tanıklık Zorunlu mudur? Evet. Tanık olarak gösterilen kimse Cumhuriyet Savcısına, hakime veya mahkemeye gelmek, bildiklerini anlatmak ve doğru söylediğine dair yemin etmek zorundadır. İstisnai durumlarda kanunda sayılan kişiler tanık (şahit) olmaktan çekinebilirler.
Kural olarak, bu liste bir defaya mahsus olmak üzere mahkemeye sunulur. İkinci bir tanık listesi verilmesi Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 240. maddesi gereğince yasaktır. Tanık gösterilmeyen kişiler mahkemede dinlenilemez. Bu kural kamu düzeninden olup, davanın hakimi tarafından kendiliğinden dikkate alınır.
İstinabe yolu ile dinlenilmesine karar verilen tanığın, nerede, hangi gün ve saatte dinleneceği hususu, talepleri hâlinde taraflara tebliğ edilir. Bu durumda, tanığın, hangi hususlardan dolayı dinleneceğini hâkim belirler.
"Evlilik dışı birliktelikler ve 'cinsel özgürlük' adı altında gündemde tutulmaya çalışılan 'serbest yaklaşımlar' ise kadının da erkeğin de saygınlığını ve haklarını korumaktan uzaktır. Meşru ve muteber bir nikah olmadan yaşanan birliktelik, Allah tarafından haram kılınmıştır.
Erkeğin eşine boş ol, seni boşadım, seni terk ettim gibi ifadeler kullanması nikahı bozar. Erkeğin 3 kez eşine "boş ol" demesi durumunda nikah düştüğü gibi nikahın geri dönüşü de yoktur. Erkeğin eşine, "babanın evine git, defol evimden git ya da cehenneme git" gibi ifadeler kullanması nikahı düşürür.
Nişanlılık döneminde kıyılan imam nikâhı ile taraflar birbirleriyle dinen evli oldukları için, cima da bulunmaları caiz olur. Eşlerin cimada bulunmasına tarafların annesi, ailesi karışamaz. Ancak resmi nikâh ve düğün yapılmadığı için tedbir olarak müdahale edilebilir.
Bu itibarla şahitlikte hatanın olması akıldan uzak tutulacak bir durum değildir. Kişinin hatasını düzeltip yaptığı hatadan dönmesi, tövbe ederek yaptığı yanlıştan dönüp hak sahibine hakkını teslim etme ve bir haksızlığı önleme niyetiyle olabilir. Nitekim Kur'an'da” hata ile yaptığınız bir işte size hiçbir günah yoktur.
Gereğinden fazla tanık göstermeye gerek yoktur. Tanıklar bilgi sahibi olan kişiler arasından seçilmeli, aynı vakıaların ispatına yönelik olarak çok sayıda tanık gösterilmemelidir. İş davalarında çoğu zaman 2 tanık yeterli olacaktır. Ancak, delil listesinde 3-4 tanık bildirilmesi daha tedbirli bir davranış olacaktır.
Ya da şahit bulundurmak boşamanın geçerlilik şartı mıdır, yoksa şahitsiz boşama geçerli midir? İslâm Hukukunda genel olarak kocanın irade beyanını sözlü ve yazılı olarak nikâhlı eşine yöneltmesinin yeterli olduğu kabul edildiği için, ayrıca şahidin bulunmasına gerek olmaksızın boşama geçerli sayılmıştır.
Kurul bu görüşü yazılı olarak açıkladı. Açıklamada “Bir kimse yüzüne karşı, 'Seni boşadım, benden boş ol' gibi boşamayı ifade eden sözleri şifahî olarak söylemek suretiyle, eşini boşayabileceği gibi, bu sözleri telefon, mektup, mesaj, internet ve faks yoluyla bildirerek de boşayabilir” denildi.
Kural olarak boşanma davasında, tarafların tanık olarak bildirdikleri kişiler tanıklık yapmak zorundadır. Kanun sadece belirli durumlarda tanıklıktan çekinme hakkı tanımıştır.
Madde 48 Kendisi veya Yakınları Aleyhine Tanıklıktan Çekinme
Kendisi veya yakınları aleyhine tanıklıktan çekilme hakkı Anayasa ile de güvence altına alınmıştır. “Hiç kimse kendisini ve kanunda gösterilen yakınlarını suçlayan bir beyanda bulunmaya veya bu yolda delil göstermeye zorlanamaz.”
7.Nikâh esnasında en az iki şahit olmalıdır. Şahitlerin yanında kimlikleri bulunmalıdır. Şahitler reşit olmalıdır. Gelin ve damadın her ikisinin de birinci dereceden akrabaları (anne, baba, kardeşler ile çocuklar) nikah şahidi olamazlar.
İslam hukukunda, kadınların şahitliğinin erkeklerinkine nazaran kuşku/şüphe içermesi sebebiyle, iki kadının şahitliğinin bir tam şahit olarak görülmesi, değişik yorumlara açık ayet ve hadislere da- yandırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri