Hevsel Ne Demek? Bir iddiaya göre Hevsel, Arapça'da "alt" anlamına gelen Efsal/Efsel'den gelmektedir. Kırklar Dağı'nın aşağı kesimlerine atıfta bulunur. Başka bir açıklamaya göre alan, Hoser Bahçeleri olarak adlandırılmış ve daha sonra Hevsel'e dönüştürülmüştür.
Çok farklı türlerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek alanlara (habitat) sahip Hevsel bahçeleri, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük kuş cennetidir. 180'den fazla kuş türünün yanı sıra susamuru, tilki, sansar, sincap ve kirpi gibi birçok memelinin barınağıdır.
Diyarbakır Surları ile Dicle Nehri arasında bulunan, kentin kuruluşu ile birlikte var olduğu düşünülen tarihi Hevsel Bahçeleri yaklaşık 300 hektarlık bir alana sahiptir.
Markamıza adını veren Hevsel Bahçeleri, Dicle Nehri'nin kıyısında, Diyarbakır Kalesi ile nehir vadisi arasında yer alan 800 hektarlık bir bahçe. 8000 yıllık bir geçmişe sahip olan ve aralıksız tarım yapılan Hevsel Bahçeleri, bölgenin hem zahire deposu hem de dinlenme alanı.
Bu surlardan günümüze yok denilecek kadar az kalıntı gelebilmiştir. Bugünkü surlar MS.346 yılında İmparator II. Constantinius tarafından yaptırılmıştır.
İlgili 20 soru bulundu
Çalışmalar, 17 Kasım 1937 tarihinde Atatürk'ün trenle Diyarbekir'den Elazığ'a geçtiği gece yapılan bir dil tartışmasının ardından Türk Dil Kurumuna gönderilen bir telgrafla başladı. Yapılan çalışmalar sonucu şehrin adı Diyarbakır olarak değiştirildi.
Hevsel Bahçeleri'nin 8000 yıldır tarım bölgesi olduğuna inanılıyor. Bahçeler bu anlamda sadece önemli bir tarımsal üretim kaynağı değil, aynı zamanda şehrin bir simgesidir. Tarihi Mardin Kapısı'ndan şehre bağlanan Hevsel Bahçeleri, şehrin sakinleri arasında kutsal sayılan Kırklar Dağı'nın eteklerinde yer alıyor.
Çin Seddi ve İstanbul Surlarından sonra dünyanın en uzun surları arasında sayılan Diyarbakır Surlarının restorasyon çalışması başladı. Çalışmaların ilk etabında 65 işyeri yıkıldı, 70 işyeri daha yıkılacak. Surların bugünkü görünümü Bizanslılardan kalma.
2015'te Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Listesi'ne eklenen Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı'nın UNESCO Dünya Mirası Tehlike Altındaki Miras Alanı listesine alınma önerisi geçen hafta Dünya Mirası Komitesi toplantısında kabul edilmedi.
Diyarbakır'ın Sur ilçesi sınırları içinde yer alan UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Hevsel Bahçeleri'nde 8 bin yıldır kesintisiz tarım yapılıyor.
Dr. Arafat Yaz, yayımlanan Diyarbakır Kalesi'yle ilgili makalesinde çalışmalarını tamamladığı kaynakları referans göstererek, Diyarbakır Kalesi'nin, Hz. Yunus'u, balığın yutması olayından sonra yaşadığı Diyarbakır'daki mağaradan sonra kalenin tesadüfen balık şeklini alıp yapıldığını ileri sürdü. Akademisyen Dr.
Araştırmacı yazar İbrahim Sediyani, çalışmalarında Tevrat ve Kur'an'da bahsedilen Aden Bahçesi'nin “Diyarbakır'daki Hevsel Bahçeleri olduğunu” söyledi. Kutsal kitaplar Tevrat ve Kur'an'da, Allah'ın ilk insanlar Hz. Adem ile Hz.
2015 yılının sonunda doğup büyüdüğü şehre dönüp Hevsel Bahçesi markasını kurdu. Şehadet Çitil, Mardin Artuklu Üniversitesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde eğitimine devam etmekte; kadın çalışmaları, doğal tarım, gastronomi, kültür turizmi ve bölge tarihi üzerine çalışmalar yapmaktadır.
Hevsel Bahçeleri, Dicle Nehri kıyısında, Diyarbakır Kalesi ile nehir vadisi arasında yer alan yaklaşık yedi yüz hektarlık verimli arazidir. İlk yapım tarihi 7 bin yıl öncesine dayanıyor. Bölgede hüküm süren medeniyetlerin, kültürlerin ve dönemin ihtiyaçları doğrultusunda şekillendi.
Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı (Diyarbakır)
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde Roma İmparatorluğu döneminde askeri yerleşim olarak kullanılan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi.
Hevsel Bahçeleri de, bahçe kültürünün çok önemli olduğu bir coğrafyada yer alan tarihi boyunca, halkın kullanımına açık bir alan olarak özgün bir değer ortaya koymaktadır. 30'dan fazla uygarlığın izlerini taşıyan bir bölgede 8 bin yıl gibi çok uzun süredir bahçe olarak var olmasıyla, tarımsal değerinin dışında, ...
İnşa tarihi bilinmemekle beraber 1223 yılında Mervanoğulları tarafından onarılmıştır. Selçuklu Burcu, Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah'ın kendi malından yapılmasını buyurmuş ve bina ustası Selame oğlu Urfalı Muhammed tarafından 1088 yılında yapılmıştır.
Şehrin adı ilk ola¬rak Asur hükümdarı Adad Nirari I (MÖ.1316-1281) ye ait bir kılıç kabzasında 'Amidi' veya 'Amedi' olarak geçmektedir. Bu adın kente ilk yerleşen Hurilerden (Subartu) kalma olduğu kabul edilmektedir.
Karaloğlu, 639 yılında Hazreti Ömer döneminde, içerisinde bine yakın sahabenin bulunduğu İslam ordusunun İyaz bin Ganem komutasında, Anadolu'da ilk fethettiği şehrin Diyarbakır olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: “Diyarbakır, Anadolu'daki İslam'ın kapısıdır.
5,5 kilometre uzunluğu ile dünyanın en eski surlarından olan Diyarbakır surlarının günümüzdeki hâli, 349 yılında Roma İmparatoru II. Constantinious tarafından yaptırılmıştır.
amed kürtçe değildir. bizansın diyarbakır şehrine verdiği isim olan amida'dan gelmektedir. diyarbakır ise diyar-ı bekr'den türemiştir. buraya yerleşen arap kabilesi bekrler sebebiyle doğu halkları bu şehre diyarbekir derler.
Diyarbakır, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir şehirdir. Bu tarihi ve kültürel zenginliklere sahip olan şehrin Türkçe adı "Diyarbakır" iken, aynı zamanda Kürtçe bir isme de sahiptir. Şehrin Kürtçe adı "Amed" olarak bilinir.
Amed isminin kökeni, şehrin yerel dillerinde olan "Diyar-ı Bekri" kelimesine dayanmaktadır. Bu kelime, "Bekir'in toprakları" anlamına gelir. Bekir, şehirde yaşayan yerli halkın önde gelen isimlerindendir ve bu isim, zamanla Amed şeklinde kısaltılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri