Din bilimlerinin terimlerinden birisi olan Panteizm, tanrı ve evrenin bir olduğuna dair bir görüşü ifade etmektedir. Dine dair bu felsefi inancı savunan kimseler ile Panteist olarak bilinir.
Panteizm ya da tüm tanrıcılık, her şeyi kapsayan içkin bir Tanrı'nın, Evren'in ya da doğanın Tanrı ile aynı olduğu görüşüdür. Panteistler kişileştirilmiş ya da antropomorfik bir Tanrıya inanmazlar. Panteizm, genellikle monizm ile ilişkili bir kavramdır.
Panteizm ya da tümtanrıcılık (doğatanrıcılık-kamutanrıcılık) ise evrenin bütününü Tanrı olarak kabul eden felsefî görüştür.
'Tüm Tanrıcılık' olarak da bilinen panteizm, Tanrı'nın evren ve doğa ile bir olduğunu savunan bir din felsefesidir.
Panteizm ile Panenteizm arasındaki fark şudur: Panteizmde her şey Tanrı'dır. Panenteizmde ise her şey Tanrı'dan sudur etmiştir; (oluşmuştur) ama Tanrı değildir, ruhun tek amacı, oluştuğu Tanrı'ya dönmektir. Bunun da yolu tek evrensel yasa olan evrimden (tekâmül) geçmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Apateizm (apati ve teizm kelimelerinin birleşimi), tanrıumursamazlık; herhangi bir ilaha olan inanca veya inançsızlığa karşı ilgisizliktir.Bir inancın, iddia veya inanç sisteminin varlığından ziyade bir tavır olarak nitelendirilir.
Ateizm ya da tanrıtanımazlık, tanrının ya da tanrıların varlığına olan inancın yokluğudur. Bu fikirde olanlara ateist ya da tanrıtanımaz denir. Ateizm inanç koşullanmalarını, hayalî yaratıkları ve olayları yok sayar. Ateist bakış açısıyla tanrının yanı sıra tüm metafizik inançlar ve tüm ruhanî varlıklar da yok sayılır.
Panteizme göre Tanrı birdir ve o da bütün evrendir. Varlık ve Tanrı ikisi birlikte tek cevherdir.
Dolayısıyla panteizm ateizmden farklıdır. Çünkü panteizm doğanın kendisi de olsa bir yaratıcının varlığını sonuç olarak kabul eder. Panteizmde de kişiye göre bu doğa/tanrı görüşü farklılaşabilir. Ancak temelde bir yaratıcının varlığını kabul etmek bir bilinci de kabul etmeyi gerektirir.
1705'de, Toland tarafından ilk kez kul- lanılan panteizm kavramı ortaya çıkana kadar, Spinoza'nın Kabbala'ya ve Tanrı-âlem özdeşliğine dayanan sistemi, ateizm kavramıyla ifade edilmeye çalışılmaktaydı. Bu dönemden sonra, Spinoza'nın doktrini, panteizm ola- rak isimlendirilmeye başlanmıştır (Moreau, 1996: 413).
Evren, bütünüyle Tanrı'nın ışığıdır. Şöyle de diyebiliriz: Tanrı evrendeki tüm ışıktır. Kur'an, doğayı Allah'ın vücudu gibi görür. Allah, süreci sadece izlememekte, sürecin bizzat içinde yer almakla da kalmamaktadır.
Deizm; Evreni yaratan, işleyişi için doğa kanunlarını koyan, ayrıca insanlığa ve evrene müdahalede bulunmayan; doğruları keşfetmeleri için insanlara akıl veren bir Tanrı'ya duyulan inançtır.
yapar, sonra Allah'a yönelir ve ondan hayırlı sonuçlar, lütuflar, korumalar, şifalar hasılı meşru / helal olan şeyleri ister. Allah yerine “evrene mesaj göndererek veya harflerden medet umarak” bir çeşit dua etmek elbette caiz değildir, Allah'tan başkasının dua ile verebileceğine inanmak da şirk olur.
Hawking: Tanrı'yı kim yarattı? Papa: Tanrı'nın yaratana ihtiyacı yoktur. Hawking: O halde yaratana ihtiyaç duymadan yaratılmak mümkün!
Onun aforoz edilmesine sebep olan temel görüşü semavî dinlerin aksine Tanrı'nın cennete, farklı bir alemde vesaire olduğunu değil onun bizzat dünyada yer aldığını düşünmesidir. Spinoza için Tanrı doğadır, doğa da Tanrı'dır.
Özetle sicim teorisine göre kainatta en azından 10 üzeri 500 evren var. Bunlardan biri de yaşadığımız evren. Bu aslında bir çatı kavram olsa da çoklu evren derken bilim insanları genellikle sicim teorisini kast ediyor. Sicim teorisine göre kainatta birbirinden kopuk olan en az 10 üzeri 500 evren var.
« Agnostisizm bir inanç değildir; ancak özü tek bir dinç uygulamaya yatan bir metottur. Bu ilke kesinlikle akıl olarak gösterilebilir; ancak sonuçlar kanıtlanmış veya kanıtlanabilir denebilecek kadar kesin gösterilmemelidir. »
Söz konusu akım ateizm ve deizmden farklıdır. Örneğin ateistlere göre evrenin özü maddeden oluşur ve Tanrı kesinlikle yoktur. Evren Big Bang ile oluşmuştur ve madde ezelidir. Oysa agnostikler Tanrının var olup olmadığının kesin olarak bilinemeyeceğini savunur.
Felsefe tarihçileri birinci anlayışı Aristoteles'e kadar geri götürmektedir. O, deist bir Tanrıya inanır. Ancak deiste göre, evreni yaratan Tanrı, sonra onu kendi kanununa göre işlemek üzere kendi başına bırakmıştır.
Panteizm terimi, iki Yunanca kelimenin birleşiminden, her şey anlamına gelen pan ve tanrı veya ilahi anlamına gelen theos'dan oluşur. Bu nedenle panteizm, kelimenin tam anlamıyla "her şey Tanrı'dır”, ”her şey ilahidir" veya “tüm tanrıcılık” anlamına gelir.
tanrının var olup olmadığının bilinemeyeceği ve kanıtlanamayacağı üzerinde duruken, bir yandan eğer tanrı var ise, evrenin kendisi olduğu ve herşeyi kapsadığını öne süren ve tüm dinleri reddeden felsefi düşünce.
Çoktanrıcılık ya da Politeizm, politeizm sözlük anlamıyla birden çok tanrıya inanmak, tapınmak manalarına gelmektedir. Sözcük, etimolojik açıdan, Yunanca πολύς poly (çok) ve θεοί theoiz (tanrı) sözcüklerinden türemiştir. Birçok antik din, geleneksel tanrıların toplandığı panteonlarla, politeistik bir yapıya sahipti.
M.Ö. 5. yüzyılda yaşamış Yunan filozof Diagoras "ilk ateist" olarak bilinir ve dini ve mistisizmi şiddetle eleştirmiştir. Epikuros, ölümden sonraki yaşamın ya da kişisel bir tanrının varlığı da dahil olmak üzere pek çok dini inanca karşı çıkan ilk filozoflardan biridir.
Büyük patlama modelinin başarısından sonra ateist felsefeciler evrenin başlangıcını reddetmek yerine, argümanın nedensel öncülünü eleştirmeyi tercih etmeye başladılar. Nedensellik öncülü yoktan ortaya çıkan, diğer bir deyişle zamanda başlangıcı olan her şeyin bir nedeni olması gerektiğini savunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri