Evlerimizde yaptığımız çiğ köfteler, yöresine göre değişkenlik arz etmiş olsalar dahi içeriklerindeki çiğ etin, yapım aşamasında bulgur ile ovularak pişmesi sağlanır. Geleneksel çiğ köftede et var iken dışarıda tükettiğimiz ve satın aldığımız çiğ köftelerde “çiğ et” bulunmamaktadır.
Çiğ köfte (Osmanlıca: Dilbaba, Dibâbe) ; bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, ısıl işlem görmeden (pişirilmeden) tüketilen, Şanlıurfa ve Adıyaman yöresine ait bir yiyecektir.
Yoğurdu, sıvı yağı, isterseniz birazda maydanoz doğrayıp katıyoruz ve güzelce yoğuruyoruz . Çiğ köfte kıvamına gelecek ,sonra içine 2- 3 yemek kaşığı un ve 1 adet yumurta koyup az bir şey daha yoğurup köfte şekli veriyoruz . Sonra kızgın yağda kızartıp servis yapıyoruz ,şimdiden afiyet olsun.
Çiğ köfte, adı üstünde, çiğ etle yapılan köfte. Ama çiğ köfte yakın zamanda Avrupa Birliği standartları çerçevesinde yapılan bir düzenleme sonucu etsiz çiğ köfte oldu.
'Çiğ et' tartışması
Bu tartışmaların en yaygın olanı çiğ köftenin etle yapılmasının sağlıklı olup olmadığıdır. Her ne kadar çiğ köfte ortaya çıkarken etli olarak hazırlansa da uzmanlar çiğ köftenin et içermesinin son derece sakıncalı olduğunu düşünüyor. Etlisi Sağlık Bakanlığı tarafından da yasaklanmıştır.
İlgili 44 soru bulundu
Çiğ Köftenin temel olarak Bulgur ve Su bileşenlerinden oluştuğunu biliyoruz. Bu üründe de oranlar belirtilmemiş olsa da; İnce Köftelik Bulgur ve Su ilk iki sırada yer alıyor. Üründe üçüncü sırada ise, %10 oranla Ketçap bulunuyor. Ketçap'ın içeriğinde Glikoz-fruktoz şurubu dikkatimizi çekiyor.
Yavanlık veya kuruluk olursa yağ, domates, salça ilave edip hızlıca yoğurulabilir çiğ köftenin hazırlanması toplamda en az iki saat sürmelidir afiyet olsun.
İçi çıkan limonların kabukları alınır. Sonra yeşillikler eklenir 10 dakika kadar yine yoğurulur. Bu arada tavaya sıvı yağ katılır iyice ısıtılır. Çok kızgın olması gerekiyor.
Son olarak Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde 2008 yılında da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yayınladığı tebliğ ile etli çiğ köfte satışı tamamen yasaklandı.
Çok fazla dağılmadan bir bütün halinde duruyorsa doğru bir şişirme işlemi olmuş demektir. Eğer şekil almayan yani cıvık bir kıvamda ise biraz daha bulgur ilave edip çok az kaynar su ilave edin.
Temeli bulgur olan çiğ köftenin sırrı içine çok fazla su eklememek. Zira çiğ köfteye çok fazla su eklediğinizde bulgurlar şişer ve dilediğiniz kıvamı ve lezzeti elde edemeyebilirsiniz. Yaz aylarında su yerine buz koyarak da çiğ köftenizi yapabilirsiniz.
Çiğ etle yapılan çiğ köfteyi yemek takva noktasında uygun değildir. Fakat çiğ et karıştırılmadan farklı yollarla yapılan çiğ köfte elbette caiz olur.
Dananın but kısmından sinirleri ayıklandıktan sonra 4 defa çekilmiş kıymadır . Türk Gıda Kodeksine uygun termoform tabaklarda gönderilir.
çiğ köfte; kuş başı et(yağsız çekilmiş et/kıyma), isot(acı biber), bulgur, soğan, sarımsak, tuz, karabiber, kimyon, maydanoz, yeşil soğan, salça ihtiva eden orgazmik bir yiyecektir.
Çiğ köfte tepsisine kıymayı, baharatları, ince kıyılmış soğanı, buz parçaları ve ezilmiş sarımsakları koyarak kıvam alana kadar yoğurun.
Tencerenize çok fazla yağ koymamaya özen gösterin ve yağınız tamamen kızmadan köfteleri içerisine atmayın. Aksi takdirde köfteleriniz yağ çeker ve çok daha uzun sürelerde pişer. Hazırladığınız tüm köfteleri aynı anda yağa atmamaya özen gösterin. Bölümlere ayırın ve azar azar ilave ederek köftelerinizi kızartın.
Güneydoğu'da oldukça fazla tüketilen besin çiğ köfteye buz konmasının nedeni içerdiği bulgurun şişmemesi içindir. Özellikle yaz aylarında çiğ köfte yapımında kullanılan buz çiğ köfteye bulgurun şişmemesi için konulur.
Yoğrulma işlemi esnasında çok (3 yemek kaşığı dolusu) az su (yazın buz) ile yavaş yavaş bastırarak bulgur yumuşayıncaya kadar yoğrulur.Bu esnada bir adet çay kaşığı saf zeytin yağı dökülmesi tavsiye edilir. Kıvama gelinceye kadar yoğrulan çiğköfteye artık su yerine sıkılan taze limon suyu ilave edilir.
Çiğ köfte tekniğine uygun yoğrulurken.
1 saat 20 dk boyunca (ortalama) tekniğine uygun olarak yoğurma sürer.
ETLİ ÇİĞ KÖFTENİN SATIŞI 10 YILDIR YASAK
2008 yılında etli çiğ köfte satışı Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklandı. Gelen tüketici şikayetlerinin ardından yapılan araştırmalar neticesinde, etli çiğ köftenin insan sağlığını kötü yönde etkileyen çeşitli risk faktörleri içerdiği sonucuna varıldı.
Çiğköftede kullanılacak etin mutlaka kuzu budundan elde edilecek yağsız-saf- sinirsiz %100 kırmızı et olmalıdır.
Etin üzerine yarım limon suyu ve yarım bardak zeytinyağını döküp bekletiyoruz. Bu işlem etin terbiye olmasını sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri