1. Evre Hipertansiyon. 130 ila 139 mm Hg arasında değişen bir sistolik tansiyon ya da 80 ile 89 mm Hg arasında değişen bir diyastolik tansiyon değerine verilen isimdir.
Sınıflandırmada sistolik ve diyastolik kan basınçları farklı sınıflara düşerse, kişinin kan basıncı durumunu değerlendirmek için daha yüksek olan kan basıncı derecesi dikkate alınmaktadır. Örnek olarak 160/92 mmHg evre 2 hipertansiyon ve 174/120 mm Hg da evre 3 hipertansiyon olarak sınıflandırılmaktadır.
Esansiyel (primer) hipertansiyon (%10), diyabettes mellitüs diğer tanımlanmamış (%20), dirsek burkulma gerilmesi (%13) teşhisi ve %43 engellilik oranı
Esansiyel hipertansiyon tedavisi genellikle ilaçlarla yapılır ancak sağlıklı bir diyet, düzenli egzersiz ve sigarayı bırakma gibi yaşam tarzı değişiklikleri de önemlidir. Esansiyel hipertansiyonun tedavi edilmemesi durumunda, kalp krizi, inme ve böbrek yetmezliği, körlük gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Küçük tansiyon için 80-84mmHg olmalıdır. Sınırda normal değerler ise; büyük tansiyon için 130-139 mmHg; küçük tansiyon için 85-89 mmHg'dir. Hipertansiyon, sistolik kan basıncında 140 mmHg ve üzeri; diastolik kan basıncında 90 mmHg ve üzeri olarak kabul edilir.
Malulen emeklilik için 10 yıllık sigortalılık süresi ve 1800 prim günü şartlarının yanı sıra, en az yüzde 60 oranında çalışma gücü kaybına uğramış olmak gerekiyor. Yönetmelik ekinde yer alan hastalık listesinde tanımlanan hipertasiyon hastalarının, çalışma gücünün yüzde 60'ını kaybetmiş olduğu kabul ediliyor.
Kişi artık hipertansiyon hastasıdır ve ömür boyu bu hastalığa sahip olacaktır, tedavi altında olması gerekmektedir. Bu nedenle hipertansiyon da beli sınırlar dahilinde kronik hastalık olarak kabul edilebilir.
%90 engelli raporu kimlere verilir? Kişinin bu raporu alabilmesi için ağır engelli kategorisine girmesi gerekir. Bu kişinin ihtiyaçlarını kendi kendine karşılayıp karşılayamadığına bakılarak hastaneler tarafından verilir.
Tedavi edilmediği durumlarda 5 yıl içinde hastaların yüzde 99'u ölür. Tedavi edilen grupta ise hastaların yüzde 80'i 5 yıl sonra halen hayatını devam ettirmektedir. Diğer yüksek tansiyon tiplerinden farkı, göz dibinde kanama ve ödemle seyretmesi, sonunda görme kaybına yol açmasıdır.
Evet edilebilir. Ancak hipertansiyon tedavisi ömürboyudur, tedavide kullanılan ilaçlarla kan basıncı normal sınırlara düşer, ancak tedavi kesilirse kan basıncı yine eski değerlerine ulaşacaktır, bu nedenle tedaviye ara verilmemelidir, en az yılda bir kez doktora kontrole gidilmelidir.
Yüksek tansiyon tedavisi yaşam boyu sürer. Organlarda bir hasar oluşmadıysa ve kan basıncı yüksekliği hafifse, hastalık ilaçsız tedavi yöntemleri kontrol altına alınmaya çalışılır. Aksi durumda ise ilaç tedavisi uygulanır. Hipertansiyon ilaçları bağımlılık yapmaz.
1. evre hipertansiyon, sürekli olarak büyük tansiyonun 130-139 mmHg ve küçük tansiyonun 85-89 mmHg arasında olduğu dönemdir. 2. evre hipertansiyon, kan basıncının sürekli olarak 140/90 mmHg veya daha yüksek olduğu zamandır. Kan basıncı 180/120 mmHg ve üzeri olduğunda tıbbi müdahale gerektirir.
İdeal tansiyon 120/80 ve altındaki tansiyon değerleridir. Hastanın tansiyonu 120/80'in üstünde ise sağlıklı yaşam tarzı değişikliğiyle tedavi süreci başlıyor. Eğer tansiyon 140/90'dan yüksekse o zaman ilaç tedavisi devreye giriyor. İlaç tedavisinin amacı tansiyonu 140/90 değerlerinden daha aşağıda tutmak.
ICD-10 kod sistemi içerisinde hipertansiyonun nedenlerine, hasarlarına ve eşlik eden risk faktörlerine göre farklı kodlar verilmiştir. Ancak genel olarak kabul edilen esansiyel hipertansiyonun ICD-10 kodu, I10'dur.
Kalp yetmezliğine neden olan birçok hastalık vardır. En önemli nedenlerin başında kalp damarlarında tıkanıklık oluşmasıyla hipertansiyon gelmektedir. Yüksek tansiyon, hem kalbin önünde bir basınç oluşturarak ve hem de damar sertliğine neden olarak kalp yetmezliğine yol açar.
Hipertansiyonun hasar oluşturduğu başlıca hedef organlar kalp, beyin, gözler, böbrekler ve atardamarlardır.
Kolesterol, tansiyon ve şeker (diyabet) gibi devamlı olarak ilaç kullanımı gerektiren hastalıklar için doktorlar tarafından sürekli ilaç raporu verilebilmektedir.
Malulen emekli olabilmek için gerekli ilk ve en önemli şart, çalışma gücünde en az %60 kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporudur. Malullük aylığı alabilmek açısından ikinci şart, kişinin malullük için gerekli sağlık kurulu raporunu almak üzere SGK'ya başvurduğu tarihte en az 1800 gün ödenmiş priminin olmasıdır.
- 23/5/2002 tarihinde 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 prim ödeme gün sayısı ve kadınlarda 50 erkeklerde ise 55 yaş şartlarını yerine getirenler emekli olabilmektedir.
Risk faktörlerine bakılırsa; Esansiyel (Primer) hipertansiyonda; beslenme alışkanlıkları, tuz tü- ketimi, obezite, sigara ve alkol kullanım durumu, fiziksel aktivite, psikososyal ve kültürel faktörler, genetik yatkınlık, dislipidemi, hiperinsülinemi, hiperürisemi, glukoz tolerans bozukluğu ile aile öyküsü ...
Hipertansiyonu olan hastalar, durumu teşhis edip tedavi edebilen ve ayrıca gerekirse uzmanlara sevk edebilen bir aile hekimini ziyaret ederek başlamalıdır. Hipertansiyon şiddetli ise, bir kardiyolog durumu yönetmek ve tedavi etmek için özel bakım sağlayabilir.
İlaçlı tedaviye başlama sınırı ise sağlıklı yaşam önerilerine uyulmasına rağmen 140/90 ve altına inmeyen kan basıncı durumudur. Bazı özel riskleri taşıyan hastalarda ise hekim daha düşük kan basıncında da kalp ve böbrek gibi hedef organları korumak üzere ilaç tedavisi başlayabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri