Faydaları saymakla bitmeyen, hem sıcak hem soğuk olarak tüketilebilen zencefil çayının yerini hiçbir şey tutamaz. Hatta zencefil limon çayının vücutta sağladığı yararlar saymakla bitmez. C vitamini, magnezyum, potasyum ve daha pek çok vitamin ve mineral açısından zengin olan zencefil tam bir sağlık deposu.
Zencefilin %40 oranında hazımsızlığa ve mide şişkinliklerine yardımcı olduğunu kanıtlamışlardır. Zencefil, mide ağrısına ve mide bulantısına karşı etkili olmasının yanı sıra, mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Diareyi (ishal) önler ve bağırsak bozukluklarını giderir.
Bu nedenle pek çok kişi zencefil çayı faydaları ve zararları hakkında bilgi sahibi olmak ister. Bu çay, kolay hazırlanabildiği için herkesin beğenisini kazanır. Kupa veya demliğin içine atılan bir paket çay, bir bardak kaynar su aracılığıyla beş dakika demlendikten sonra tüketilebilir.
Serviste kullanacağınız kupaya dilimleri ekleyebilir ve üzerine kaynayan suyu nazikçe dökebilirsiniz. İşte bu kadar, zencefil suyunuzu süzerek sıcak veya soğuk şekilde tüketebilirsiniz. Zencefil suyu yapımı için en sık kullanılan tarif ise kaynatma gerektiriyor.
Genel olarak sıcak çay olarak tüketimi tercih edilen zencefil çayı, değişik aroması ile başka bitki çayları ile birlikte de kullanılabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Taze zencefili soyup dilimleyin. Cam veya porselen demliğe önce 2 bardak kaynar su, sonra 3-4 dilim taze zencefil ekleyin. Kapağını kapatıp 10 dakika demledikten sonra 2 dilim limon ve 1 yemek kaşığı bal ekleyip afiyetle için.
Bal ve toz zencefil karıştırılarak tüketildiğinde de öksürük ve soğuk algınlığı için faydalı olur. Boğaz ağrılarının giderilmesine iyi gelir. Gece yatmadan önce bal ve toz zencefil karışımı yenilirse, gece gelen öksürük krizlerinin önüne geçilebilir. Toz zencefil zararları olan bir baharat değildir.
İki kişilik toz zencefil çayı hazırlamak için 2 bardak su kaynatın. Kaynayan suyun içerisine 2 çay kaşığı kadar toz zencefil ekleyin. Ekledikten sonra 5 dakika kadar bekleyin. Demledikten sonra fincana alarak tüketebilirsiniz.
Kaynayan 1 su bardağı suya birer tutam kekik, karanfil, zencefil, tarçın, papatya, ıhlamur ve havlıcan atılır ve 4 dakika kadar beklenir. Sonra çok sıcak olmadan ılık bir şekilde bu çayı tüketebilirsiniz. İbrahim Saraçoğlu, bu çayı günde 1 kez tok karna içmenizi öneriyor.
Fazla miktarlarda tüketildiğinde şişkinliğe ve mide ekşimesine yol açabilir. Bu sebeple zencefilin günde 1,5-2 gramdan fazla tüketilmemesi gerekir. Ayrıca zencefilin kan sulandırıcı etkisi vardır ve bu nedenle kan inceltici ilaçlarla aynı anda tüketimi konusunda doktora danışılmalıdır.
Zencefilde bulunan bileşikler, antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu sayede enflamasyonlarda savaşmaya yardımcı olabilir. Limonlu zencefil çayı, vücudunuzun nemlenmesine yardımcı olur. Limonlu zencefil çayı, rahatlamanıza ve gevşemeye yardımcı olabilir.
Suyun içine doğranmış zencefilleri atın ve kaynatın. Daha sonra 15 dakika soğumasını bekleyin, soğuduktan sonra içine bir miktar limon suyu ekleyin. Karıştırdıktan sonra günde iki bardak miktarında tüketebilirsiniz.
Zencefilli su, yağ yakımını hızlandırıyor ve kilo vermeyi kolaylaştırıyor. Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor. Zencefilli suyun metabolizmayı hızlandırıcı bir etkisi bulunuyor. Bu sayede zayıflamaya yardımcı olmasının yanında toksinleri vücuttan uzaklaştırıyor.
Tam bir antioksidan kaynağı olan zencefil, hücre yenilenmesinde etkili. Ayrıca mide bulantıları ve kusmayı engeller. Sabahları ve akşamları aç karnına yemeklerden yaklaşık yarım saat kadar önce zencefil suyu içmek zayıflamada başarı sağlıyor. Bağırsakları harekete geçirip sindirim sistemini hızlandırıyor.
Suyu kaynatarak işe başlayın. Su kaynarken taze zencefilin kabuklarını bir kaşık yardımıyla kolayca soyun ve zencefili rendeleyin. Kaynayan suyu temiz bir termosa ya da sürahiye aktarın. İçine rendelediğiniz zencefilleri ilave edip 10 dakika ağzı kapalı şekilde demlendirin.
Zencefil yüzyıllardır mide rahatsızlıkları, artrit, astım ve diyabet gibi pek çok hastalığın tedavisinde geleneksel olarak kullanılmaktadır. Zencefil güçlü antioksidan ve antienflamatuar (iltihabı önleyici) özelliklere sahiptir.
Zencefil bal limon karışımı; şişkinlik ve kabızlık problemine iyi gelmekte olup, sindirimi dengeler. Hem balın hem de zencefilin mide sorunları hakkında oldukça önemli yararları vardır. Zencefil bal limon karışımı yapılmasıyla insan vücudun harika etkiler sağlamaktadır.
Zencefil bal, özellikle solunum yolu rahatsızlıkları, mide rahatsızlıkları ve bağışıklık sorunlarında tedaviye yardımcı olarak doktor onayı ile kullanılabilir. Solunum yollarının zararlı mikroorganizmalardan temizlenmesi konusunda çok etkilidir.
Kullanımının pratikliği ve tüketim ömrünün daha uzun olması sebebiyle toz zencefil, bitkinin taze haline göre daha sık tercih ediliyor. Üstelik zencefil tozu kurutma ve öğütülme işlemlerinden geçtiği için bitkinin kök halindeyken sahip olduğu acı ve ferah baskın tadı daha yumuşak ve tatlımsı bir aromaya dönüştürüyor.
Zencefil Çayı (Öksürük Kesici) Tarifi Nasıl Yapılır? Fincana zencefil, bal, limon sıkılır ve kaynamış su eklenir sıcak içilir. Zencefilin keskin tadı yüzünden içemezseniz limon sıkabilirsiniz günde 2 kez içildiğinde öksürük hızla kesilecektir.
Zencefil çayını nane, limon veya portakalla hazırlayarak aromatik bir lezzet katabilirsiniz. Zencefil B3, B6, C ve K vitaminleri, demir, potasyum, magnezyum, fosfor ve çinko içerir. Bu faydalı bitkinin çayı taze, kurutulmuş ya da tozuyla yapılır.
Göbek bölgesindeki yağlanmadan kurtulmak için en etkili yöntemler arasında göbek eriten içecekler ve göbek eriten çaylar yer almaktadır. Göbek eriten bitki çayları arasında özellikle göbek eriten zencefilli çay metabolizma hızını arttırarak göbek bölgesindeki yağları eritmeye yardımcıdır.
Bu yaygın, bilinçsiz kullanım, kullanan kişilerin çok ciddi yan etkilerle karşılaşma riskini karşımıza çıkarıyor. Bu ürünleri kullanan kişiler, kontrolsüz ve hekim bilgisi dışında kullanmamaları konusunda bilinçlendirilmelidir. Zencefilin, kan sulandırıcı ilaçlarla da birlikte kullanılmaması gerekiyor.
Mide bulantısına karşı oldukça etkilidir. Antioksidan özelliği kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Günde en fazla 2 fincan zencefil çayı tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri