İlk Randevu İlk randevuda psikoloğunuz tıbbi geçmişiniz, fiziksel sağlığınız ve ruh sağlığınız, alkol ve uyuşturucu kullanımı, kariyer veya eğitim, erken yaşam, mali durum, aile ilişkileri ve diğer yakın ilişkileriniz hakkında sorular soracaktır.
Psikiyatrik muayenede, doğum öyküsünden başlayarak çocukluk, ergenlik yaşantıları, meslek ve iş hayatındaki çatışmalar, evlilik ve ilişki öyküsü, anne-baba ve çevreyle ilişkiler, ilgi ve hobiler, kültürel ve dini faktörler, askerlik dönemi ve cinsel yaşam ile ilgili konular konuşulur.
Terapide ilk görüşme, terapistin ağırlıklı olarak soru sorduğu, tedavi ve değişim amacı taşımayan değerlendirme görüşmesidir. Bu görüşmedeki temel amaç danışanı tanımak, danışanın terapi sürecine dair beklentilerini anlamak ve terapiye yönelik hedefler belirlemektir.
Psikiyatristler ve psikologlar, ilk görüşmelerinde hastalarının durumunu anlamak ve tedavi planı oluşturmak için genellikle bazı sorular sorarlar. Bu sorular, kişinin tıbbi ve psikolojik geçmişi, semptomları, aile yapısı ve sosyal yaşamı hakkında bilgi edinmeyi amaçlar.
Psikolog ilk seansta kişiyi tanımayı ve sorunları hakkında bilgi edinmeyi amaçlar. Ya da danışanın isteğine bağlı olarak bu durumu sonraki seanslara ertelemek mümkün olabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Daha önce bir psikiyatriste gittiyseniz zaten nelerden ve nasıl söz etmeniz gerektiğini az çok öğrenmişsinizdir. Eğer muayeneye ilk kez giriyorsanız yapacağınız şey basittir. En son yaşadıınız sorunlarınızdan, şikayetlerden başlayarak durumunuz hakkında bilgi verin.
Psikiyatri ya da ruh hekimliği, ruhsal durumların teşhisi, korunması ve tedavisine adanmış tıbbi uzmanlık alanıdır. Bunlar ruh hali, davranış, bilişsellik ve algılarla ilgili çeşitli konuları içerir. Bir kişinin ilk psikiyatrik değerlendirmesi tipik olarak bir vaka öyküsü ve ruhsal durum muayenesi ile başlar.
Kan sayımı, demir parametreleri, vitamin seviyeleri, tiroid fonksiyon testleri, idrarda madde taraması gibi laboratuar tetkiklerinin değerlendirilmesi ile psikiyatrik belirtilerin ve hastalıkların oluşumuna katkıda bulunabilecek, altta yatan sebeplerin araştırılması mümkün olmaktadır.
Bir psikiyatriste ya da psikoterapiste başvurabileceğiniz durumlar, günlük yaşam sorunları, işle ilgili sorunlar, cinsel yaşamla ilgili sorunlar, aile içi sıkıntılı yaşam olayları, ilişki ve evlilik sorunları, sevilen birinin ölümü ve yas süreci, kronik hastalıklarla birlikte ortaya çıkan psikolojik sorunlar olarak ...
Doğru tanı koymak ve etkin tedavi planı oluşturmak için psikiyatristler ve uzman psikologlar tarafından çeşitli psikolojik testlere başvurulmaktadır. Yapılan psikolojik testler bilimsel temele dayalı ölçme ve değerlendirme araçlarıdır.
Seanslar yaklaşık olarak 45-60 dakika sürer. İlk seans, duruma göre, daha uzun sürebilir.
Psikiyatriye gitmek sicile işler mi? Psikiyatristler, tıp etiği gereği hastalarının özel bilgilerini gizli tutmakla yükümlüdür. Bu nedenle psikiyatriye gitmek, bireyin siciline işlenmez.
Kanunda da belirtildiği gibi adli sicilde suçlar ve mahkeme kararlarına ilişkin bilgiler yer almaktadır. Psikolojik destek almak, ruhsal bozukluğa sahip olmak bir suç değildir. Bu nedenle psikoloğa gitmek, psikolojik yardım yardım almak adli sicile işlemez.
Psikiyatri hastalıklarının tanısı için kişinin davranış ve duygudurum bozukluklarının bir süre gözlemlenmesi gerekmektedir. Tanı aşamasında görüşme, teşhis muayeneleri ve psikometrik testlerden oluşur. Görüşme sırasında hastaların şikayetleri sözlü olarak uzman ile paylaşılır.
Başlıca ilgi alanı beyin hastalıklarıdır. Bu alanda günlük dilde akıl hastalığı, ruh hastalığı, sinirlilik halleri, ... denilen durumlar yer alır. Bu hastalıklar düşünce, davranış, duygu değişiklikleri ile kendini gösterir. Psikiyatri bu hastalıkların tanı ve tedavileriyle uğraşır.
Terapi Yapılan Kurumlara Göre Farklılıklar
Özel hastanelerde genellikle muayene için psikiyatriste gidilir. Psikiyatrist muayene ücreti genelde 250 ile 500 TL arasında değişmektedir. Psikiyatriste muayene olduktan sonra psikiyatrist gerekirse sizi hastanede çalışan psikoloğa yönlendirebilir.
Psikiyatriste her şey anlatılır mı? Psikiyatriste her şey anlatılabilir. Bu sadece hasta ve psikiyatr arasında kalacak bir durumdur. Bu sebeple kişinin psikiyatrına güvenmesi gerekir.
En tehlikeli psikolojik hastalıklar arasında şizofreni öne çıkmaktadır. Şizofreni, karmaşık semptomlarla karakterize olan bir zihinsel hastalıktır ve gerçek ile hayal arasındaki sınırların belirsizleştiği bir durumu içerir.
Panik Atakta asıl tedavi Psikanalitik Psikoterapidir ve kesinlikle doğru bir terapi sürecinde geçen bir hastalıktır.
Psikiyatrik muayenede ; Muayene durumu , Hastanın genel görünümü , Hastanın konuşma üslubu Hastanın hekimle ilişki kurma biçimi , Bilişsel yetileri, Düşünme durumu Davranışları Duygulanım ve duygudurum dikkate alınır.
Kan testi, röntgen veya diğer laboratuvar testleri ile depresyon tanısı konulamaz. Bununla beraber, doktorunuz depresyona benzer belirtiler gösterebilecek başka bir durum olup olmadığına açıklık getirmek için bazı kan testleri isteyebilir. Örneğin, hipotiroidizm depresyonla benzer belirtilere sahiptir.
Psikiyatri zihinsel, davranışsal ve duygusal bozuklukların önlenmesi, teşhisi ve tedavisine odaklanan tıp dalıdır.
İlk seansta; terapist danışanın problemini anlamaya ve netleştirmeye çalışarak, danışanı tanıma yolunda bir adım atar. Seansın sonunda terapinin şekli ve içeriği hakkında bilgi verir. (Seans sıklığı, terapinin işleyişi, terapinin ne kadar devam etmesi gerektiği). Psikoterapi devam gerektiren bir süreçtir.
PSİKİYATRİ KLİNİĞİ YATIŞ BİLGİLERİ
Kliniklere hasta yatışı acil servis veya polikliniklerden olur. Bunun dışında bir yatış yolu yoktur.
Psikiyatri (ruh hekimliği) tıpta uzmanlık dallarından biridir. Bu uzmanlık dalının konusunu ruh sağlığı ve ruhsal bozukluklar oluşturur. Psikiyatri uzmanının ana uğraşı alanı, ruhsal bozuklukların tanı, tedavi ve önlenmesi ve ruh sağlığının geliştirilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri