Empedoklese göre arkhe ateş, su, hava ve toprak'tır ve bunların faklı oranlarda karışımı evrendeki maddeleri oluşturur. Anaksagoras'a göre varlığın temeli tohumdur ve doğada ne kadar çeşit varsa o kadar da tohum vardır.
Arkhe (ἀρχή) (Yunancada "başlangıç," "ilk," "ilk neden"), Batı felsefesinin ve Sokrates öncesi Eski Yunan Felsefesinin en önemli kavramlarından biri. Felsefenin ana disiplini sayılan metafiziğin ve genellikle Bilimin, özellikle de fizik biliminin gelişmesinde önemli rolü olmuştur.
Thales'in arkhe olarak ileri sürmüş olduğu su kavramı gibi, hava da belirli bir maddedir. Ona göre, havanın her varlık için hayati önemde olduğu ve her şeyin temelinde olduğu kolayca gözlemlenebilmekle birlikte zamanla her şey tekrar havaya karışarak çözülmektedir59.
Çünkü onlar hem değişimi kabul etmektedir, hem de değişmemeyi kabul etmektedir. Plüralist filozoflar, aynı zamanda, arkhe'nin tek değil birden fazla olduğunu iddia etmişlerdir. Empedokles'e göre diğer filozoflar, arkhe konusunda yanılmışlardır, dört arkhe vardır: Toprak, ateş, hava ve su.
Ona göre arkhe; “ezeli-ebedi olan, yaratılmamış ve yok edilemez. O, her zaman var olan ve var kalacak, olandır.” Arkhenin ne olduğunu bulmak, arkhe problemini çözmek evreni anlamak ve gizemlerini çözmek anlamına geldiği için Presokratik dönem filozofları arkhe problemi üzerinde durmuşlarlardır.
İlgili 35 soru bulundu
Nihayetinde arkhe/element/unsur kavramıyla değişenin ötesindeki değişmeyen ilke, öz anlatılmaktadır (Bolay, 1997: 20). olduğunu söylemektedirler: Çünkü ister tek, ister çok olsun, geri kalan her şeyin kendisinden çıktığı, ancak kendisi sürekli olarak varlığını koruyan bir şeyin olması gerekir.” (Aristoteles, 1996: 91).
Felsefenin ilk sorusu olan, maddenin temelinde var olduğuna inanılan şeye felsefeciler arkhe adını vermişlerdir.
Arkhe kelimesi 'başlangıç', 'ilk', 'ilk neden' anlamlarına gelmektedir. Batı felsefesinin ve özellikle Sokrates'ten önceki Eski Yunan Felsefesi'nin en önemli tabirlerinden biridir. Metafiziğin ve fizik biliminin gelişmesinde önemli rol oynamıştır.
O, her şeyi oluşturan ilk nedenin “su” olduğunu düşünmüştür. Suyun soğuduğunda buz, ısındığında buhar olabilmesini ise onun tüm varlıklarda farklı biçimlerde var olabilmesi olarak yorumlamıştır. Thales bu problemi ortaya atmasıyla felsefenin öncüsü olarak kabul edilir.
Doğa düşünürlerinden biri olan Empedokles, kendinden önceki doğa düşünürlerinin temel öğe (arkhe) olarak belirlediği, su, ateş ve havaya, toprak öğesini de ekleyerek hepsini bir arada kullanan ilk düşünür olmuştur.
Matematik ile böylesine yakından uğraşan Pisagorcular, sayılardan edindikleri bilgileri genelleştirerek sayıları bütün varlığın ilkeleri (arkhe) yapmışlardır. -Sayıyı temel varlık, yani arkhe olarak duyu-üstü bir ilke ve maddeye zıt, onu sınırlandıran ve biçimlendiren bir ilke olarak kabul etmişlerdir.
Herakleitos'un varlık anlayışının temelinde yer alan “logos” Yunancada söz, akıl, düşünce anlamına gelir ve özel olarak ele alınır. Ona göre varlı- ğın temelinde bulunan arkhe, ana madde, ateştir. Her şey ateşle yanarak değişir. Ateşin yanarken aldığı haller düşünülerek her şeyin bir değişim içinde olduğu anlatılır.
Bu düşünceye göre evrendeki her varlık, toprak, su, hava ve ateş denen temel unsurların birisinden ya da hepsinden bir biçimde meydana gelmiştir. Arkhe olarak görülen bu varlıklardan biri veya değişimle birlikte bir çeşitlilik meydana getirmiş ve böylece yeni şeyler ortaya çıkmıştır.
Heraklitos'a göre, evrenin ana maddesi ateş. Evren ateşten meydana gelmiştir ve tekrar ateşe dönüşecektir.
Aslında Antikçağ felsefesini ıralayan özellikler olarak şimdiye kadar ele aldığımız arkhe ve değişme problemleriyle Atomcu filozoflar dediğimiz Empedokles, Anaxagoras ve Demokritos da ilgilenmiştir.
“Arkhe nedir?” sorusu Sokrates'ten önceki Yunan filozoflarının ağırlıklı olarak sorduğu bir sorudur. Bu soruyla içiçe geçmiş önemli başka sorunlar da vardır: varlığın neliği ve varolanların çeşitliliğinin kaynağıyla ilgili olanları bunların başlıcalarıdır.
Democritus'un teorisi, her şeyin fiziksel olarak, ancak geometrik olarak bölünemez olan "atomlardan" oluştuğunu; atomlar arasında boşluk olduğunu; atomların yok edilemez olduğu ve her zaman hareket hâlinde olduğunu ve olacağını; sonsuz sayıda ve şekil/boyut olarak farklılık gösteren atom türleri olduğunu savundu.
Evren, belirli dönemlerde var olan ve yine belirli bir dönemde yok olan bir olgudur. Herakleitos'ta yeni olan yan; evrenin birdenbire bir oluş ve yok oluş olgusu olarak görülmesidir. Milet Okuluna göre evren özü somut olan bir şeyden; sudan ya da havadan yapılmıştır, her şeyin özünde bu maddeler bulunur.
Bu bağlamda Aristoteles'e göre dört neden sıralanabilir; birin- ci neden olarak formel neden yani bir şeyi o şey yapan şey, ikinci olarak madde ve dayanak olarak maddi neden, üçüncüsü değişimin nedeni olarak fail neden, son olarak da ereksel neden.
Platon, Sokrates'in öğrencisidir.
Öznede değil, kendinde var olan. Bağımsızca kendi içinde var olan. Töz, felsefi anlamda evrenin varoluşunu açıklamaya çalışan felsefelerin ilk öğe olarak düşündükleri varlık, öz, değişen şeylerin özünde değişmeden kaldığı varsayılan idealist kavrama verilen isimdir.
Felsefe dışında matematik ve astronomi alanlarında bilgiler ortaya koymuştur. Ona göre evrenin ilk nedeni (arkhesi), sudur. Su; varlıkların tümünün nedeni, ilk maddesidir.
Atomculuk Okulu, maddeci filozoflar Empedokles ve Anaksagoras'ın ardından Leukippos ve onun öğrencisi Demokritos tarafından benzer bir materyalizm doğrultusunda oluşturdukları ve geliştirdikleri atom düşüncesiyle anılan felsefe okulu.
Thales maddenin ilk öğesi (arkhe, töz) olarak suyu ileri sürmüştür. İlk öğe olduğundan dolayı toprağın suyun üzerinde bulunduğunu, dünyanın bir tepsi gibi olduğunu ve su tarafından taşındığını söylemiştir.
Thales'e göre şeylerin doğası sudur. şeylerin doğası sudur derken suyun her şeyin ana unsuru, ana maddesi, her şeyin kendisinden meydana geldiği ilk neden olduğu kast edilmektedir. Su, kendisi değişmeyen fakat diğer bütün varolanların kendisinden doğup yine kendisine döndüğü ana maddedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri