Töz, felsefi anlamda evrenin varoluşunu açıklamaya çalışan felsefelerin ilk öğe olarak düşündükleri varlık, öz, değişen şeylerin özünde değişmeden kaldığı varsayılan idealist kavrama verilen isimdir.
- Asıl, cevher. - Felsefede değişenlerin özünde değişmeden kaldığı varsayılan bir idealist kavram, cevher.
Spinoza'ya gelinceye kadar çoğu düşünüre göre varlık, ya 'kendi kendinde' ya da 'başka bir şeyde' varlık diye tasnif edilmiştir. Yani, varlık, ya kendi kendisiyle ya da başka bir şey yardımıyla vardır. Var olan her şey töz ve ilinek ya da 'zorun- lu varlık' ve 'mümkün varlık' şeklinde adlandırılmıştır.
Spinoza Tanrı'yı töz olarak tanımladığına göre Tanrı da zorunlu olarak varolmalıdır. Dolayısıyla Tanrı varolduğuna göre ve onun varlığı diğer bir şeyin varlığını engellemektedir ve Varolan tek şey Tanrı'dır. Sonsuz niteliklere sahip olan töz/ Tanrı, zorunlu olarak vardır.
Töz, bugünkü Türk lehçelerinde “asıl, kök, menşe” demektir.
İlgili 33 soru bulundu
descartes tözü önce, "var olmak için kendinden başka bir şeye ihtiyacı olmayan şey" olarak tanımlar. bu tanımın tek karşılığı ise tanrı'dır. daha sonra, insan'ı da "var olmak için tanrıdan başkasına ihtiyaç duymamak" bakımından töz olarak ele alır. tanrı/ruh, sonsuz töz, insan/beden ise sonlu töz olarak tanımlanır.
“1. Tözler, ontolojik anlamda temel olarak tanımlanır. Tözler diğer her şeyin kendisinden yapıldığı veya metafiziksel olarak sürdürüldüğü şeylerdir.
Töz ya da cevher, değişen yüklemlere desteklik eden değişmez gerçeklik; kendi kendisiyle, kendi kendisinde var olan anlamındaki felsefi kavram. Öznede değil, kendinde var olan. Bağımsızca kendi içinde var olan.
Aristoteles ousia sözcüğünü töz, varolan, varolma, form, öz ve mahiyet, eidos sözcüğünü de öz, biçim, mahiyet, görünüm, doğa ve tür gibi birçok anlamda kullanmıştır. Yalnız ousia Tanrı hariç yalın bir töz değil, maddenin form ile karışmasından oluşan bileşik bir tözdür.
Descartes'e göre madde ve zihin ya da ruh ve beden, birbirinden farklı, ancak aynı anda var olan iki tözdür. Ruhun ana niteliği düşünmek iken, bedenin esas niteliği yer kaplamaktır. Yani beden veya madde yer kaplar, fakat düşünemez; ruh ise düşünebilir fakat yer kaplayamaz.
Felsefî bir görüş olarak panteizm, Eski Yunan felsefesinde Plotinos (205-270), Rönesans'tan sonra Giordano Bruno (1548-1600) ve Spinoza (1632-1677) tarafından ağırlıklı olarak temsil edilmiştir. Spinoza ağırlıklı panteizm algılayışına göre Tanrı her şeydir ve her şey Tanrı'dır.
Spinoza için Tanrı doğadır, doğa da Tanrı'dır. Spinoza'nın tanrı inancı bir nevî panteizmdir. Aforoz edilmesinin ardından Spinoza, kendini son derece onurlu ve münzevî bir hayat sürmeye adadı.
Spinoza felsefesinin gücü de güçsüzlüğü de başlangıç öncüllerinde ve kavramlara kattığı özel içeriklerdedir. Spinoza felsefesinde çıkan sonuç ise daha da çarpıcıdır, tanrı ile doğa ayrık değil özdeştir. Bu sonuç, mantıksal neden ile gerçek nedenin özdeş sayılmasına paraleldir.
Tözün öz niteliklerinden her biri görece sonsuzdur. Töz, mutlak olarak sonsuzdur. Şu anlamda ki onun dışında hiçbir şey yoktur, sıfat ise ancak kendi cinsinde sonsuzdur. Yer kaplama, yer kaplama olarak, düşünce de düşünce olarak sonsuzdur.
Tinsel bir varlık olan ruh töz idesi, zihnimizde, düşünme, anlama, isteme, bilme gibi basit idelerin bileşimi sonucu oluşmuştur. Ruh töz idesinin özellikleri düşünme, hareket ettirme gücü ve özgürlüktür. Madde töz idesi ise duyusuz, algısız, düşünemeyen ve kendiliğinden hareketi olmayan bir tözdür.
Descartes'e göre, özleri bakımından birbirinden ayrı olan iki töz bulunmaktadır. Bunlar, düşünce yani ruh ve madde yani beden olarak nitelenmektedir. Ruhun niteliği düşünmesi, maddenin niteliği yer kaplamaktadır. Madde düşünmezdir ve ruh da yer kaplamaz.
Tikel, bireysel varlıklar devinirler, büyür ya da küçülürler ve nitelikçe değişirler. Ancak bu nitelikçe değişim ya da başkalaşım, nesnenin kökten değişimini etkilerse tözsel bir değişim söz konusu olur.
Varolmak için kendisinden başka hiçbir şeye ihtiyaç duymayan töz -ister Tanrı diyelim ister Doğa- başlangıç nedenidir ve nedensel olarak bütün varoluşun ya da başka bir deyişle varoluşsal bütünlüğün tüm belirlenimlerinin ilksel kaynağıdır.
1- Maddî neden, söz konusu oluşumun meydana geldiği ham madde. 2- Şeklî (formel) neden, tam olarak gerçekleştirildiği zaman, nesnede şekillenmiş olan örnek ya da yapı. 3- Fiilî neden, olguyu etkin olarak üreten aktif oluşum. 4- Gai neden, oluşumun yönlendirildiği sonuç ya da amaç.
Değişen durumlara karşı olarak değişmeyen gerçekliği ve kendi kendine var olmayı ifade eden bir felsefe kavramına töz adı verilmektedir. Yani kısaca bir özne vasıtası ile var olmayan, bağımsızca kendisi olarak olan demektir. Felsefede birbiri ile çelişen durumlarda bulunmaktadır.
Tinsel bir varlık olan ruh töz idesi, zihnimizde, düşünme, anlama, isteme, bilme gibi basitidelerin bileşimi sonucu oluşmuştur. Ruh töz idesinin özellikleri düşünme, hareket ettirme gücü ve özgürlüktür. Madde tözidesi ise duyusuz, algısız, düşünemeyen ve kendiliğinden hareketi olmayan bir tözdür.
Bir şeyi tanımlamak tözün özünü yani formunu ifade etmektir ve Aristoteles'in bilim anlayışı bir şeyin tanımlanması ve bu tanımdan mantıksal olarak çıkan sonuçların incelenmesidir. Fakat bir şeyin özünün bilinebilmesi için o şeyin formunun geçirdiği hareketin bütünlüğü içinde bilinmesi gerekir.
Ruh, can ya da tin; din ve felsefede, insan varlığının fiziksel olmayan yönü ya da özü olarak tanımlanır ve genellikle bireysellikle eşanlamlı olarak ele alınır.
Yabancı dillere ait çok sayıda kelimeyi bünyesinde barındıran Türkçe, en çok Arapça, Fransızca ve Farsça dillerindeki kelimelerle bezenmiştir. Ancak bu durum bir sorun gibi görülmez, aksine zenginlik olarak değerlendirilir.
Leibniz'e göre bu monadlar doğanın gerçek atomları ve tek bir sözcükle şeylerin öğeleridir. Monad ne bir çözülmeye uğrar ne de onun doğal olarak yok edilmesi tasarlanabilir. Aynı nedenle yalın bir tözün doğallıkla ortaya çıkmasının tasarlanabilir hiçbir yolu da yoktur. Çünkü monad bileşim yoluyla oluşturulamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri